Pimedate Ööde filmifestivali (23. november – 10. detsember) rahvusvaheline võistlusprogramm on esimest korda jõudnud seisu, kus festivali auhinna pärast võistleb eesti film. Selleks on Elmo Nüganeni lavastatud “Meeletu”, mis on saanud kiita kriitikutelt ja võetud hästi vastu ka vaatajate poolt.

“Meeletu” võistleb Tallinna linna poolt välja pandud auhinnale, mille rahaline väärtus on 10 000 eurot. Auhinna määrab filmiinimestest koosnev rahvusvaheline zˇürii, mille viis välismaist liiget tulevad tänavu Indiast, Vietnamist, Filipiinidelt, Kanadast ja Poolast. Eesti esindajaks on filmimees Mark Soosaar, kes on Eesti vanima filmifestivali – Pärnu dokumentaalfilmide festivali – juht.

Võistluskavas on kokku 20 filmi, mõned neist sellistest eksootilistest maadest nagu Filipiinid ja Tai. Filmid on värsked. “Tegemist on teostega, mille esilinastus on jäänud 2006. aasta teise poole sisse,” ütles Pöffi võistlusprogrammi kokku pannud Jaan Ruus.

Võistluskavas on esindatud ka naabrid, näiteks Venemaa ja Leedu. Soomest on võistluskavas Aku Louhimiehe värske film “Lahtikistud mees”, mis esilinastus kodumaal veidi aega tagasi. Aku Louhimies on ka festivali väliskülaline.

Võistlusfilmide seas on ka debüütfilme. “Tahtsime, et oleks eksperimentaalseid filme, mis avardavad filmikunsti piire,” ütles Ruus. Üks nendest eksperimentaalfilmidest on Taani animafilm “Printsess”.

Koos alafestivalide ja kõigi programmidega on Pöffil kokku 450 filmi 68 riigist. Festivali juht Tiina Lokk lubab huvitavat festivali, mis on tänavu jagatud laiali mitme linastuskoha peale linnas. Osa programme jääb seotuks mingi kindla kohaga, näiteks Tallinna Linnateatris on Pöffi kava “Staarid ja fritsud”, kus näidatakse välismaiseid filme, kus osalevad eesti näitlejad.

Külla tuleb Neil Jordan

Tähtsamaks väliskülaliseks nimetas Tiina Lokk Neil Jordanit, kes tuleb Tallinna veidi enne põhiprogrammide algust. Mitu head kunstifilmi ja ka Hollywoodi menukit lavastanud Jordan esitleb Tallinnas ka oma raamatut, mille annab välja kirjastus Varrak. Teist aastat toimuvas eesti filmide võistluskavas jahib 50 000-kroonist preemiat 14 filmi.

Homme kella 12–14 vastab  Tiina Lokk Päevaleht Online’is lugejate küsimustele.

George W. Bush tuleb Pöffile

•• President Bushi külaskäik Eestisse vajutab tänavusele Pöffile oma pitseri. Korraldajate sõnul ollakse sunnitud arvestama Bushi siinolekut, kuna alafestivalid juba käivad ja presidendi visiidi turvameetmed mõjutavad paratamatult festivali logistikat.

•• George W. Bush on Pöffil ka kunstilises vormis. “Meil on animatsioonifilmide kava “Poliitiline animatsioon”, kus mitmes filmis on tegelaskujuna ka president George Bush,” ütles alafestivali “Animated Dreams” juht Heilika Võsu. Võsu sõnul on Tallinna saadetud poliitilised animafilmid vaatamist väärt.

Festivali saatuse määrab publik

•• Hindade tõus Eestis on tekitanud festivalile lisakulusid, mida on eelarves kokku 11 miljonit krooni. Festivali ots otsaga kokkutulemine on jäänud paljuski sõltuma publikust ja kassatuludest. “Kui publik ei tule, me kaome,” kommenteeris Tiina Lokk festivali majanduslikku väljavaadet. Festivali piletihinnad siiski ei tõuse.