Kokkuvõtteks võib öelda, et mingil põhjusel on Tallinna üritustesarjade sagedasim toimumiskoht Von Krahli teatri baar. Kas põhjus on baariomanike suhtumises, soodsas asukohas ja ruumilises paigutuses või korraldajate väljakujunenud harjumustes, on raske öelda. Viimasel ajal on kammerlikuma õhustikuga ja väiksema publikuhulgaga kontserte korraldanud ka hiljuti Vaimu tänavas avatud Juuksur. Kontserdisarja kui nähtuse populaarsust näitab kas või see, et eilsesse ja tänasesse päeva mahtus neli pidu, mis kõik kuulusid mõne käesolevas artiklis käsitletud sarja raamesse. Kokku käis neil julgelt üle tuhande inimese.

Märkus – sõna “flaier” on anglitsism, millega tähistatakse kontserti reklaamivat paberilipakat. Enamasti pääseb flaieriga pidudele odavamalt. Flaierite välimus püütakse teha võimalikult köitvaks, mistõttu leidub inimesi, kes neid koguvad. Mida populaarsem üritus, seda raskem on flaierit saada.

1öö%

Vaata ka: www.huh.ee

Viimane piletihind: flaieriga 75, ilma 90 krooni.

Festivali Hea Uus Heli töörühma korraldatav “1öö%” ei rõhu niivõrd ürituste toimumissagedusele, kuivõrd nende kvaliteedile. Selle aasta märtsis tutvustati kohalikule publikule Saksamaa elektroonilisi artiste Felix Kubin ja Electronicat, maikuus toodi koostöös sarjaga Krill Eestisse ülipopulaarne Monolake. Kirsi pani tordile festivali Hea Uus Heli ning BDG kureeritava üritustesarja Jazz’n Motion koostöö, mille tulemusena toodi Kumusse esinema funkstaar Jamie Lidell ning ambient’i viljelev duo Plaid. Viimati toimus “1öö%” 1. septembril Von Krahli baaris, muusikat mängisid Mesak, Egobomber, Alari Orav, Jantsek ja Aivar Tõnso.

Bashment

Vaata ka: www.bashment.ee

Viimane piletihind: flaieriga 75, ilma 100 krooni.

Üks väärikama traditsioonipagasiga üritustesarju toimub alates 1998. aastast. Lisaks pealinnale on pidusid peetud ka Pärnus ja Tartus. Bashmendil mängitakse reggae’t ja kõiki sellega piirnevaid žanre. Ürituse alusepanija ja vaimne isa on usunditeadlane Ringo Ringvee. Et oma silm on kuningas, tasub huvilisel näiteks täna Bashmendil ära käia, sest just praegu valmistutakse ürituse 6. sünnipäeva pidamiseks. Tegevuspaigaks on harjumuspäraselt Von Krahli baar, lisaks resident-DJ-dele Ringveele, Tarr[K1]vi Laamannile ja Dice Rudyle on kohal külalisesinejad eesotsas tuntud räppari Tommyboyga.


Beta Bubble

Vaata ka: www.betamag.ee

Viimane piletihind: maskiga või flaieriga 75, ilma 100 krooni.

Esimene Beta Bubble toimus üle-eelmises aprillis võrgus ilmuva disainiajakirja Betamag esimese numbri valmimise puhul. Tänaseks on ilmunud neli numbrit ja toimunud samapalju kontserte. Viimane Beta Bubble peeti 26. augustil Kultuuritehase festivali raames, populaarseim esineja oli Eesti põrandaaluse roki lipulaev id_rev. Korraldajad on püüdnud oma pidu muuta nii mitmekesiseks kui võimalik - lisaks tavapärasele rokisaalile ja DJ-toale näidatakse Beta Bubble’il ka filme ning toimuvad workshop’id, kus külalised saavad värvidega plätserdada või teisi seda tegemas jälgida.

Diletantide Avangard

Vaata ka: linna peal ja

netifoorumites ringi

Viimane piletihind: flaieriga 75, ilma 95 krooni.

Noor tallinlane Risto hakkas enda muusikamaitsele vastavaid kontserte korraldama 2004. aastal, nüüdseks on järg kaheksanda Avangardi käes. Juba ürituse nimi viitab, et korraldajad ei ihka sinna esinema liiga populaarseid ansambleid. Diletantsus ei pea aga väljenduma pillikäsitsemisoskuses (kuigi mitme artisti puhul võib seegi tõsi olla), vaid suhtumises massimaitsesse ja muusikatootmisesse kui sellisesse. Täna õhtul kogunevad diletandid Madara tänavale Polymeri kultuuritehase betoonmüüride vahele. Tuntuim kodumaine esineja on teatraalne Eriti Kurva Muusika Ansambel, samuti kuuleb kontserdil Austraalia artisti Johnatani.  

Krill

Vaata ka: www.temp.72dpi.ee

Viimane piletihind: flaieriga 100, ilma 150 krooni.

Kõikvõimalikku elektroonilist muusikat paistab Eestisse lausa kamaluga mahtuvat. Minimaalse reklaamiga Krillid pakuvad nii heli- kui ka valgusmuusikat ning meelitavad kohale arvuka publiku, kes saabub näiliselt eikusagilt.

Eelmine Krill toimus 16. juunil klubis Võit, peaesineja oli Arabian Prince ehk Professor X Ameerika Ühendriikidest. Et dressinimesed on sõna “reiv” ära labastanud, on Võidu klubis toimunud üritust korrektne nimetada intelligentsete inimeste põrandaaluseks tantsupeoks. Järgmine üritus tuleb vaiksemat ja väiksemat sorti, 28. septembril esinevad Juuksuri baaris Eesti artistid Wochtzchée ja Dseir.

Mutant Disco

Vaata ka:

www.mutantdisco.com

Viimane piletihind: flaieriga 100, ilma 150 krooni.

Mutant Disco nime all on klubimuusikaüritusi korraldatud juba üheksa aastat, korraldajate sõnul ulatab pidude kestus kokkuliidetuna üle 500 tunni ning neil on esinenud rohkem kui 200 külalisesinejat. Lisaks külalistele mängivad igal peol plaate Rhythm Doctor ja Raul Saaremets, kes on ka ürituse korraldajad. Hiljutise teate kohaselt nihkus Mutant Disco tiiva alla ka indie- ja elektroonikaüritusi koondanud sari Madhouse.

Viimane Mutant Disco toimus eile Von Krahli teatri baaris. Külalis- ja peaesinejateks olid seekord drum’n’bassi produtsent-DJ-d Rohan ning Equinox. Rhythm Doctor esitles oma vastset sooloalbumit “Tulgu malakas!”.

Teenage Kicks

Vaata ka: võrguajakiri

www.sewercide.ee

Viimane piletihind: 0 krooni.

Eesti teenekaima indie- ja garaažirokisarja korraldajad teatasid selle aasta veebruaris, et kolmeaastasest tegutsemisest piisas ning järg on nooremate promootorite käes.

Et Teenage Kicks oli aastate jooksul siinse põrandaluse roki peamine edasiviija, võtsid fännid uudise vastu kurbusega. Õnneks näitas eile Kopli noortekeskuses toimunud kontsert, et oma nime the Undertonesi laulult laenanud sarja on vara maha kanda.

Igal Teenage Kicksil on esinenud paar välismaa, peamiselt Skandinaaviamaade artisti. Eilseteks peaesinejateks olid seekord Rootsi kraut-rokibänd 1999 ning Allan Vainola.