„Miks siin Bashmendiga alustatud sai?” küsib DJ Ringo Ringvee ja täpsustab: „Ma arvan, et see oli ka siis seotud mingi avatusega, aga ka paljude muude seikadega. See tundus olevat mõistlik mõte.” Ilmselt ütleksid sama ka hiphopipeo Check One, Two ja tantsupidudesarja Mutant Disco vedajad. Need kolm ongi pikima ajalooga skeenepeod – kestavad 1990-ndatest tänaseni.

Oled tõsiseltvõetav

Bändimeeste jaoks on Von Krahl oma pikaealisuses aga kujunenud sümboliks. Mõne skeenepeo raames baarilaval mängimine tähendab, et ansambel on saavutanud teatava tõsiseltvõetavuse. „Me ise olime megavaimustuses juba sellest, et me üldse Von Krahli esinema saime. See oli ikka tol ajal suur asi. Olulised olid need esimesed kontserdid sellepärast, et sealt said suurema hoo sisse meie Tallinnas esinemised,” ütleb Ans. Anduri laulja-kitarrist Mihkel Kirss ning meenutab neliku esimesi Krahli-kontserte kümmekonna aasta tagant: „Laval olles olid muidugi esimesed korrad väga kramplikud, et ikka kõik kenasti välja tuleks ja inimestele ikka meeldiks. See oli ikkagi Von Krahli lava, kus enne – ma usun, et ma ei valeta – ükski Paide bänd esinenud ei olnud. Pidi ikka lippu kõrgel hoidma.”

Ansambli 3Pead kitarrist ning raadiosaadet ja plaadifirmat Eesti Pops vedav Janek Murd täpsustab, et Von Krahl on esinemiskohana kahetasandiline: „Esinesime küll Boraxiga seal mõned korrad, aga suurt ei mäleta peale selle, et trummar Marek kukkus üleval lavaauku ja viidi kiirabisse enne kontserti just. Boraxi mingi plaadi, vist „C” või „Tallinna” presentatsioon jäi ära. Olime just valmistunud karmimalt ja see oli paras löök. Üleval teatrisaalis esinemine on alati olnud suur võimalus, all ei tahakski väga esineda.”

Sajandi alguse garaažirokipidudele Teenage Kicks regulaarselt Rootsi bände mängima toonud Claes Nordling ütleb, et Tallinnas on õhkkond palju vabam kui Rootsis: „Stockholmis ei ole Von Krahli taolist paika. Kõik bändid, keda ma siia tõin, tahtsid tulla tagasi.”

Võimalik, et Von Krahlile kui 1990-ndate kontekstis uuele, ägedale ja teistmoodi kohale lisas ligitõmbavat aurat vanusepiirang. „1990-ndate keskel tundus muidugi, et Krahl on enam-vähem alati olemas olnud. Selle peale, kui uus või vana ta oli, ei tulnud tol ajal pähe mõelda,” ütleb id_revi laulja-kitarrist Neeme Lopp ning täpsustab: „Mõelda tuli hoopis sellele, kuidas sinna sisse saada. Selles mõttes olid üritused Krahlis nagu püha graal, aga ukse juures valvasid Kerberosed. Täiskasvanud saatjaga oleks vist sisse saanud, aga neid polnud üldiselt ka kuskilt võtta. Seetõttu pidi alati mingi strateegia olema. Ma mäletan, et kord sai end esitletud Mätta (Vennaskonna varalahkunud akordionist – M.N.) onupojana, teinekord jälle sai sisse ülevalt, teatri kaudu, kus näitlejad parajasti pärast etendust meiki maha võtsid.” Peagi mure lahenes, sest id_rev pääses Von Krahlis esinevate bändide sekka. Kuid Lopp toob mängu Von Krahli kolmandagi tasandi: „Teine oluline koht oli muidugi tol ajal seetõttu ka Krahli esine, mis moodustas omamoodi mikro-Krahli, kus siis rohkem ja vähem õnnelikud inimesed omavahel kokku said. Seal pakuti mulle ükskord koeratoitu süüa ja ma kohtusin inimestega, kes on mu sõbrad tänaseni.”

Pole vähem tähtsad

Kuid mitte vähem tähtsad pole olnud esinejate sooritused, nii mõnigi bänd või muusik on saanud Krahli-keelu. „Aastaid ei mäleta, aga see oli 1990-ndatel, kui Peeter Pask viskas laulumikrofoni vastu seina sodiks ja pärast toodi mulle kandikul lömmis plönn ja küsiti: mis ma sellega teen? Ei mäletagi, mis sai. Meil vist raha polnud, et kinni maksta, ja bänd sai keelu, pluss Peeter isiklikult ka,” lausub Tartu hardcore/punk/metal-ansambli trummar Roland Sutt ning solist Peeter Pask märgib kõrvalt, et tänaseks on temalt ja bändilt keelud ammu maha võetud.

„Kui veidi mõelda, siis Krahli juures on tegelikult ikka kõige ägedamaks seal töötavad inimesed. Vahet ei ole, mis ametit nad peavad. Nad on inimlikud inimesed,” ütleb Ringo Ringvee. Neeme Lopp täiendab: „Pole sellist punnitamist, nagu mõnes teises kohas võib näha. Selles mõttes on Krahl paljude jaoks olnud kõige kodusem koht ja see tunne ei ole kümnendite jooksul muutunud.” Kirsi paneb sünnipäevale Mihkel Kirss: „Krahl on ikka nagu meie oma The Haçienda.”Von Krahli juubelifestival

26.–27. oktoobril Von Krahli baaris ja teatrisaalis

Esinevad:

26.10: Apelsin, Kosmikud, White stripes and black spots, Compromise Blue, Elephants From Neptune, Just Knod Qvigstad, Jäääär, David Rotundo (Kanada)

27.10: Röövel Ööbik, Ans. Andur, Zahir, Lenna, Badass Yuki, Marten Kuningas & Etturid