Televiisorist võib aeg-ajalt näha inimesi, keda vaadates tekib küsimus, millise tundega nad küll pärast oma päevatööd koju lähevad. Selliseid tegelasi on alates poliitikutest (Džungli-George on muidugi esimene, kes siin meelde tuleb) kuni kõikvõimalike PR-tegelaste ning teiste kurioossete ametimeesteni välja.

Selliste inimeste vaimne juht võiks vabalt olla filmi “Täname suitsetamast” peategelane Nick Naylor (Aaron Eckhart), kes teenib oma igapäevast leiba tubakakorporatsioonide ning suitsetajate õiguste eest võideldes.

Viimane löök jääb andmata

Kopsuvähk on tema jaoks kõigest kahetsusväärne viis klienti kaotada ning suitsetamine oma vabaduse väljendadamine. Selle ennastsalgava töö kõrvalt tuleb tal veel üritada oma 12-aastast poega Joeyt (Cameron Bright) viisakaks inimeseks kasvatada ning taluda suurema osa ühiskonna viha.

Rezˇissöör John Reitmani must komöödia leiab küll üles ühiskonna valupunktid, kuid viimase ja otsustava löögi andmisel jääb tema huumorirusikas nõrgaks. Musta komöödia üks tingimusi ongi, et see peab olema terav, julge ja armutu lõpuni. “Täname suitsetamast” on aga veidi pehme, kuigi paiguti tore komöödiatükk ühiskonna käskudest ja keeldudest.

Tänavune suurim lapstäht

••13-aastane Cameron Bright (mängib filmis Joeyt) peaks aastal 2006 olema Eesti kinokülastajale juba tuttav näitleja. “Tänan suitsetamast” on näiteks kobarkinos sel aastal juba kolmas film, kus Bright kaasa teeb. Aasta esimeses pooles jõudis ta nimelt juba kaks korda maailma päästa filmides “Ultraviolet” ja “X-Mehed 3”.