Kultuuriministeeriumi, muuseuminõukogu ja Eesti Muuseumiühingu poolt juba kolmandat aastat korraldatavale konkursile laekus tänavu 16 näitust.

Žürii, koosseisus Peeter Mauer (Kultuuriministeeriumi muuseuminõunik), Heli Nurger (Padise Kloostri projektijuht), Heige Peets (Ennistuskoda Kanuti esemekonserveerimise osakonna juhataja), Mirjam Peil (kunstiteadlane), Vaike Reemann (Eesti Rahva Muuseumi teadur-kuraator), Marge Rennit (Eesti Maanteemuuseumi juhataja), Ants Välimäe (Eesti Piimandusmuuseumi direktor), valis välja järgmised nominendid:

1. Rahvusooper Estonia, Adamson-Ericu muuseumi ning Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi koostöönäitus “Kavandist kostüümini. Rahvusooper Estonia 100”
2. Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi näitus “Klassikud. Leili Kuldkepp”
3. Hiiumaa Muuseumi näitus “Aeg”
4. O. Lutsu Majamuuseumi ekspositsioon “Kirjanik Oskar Luts: elu ja kujutluse piiril”
5. Eesti Ajaloomuuseumi näitus “Elavad ja laulvad pildid. 110 aastat esimesest kinoetendusest Eestis”
6. Eesti Rahva Muuseumi näitus “Valge pluus ja must pluus. “Käsitööleht” 1907-1914”
7. A. H. Tammsaare Muuseumi püsiekspositsioon “Tõde on inimeses”
8. Eesti Ajaloomuuseumi näitus “Võsaklaasist kristallini. Johannes Lorup – Eesti rahvusliku klaasitööstuse rajaja”
9. Viru-Nigula pastoraadisaali püsiekspositsioon (SA Virumaa Muuseumid)

“Muuseumirott” on iga-aastane tunnustusauhind, mis antakse parimale väljapanekule Eesti muuseumis. Mitterahalise auhinna eemärgiks on muuseumide igapäevatöö ühe osa – näitusetegevuse – tunnustamine, väärtustamine ja seeläbi ka muuseumide laiem tutvustamine.

Kandideeriv näitus, uus püsiekspositsioon või uuendatud ekspositsiooni osa peab olema eksponeeritud vastava muuseumi oma ruumides, filiaalis või olema valmistatud spetsiaalselt mõne muu konkreetse näitusepaiga jaoks.

Rändav peaauhind on Suur Muuseumirott, mis jääb võitnud muuseumile kuni uue võitja selgumiseni. Muuseumile jääb igaveseks säilitamiseks Muuseumiroti väike vend. Kui žürii märkab mõnda eriti nutikat lahendust, siis antakse välja ka eriauhindu. Hinnatakse eelkõige loovust, värskeid mõtteid, näituse atraktiivset teostust ning vastavust museoloogia põhimõtetele.

Eelmisel aastal sai “Muuseumirott 2006” tiitli Eesti Maanteemuuseumi ekspositsioon “Tee ajalugu!”, 2005. aastal Tartu Mänguasjamuuseum.