René Vilbre uue filmi “Mina olin siin” esilinastus möödus edukalt. Eelmisel aastal sai Karlovy Varys special mention’i ja filmilevitajate auhinna Europa Cinemas Labeli Ilmar Raagi film “Klass”.

Sel aastal oli tema kirjutatud stsenaariumi põhjal tehtud ja samas “East of the West” festivalikavas osalevat filmi tulnud arhitektuurselt lummavasse ja ajaloohõngulisse Divadlo kinosaali vaatama arvukalt elamustejanuseid filmihuvilisi. Kohal olid ka filmi režissöör René Vilbre, produtsent Riina Sildos ning kaks osatäitjat – Rasmus Kaljujärv ja Tambet Tuisk.

Film jutustab loo keskkooliõpilasest Rassist (Rasmus Kaljujärv), kes on pärit keerulise majandusliku olukorra ja inimsuhetega perest. Ta unistab lõ-petada kooli ja saada arstiks, ent rahapuudus ja halvad sõbrad meelitavad ta kuritegelikule narkodiileriteele, kust tagasiteed ei ole ning tunneli lõpust valgust ei paista.

Ent hoolimata tõsisest teemast on film tempokas, seal oli piisavalt huumorit, et festivalipublikut naerma ajada, julget ja paljastavat seksi, palju verist vägivalda, kilode viisi narkootikume ning ohtralt elu lihtsatele põhiväärtustele tuginevaid inimsuhteid.

Meeldejääva rolli teeb Rassi kriminaalsest lõngusest bossi Olarit kehastav Tambet Tuisk, kelle muljetavaldav hambumus, sülge pritsiv diktsioon ja vaimsele arengule vastav kehakeel loovad täiusliku pildi ühest totaalsest jätisest.

Mainimata ei saa jätta ka Rassi isa kehastava Lembit Ulfsaki rolli, kes üsna sõnademulinas mööduvas filmis suudab lihtsalt vaikides luua kõige pingelisemaid hetki. “Mina olin siin” filmist võib tänu ausale ja kaunis realistlikule narkoteema kujutamisele, Rainer Jancise sugestiivsele muusikale ja teatavale guy-richielikule taotlusele vabalt saada noore publiku seas menukas meelelahutus.

Karlovy Vary on üks väheseid A-klassi filmifestivale, kus festivalipublik ei koosne peamiselt vingus näoga filmikriitikutest ja valitud seltskonnast, kel on raha ja soovi end glamuursele festivalile näitama tulla. Siin on kinopileti hind 40 krooni ning põhiliseks publikuks hoopis rõõm-sad ja filmielamustele avatud noored, kes 10 päeva järjest filme vaatavad, kaasa elavad, head tšehhi õlut naudivad ning muruplatsil telgivad, laskmata end üsna jahedast ja vihmasest ilmast heidutada.

Erinevad arvamused

Pärast esilinastust oli publiku seas kuulda pigem positiivseid kommentaare – kiideti näitlejaid, tempokat lugu, head muusikat, vaimustavaid eriefekte ja autentset atmosfääri. Kriitilisem publik heitis ette teatavat üle-küllust – liiga palju intensiivset muusikat, liiga kiire ja pausideta montaaĻ, liiga palju sündmusi kokkupressitult koos ning veidi ebaoriginaalne lugu.

See, mida arvab filmist festivali Ļürii, selgub juba sel laupäeval, kui festivali lõputseremoonial jagatakse kätte auhinnad. Mida aga arvab filmist Eesti publik, selgub alles sügisel, kui film lõpuks ka kodumaal linastub.