Maikuus jõuab DVD-l publiku ette uus Eesti film “Tantsumaraton”, millega austatakse rahvusvaheliselt tunnustatud koreograafi, märtsi lõpus 70 aasta juubelit tähistavat Mai Murdmaad. Film põhineb küll teatrilavastusel, kuid pole etenduse kordus, vaid iseseisev kunstiteos, kus  osaliselt säilitatakse olemasolev koreograafia. Murdmaa ligi saja lavastuse seas on “Tantsumaraton” üks filmipärasemaid.

Filmis rullub lahti pikki kurnavaid päevi kestev suure võidusummaga tantsumaraton. Horace McCoy romaanil “Äraaetud hobused lastakse ju maha?” põhineva loo sisuks on tänapäeva karm olelusvõitlus ja tarbimisühiskonna primitiivsus. “Kahtlemata saab tõmmata paralleele tantsumaratoni ja tänapäevase elu vahel,” selgitab Murdmaa.

Tekib ängistus

“Seisma jääda ei tohi keegi! Nendel nii tavalistel tarbimisühiskonna mänguritel puudub igasugune vaimne tasand. Filmi kulgedes hakkame algul väga efektses virvarris tundma traagikat, mis lõpeb täieliku kaosega. Seda rõhutab muusikalis-tantsuline dramaturgia, kus kiired dünaamilised liikumised filmi jooksul aeglustuvad, tekib ängistuse atmosfäär. Lõpus ongi tühjus,” seletas Murdmaa.

“Tantsumaratoni” muusika on kirjutanud ansamblist Metro Luminal tuntud helilooja ja kitarrist, Murdmaa poeg Rainer Jancis. Mitu Vanemuise lavastust arvustanud kriitikut on leidnud, et lisaks efektsele tantsule ja huvitavale koreograafiale väärib ka muusika eraldi jäädvustamist.

“Sümfooniline rokkmuusika annab võimaluse luua väga värvikas ja dünaamiline pilt. Kiire kaadrivahetus, aktsendid detailidele ja suured plaanid võimendavad loo dramatismi. See on materjal, millega just filmis saab tantsu kaudu välja öelda olulisi mõtteid ja teha üldistusi,” märgib Murdmaa. Muusika on salvestanud Narva linnaorkester ja Jancise juhitav ansambel.

Filmis tantsivad peaosi praeguseks Euroopas karjääri tegevad Andrus Laur ja Mari Savitski. Teistes osades on Vanemuise tantsijad ja draamanäitlejad. Rezˇissöör on Maksim Surin, kes Mai sõnul tunnetab hästi tantsukeelt: tema miksid on dünaamilised ning maitse ja kujundiline mõtlemine head.

Filmi materjal salvestati eelmisel aastal Tartu kunstikoolis, Narva Aleksandri kirikus ja Kumus. Praegu on lõpukorral montaaž.