Üks selliseid sobivaid kohti oli suusaküla Breuil-Cervinia Itaalia Alpides. See kuulub ühte kompleksi sealsamas Aosta orus asuva turismikülaga Valtournenche ja Šveitsis asuva kuurordiga Zermatt.

Zermatt asub üle mäeaheliku ja sinna saab sõita suuskadega pärast kolme gondlisõitu. Kui Breuil-Cervinia on rahvalikum puhkusekoht, siis Zermatt on raha järele lõhnav eksklusiivne muinasjutukülake, mille eripäraks on näiteks seegi, et asulas on autodega sõitmine keelatud. Liiklevad vaid elektriautod ja hobused. Zermatti iseloomustab hästi kas või seegi, et seal on ühel pikal külatänaval korraga kaks Rolexi firmapoodi.

Rahvusvaheline tõstukipilet võimaldab suuskadel hekseldada suurepäraselt Itaalia ja Šveitsi vahet ja nautida nõlvu mõlemal pool piiri kõrguvat mäetippu, mida itaallased kutsuvad Cervinoks ja šveitslased Matterhorniks. Viimast tuleks meil teise sordi sakslastena suupärasemaks variandiks pidada. Kuigi Itaalia puhkekohad passivad keskmise eestlase jaoks tasku­kohaste hindade poolest Zermattist rohkem.

Kahes riigis suusatamist võimaldav kompleks pakub vaheldust. Sõidad üle mägede ja juba näed suusatõstuki juures neegriks päevitunud šveitslast, kes kuulab krapist tulevat oma „jololari-jololari-jololari-ii” muusikat. Selline tore ja sõbralik paljukultuurilisus.

Oma 4478 meetriga kuulub Matterhorn Alpide kõrgemate mägede hulka. Ka Breuil-Cervinia küla on enam kui 2000 meetrit üle merepinna. Nii et kontorist pärit inimesel, kes pole korraga enam kui pool tundi õues käinud, on treppi mööda neljandale korrusele tõusmine paras katsumus. Lõpus on keel vesti peal. Aga sellel on teadupärast ka oma pluss, Eestis on pärast sellist kogemust elu ja liikumine kuidagi kerge.

Kuigi suusahooaja kõrghetk on aprillikuus juba läbi, on mäenõlvad suusatajate jaoks korralikult hooldatud. Vähemalt tänavu on olnud lund küllaga. Ja ilmgi oli täiesti talvine, mõnel päeval sadas värsket lund juurde, kuigi üldiselt oli päikseline.

Aprillikuine suusatamine Matterhorni nõlvadel on tore veel sellegi poolest, et gondlite ja tõstukite juures pole erilisi sabasid. Kui rahvast on vähem, on see sport kuidagi mõnusam. Soodsamast hinnast rääkimata. Aga lumevaesel talvel ei pruugi kõik nii roosiline olla.