Tartu Uues Teatris esietendus neljapäeval Ivar Põllu autorilavastus „Sisaliku tee”, osades Katrin Pärn, Kristel Leesmend ja Nero Urke. Kandvateks märksõnadeks on inimsisalike vandenõu, uus maailmakord ja õnne ning reaalsuse vahekord, järgmised etendused toimuvad 16., 21. ja 22. novembril. Teater hoiatab, et lavastuses kasutatakse sõna „armastus” ja ei suitsetata.

Von Krahli teatris toimub täna teatritüki „Idioodid” esietendus. Osades on Viljandi kultuuriakadeemia tulevase 8. lennu üliõpilased, kes vaatasid end lavastaja palvel kõrvalt ja nägid, et näitleja on tänapäeva Eestis vabatahtlik idioot. Lars von Trieri filmist inspireeritud tükk on Juhan Ulfsaki lavastajadebüüt. Etendust näeb ka 14. ja 15. novembril ning rohkem kordi detsembris.

Kanuti gildis etendub 15.–17. novembril ZUGA ühendatud tantsijate uuslavastus „Kohe näha, et vanad sõbrad”. Tiina Mölder, Helen Reitsnik, Kaja Kann, Jarmo Karing ja Kalle Tikas küsivad: mis saab, kui sõbrad jäävad vanaks? Kümme aastat tagasi loodud tantsutrupi liikmete vanus hakkab lähenema 40-le, eks sellest siis ka need eksistentsiaalsed küsimused.

Vene teatris astub pühapäeval üles Lõuna-Korea tantsutrupp Now Dance Company, kes etendab matuseriituse „Teekond surnute ilma”. Korea traditsioonis kolm ööd ja päeva vältav matus on tantsijate tõlgenduses surutud modernsesse mitmeosalisse etendusse, mis räägib elust ja surmast ning inimhinge rändamisest teispoolsusesse.

Ooperit ja trummi

Rahvusooperis Estonia tuli neljapäeval esimest korda lavale Vincenzo Bellini ooper „I Capuleti e i Montecchi”. Dirigent on Risto Joost, solistid Annely Peebo, Irina Dubrovskaja, Priit Volmer, Oliver Kuusik ja Mart Laur.

14. novembril ehk isadepäeval esitab Jaani kirikus Itaalia kõrgbaroki helilooja Bernardo Pasquini loomingust koostatud kava klavessiinimängija Marju Riisikamp.

Täna astuvad vene kultuurikeskuse kammersaalis üles sopran Kai Kallastu ja pianist Diana Liiv, kavas Liszt, Prokofjev, Pärt ja Tormis.

Täna lõppeva festivali „Maailmatrumm” klassikapäeval esinevad Kumus ansambel Paukenfest ja Tallinna kammerorkester Riho Joosti juhtimisel.

Tartu Genialistide klubis astuvad täna üles Arshad Khan, Pandit Mukhes Sharma ja Jamila Indiast, esinevad ka Kaido Kirikmäe ja Citra Krista Joonas.

Esmaspäeval toimub Gustav Adolfi gümnaasiumis kontsert „Kooskõla”, esinevad Kristjan Randalu (klaver) ja Vaiko Eplik (laul, kitarr).

Itaalia meister ja kehakunst

Mikkeli muuseum avas reedel ühe maali näituse, kus näeb Napoli 17. sajandi maalikoolkonda kuuluvat teost „Simson ja Deliila” restaureeritud kujul. Tublisti kannatada saanud töö tegi kolme aastaga Eesti ja Itaalia maalirestauraatorite käe all läbi täieliku muutumise ning on Eestis esimene Lääne-Euroopa maal, mis on ennistatud teadlikult teose sünnimaa restaureerimisteooriat ja -praktikat järgides.

Kunstihoone galeriis on 5. detsembrini avatud Marko Mäetamme näitus „30 lugu ja 4 prussakat”.

HOP-galeriis on 20. novembrini avatud moelooja Aldo Järvsoo näitus „Ilu valem”, mida esitleti kuu alguses Tallinna moenädalal.

Rõivadisainerid Karolin Kuusik ja Liisi Eesmaa avasid eile restorani Museum ruumides (Vana-Viru 14) moebränd Tallinn Dollsi uue mobiilse poe.

Tarbekunsti- ja disainimuuseumis näeb Leedu metallikunstnike Mari Relo-Šaulyse ja Adolfas Šaulyse näitust „Yes”.

Elavatele pindadele tehtud kunsti huvilistel tasub aga suunduda täna Rock Cafés toimuvale tätoveeringumessile Street Mirror Expo, kogu päeva vältaval üritusel osaleb lisaks kodumaistele firmadele mitu Soome salongi.