Selge on ka see, et pikas, nii 15–20 aasta perspektiivis on vajalikud mõlemad. Nii Linnateatri suur saal kui ka Kultuurikatel. Aga paraku elame ikkagi hetkes. Just täna ja tänaste mängureeglite järgi. Ja kui linnapea ütleb, et tal on laual kaks otsust, ja rahva internetis hääletama paneb – sina otsustad, kallis linlane! – siis tuleb käsku täita. Ja mitte vinguda,et nii ei saa käskida.

Saab küll, näete ju, et saab. Lühemas, kahe aasta perspektiivis on minu siira veendumuse kohaselt olulisem valmis ehitada Kultuurikatel. Esiteks.Linnateatril on kolm saali, kus on soe, kus on lavatehnika, kus on publikul olla, kus on kaunid kemmergud ja garderoobid. Pluss Hobuveski. Tänasest aasta lõpuni on seal 40 etendust (koos festivali „Talveöö unenägu” etendustega). Katlas on külm, katlas on üks peldik, katlas ei ole tehnikat. Teiseks.Linnateater on ennast kuulutanud vana ja hea psühholoogilise teatri kantsiks.Sellisena äärmiselt vajalik, traditsioone kandev, professionaalne, publikule meelepärane. Keegi ei vaidlusta seda. Katel seevastu kuulutab ennast avalikult innovaatiliseks, tulevikku vaatavaks, integreerituks, integreerivaks, avatuks. Seda nii kultuurilises kui ka (füüsilise ja vaimse) linnaruumi mõttes.

Neid märksõnu, sisulise kattega, vajame nagu õhku. Sisulist katet on Kultuurikatlast oodata. Tõsi on ka see, et meie institutsionaalne kunst on sissepoole ja iseendasse pööratud, nagu igal pool. Samal ajal tekivad homsed trendid mitteinstitutsionaalses, avangardsemas, avatumas kunstis. Ainult et enesest lugupidavates Euroopa pealinnades on loodud pinnas uue kultuuri põranda alt välja tulekuks. On omad katlad ja laboratooriumid. Meil ei ole, ei ole peaaegu midagi.

Siit jõuame maine juurde, sellesama maine, mida luuakse, et olla kultuuripealinn. Selle maine nimel on kriitiliselt vajalik, et katel saaks valmis. (Eks Savisaare valijatel on ühest katlast täiesti suva, nagu ka ühest linnateatrist. Nii võibki ta lõdva randmega käed puhtaks pesta. Linnapea, kes ei vastutanud…) Kolmandaks. Linnateatri suur saal saab varem või hiljem valmis niikuinii. Pole kahtlust. Aga kui katel nüüd ei saa, siis… siis on kahtlane, kas üldse. Sest ärimaju oleks sinna ka ju tore ehitada. Ja paranoia poeb hinge – kas Keskerakond tõesti loodab sellele, et hääletamise avantüüri peale mõlemad institutsioonid rahataotluse tagasi võtavad? Mõtle, kaalu, otsusta, hääleta! Põhjuseid on küllalt.