Mõned päevad tagasi saabus Suurbritannia saatkonda Eestis Buckinghami palee vappi kandev kiri, milles prints soovib Kuningas Arthuri galale edu. Oma Eesti-visiidil külastas ta ka Laidoneri mõisa Viimsis, millele annetas 50 000 krooni.

13. jaanuari kontsert tõotab tulla kindral Laidoneri vääriline ning senistest Kuningas Arthuri galadest võimsaim. ETV kannab selle üle vabariigi aastapäeval 24. veebruaril.

Kontserdi repertuaar on kokku pandud jõulistest kooriteostest ja neid esitavad mehed. Õhtu juhi ja Estonia seltsi esimehe Arne Miku sõnul on pool saalist juba välja müüdud. "Heameelt teeb see, et kontserdile tuleb palju ohvitsere, reserv-ohvitsere ja Võrust tulevad Kuperjanovi pataljoni võitlejad," sõnas ta.

Pärast galakontserti ei pakuta shampanjat, vaid tass kohvi ning Estonia seltsi daamide tehtud küpsetisi.

Rahvusvahelise noorte meeste liikumise Round Table i ideena sündinud Kuningas Arthuri galakontserdid on toonud tähelepanu ja raha Estonia hoone katusekivi fondi (1997) ja Tartu Jaani Kiriku Sihtasutuse toetuseks (1998). Tänavu korraldab gala esimest korda Estonia selts.

Suvel täitub Maria ja Johan Laidoneri küüditamisest 60 aastat, kuid nende mõis ja suveresidents pole ikka veel taastatud.

Mõisa üks mõjukamaid patroone, estofiilist briti lord George Carlisle tähistas seal 50. juubelit ja lõi mullu veebruaris mõisa peasaali taas-tamise fondi. Esimene annetus legendaarse kuninga nime kandva kontserdi fondi laekus Briti saatkonnalt.

"Mõisas on juba mitu üritust korraldatud," ütles Laidoneri muuseumi teadur Tanel Lään. Lisaks lord Carlisle juubelile, kus osales diplomaatiline korpus, esines Viimsis oma kooriga Roman Toi ja seal on peetud ka viis rahvarohket Laidoneri mälestuspäeva.

Äsja lõppes peasaali uurimine, mille käigus avastati sajandi algusest pärit kamin ja üks uks. Venelastest jäänud raudkonstruktsioonide eemaldamine langetas pisut hoone teist korrust.

Arne Mikk näeb Laidoneri mõisa tulevikku ühelt poolt Vabadussõja muuseumina, mille saalis saavad aukraade Eesti ohvitserid ja teisalt patriootliku kasvatuse paigana, mille kõrvalhoones saavad kerget kõhutäidet ja peavarju näiteks pealinna tulnud noorkotkad ja skaudid.

Riik kinkis Viimsi mõisa Laidonerile 1923. aastal. 18 aastaga muutis kindral selle eeskujulikuks maamajapidamiseks, investeerides sinna 170 000 krooni, ja istutas parki üle tuhande puu.

"Selle mõisa ja tema pargi taastamine on meie auvõlg Eesti iseseisvuse eest võidelnute ees," tunnistas Mikk.

Johan Laidoner ja Kuningas Arthuri gala

Johan Laidoner sündis: 12. veebruaril 1884 Viiratsi vallas

Haridus: lõpetas 1905. aastal Vilniuse Sõjakooli lennu parimana, teenis Gruusias, 1912. aastal lõpetas kindralstaabi akadeemia.

Auastmed: I maailmasõja ajal ülendati kuni alampolkovniku auastme ja diviisi staabiülema ametini. Kindraliks sai 1939. aastal.

1917. aasta lõpul asus juhtima 1. Eesti diviisi, korraldas riigikaitset ja välisabi. 1918 määrati vägede ülemjuhatajaks, kellena viis sõja võiduka lõpuni. Tegutses ülemjuhatajana ka pärast 1924. aasta 1. detsembri mässukatse mahasurumist. Korraldas ümber riigikaitse ja taastas Kaitseliidu tegevuse. Samal ajal oli aktiivne riigikogu liige, esindas Eestit Rahvasteliidus ja rahvusvahelistel konverentsidel. Riigi kaitsevõime aluseks pidas stabiilset majandust ja tehnilist arengut. Toetas iseseisva Tallinna Tehnikaülikooli loomist.

Küüditati 19. juulil 1940 Pensasse, vangistati 1941. aastal, suri 13. märtsil 1953.

KUNINGAS ARTHURI GALA

Kindral Laidoneri mõisa peasaali taastamise heategevuskontsert

Estonia Kontserdisaalis 13. jaanuaril kell 19.

Esinevad: Vello Jürna (tenor), Taimo Toomast (bariton), Mart Mikk( bass), Rahvusmeeskoor, ERSO

Dirigent: Vello Pähn

Kõlab: avamäng ooperile "Kuningas Arthur" (Purcell), Sarastro aaria (Mozart "Võluflööt"), Nadiri ja Zurga duett (Bizet "Pärlipüüdjad"), Jahimeeste koor (Weber "Nõidkütt), Olavi aaria ja Sõdalaste koor (Aav "Vikerlased"), Kõrtsistseen (Ernesaks "Tormide rand"), Valentini aaria ja Sõdurite koor (Gounod "Faust"), Rodolfo kavatiin (Verdi "Luisa Miller"), Macbethi ja Banquo duett (Verdi "Macbeth"), Manrico stretta (Verdi "Trubaduur"), Palverändurite koor (Wagner "Tannhäuser")

Õhtut juhivad: Arne ja Mart Mikk

Kontserdi patroon on riigikogu esimees Toomas Savi

Piletid müügil Eesti Kontserdi kassas, neid saab tellida ka Mart Mikult tel. 256-59369, e-mail mikk@kontuur.ee

Toetuste jaoks on avatud ka Estonia seltsi eriarve Hansapangas nr. 221010016478, lisada märgusõna "Laidoner".

Alates 5000-kroonise annetusega kaasneb kaks Kuningas Arthuri gala aukülalise kutset.