T: Küllusliku hommikusöögi käigus tuli ära süüa kõik, mis seni veel söömata, ees ootas lahkumine. Pole ka külmkappi, kuhu saanuks jäägid ja lõpud jätta – selle töötamiseks puudub elekter. Telefonil napib levigi. Nii on see alati olnud. Võluv ilmaolek.

Alustasime Ingliga malemängu, enne lahkumist tuli ka koristada, lisaks olin ma leidnud uue raamatu. Kuivõrd Danieli 1992. aasta Hiiumaa ajalehe juures veedetud suvepraktikast lugeda oli ise Hiiumaal viibides mõjunud kuidagi koduselt, haaras käsi järgmiseks Ameerika rahukorpuslase Douglas Wellsi mälestusteraamatu „Jänki seiklused Hiiumaal” järele. Vähe jäi puudu, et Danielil ja Douglasel oleks õnnestunud samaaegselt Hiiumaal viibida, Douglase Hiiumaale jõudes oli Daniel sealt veidi aja eest lahkunud. Igatahes sain neid lugedes Eesti krooni käibeletuleku järgsest Hiiumaast ülevaatliku pildi.

Male jäi lõpetamata, tuli teele asuda, et praamile jõuda. Laud, allesjäänud malendid peal, jäi meid Hiiumaale ootama. Päikesepaiste asendus keset meresõitu sünge vihmasajuga. Selles on midagi müstilist, aga nii on juhtunud pea iga kord, kui ma Hiiumaale lähenen või Hiiumaalt lahkun – saareilm on minu vastu helde olnud, nagu tahaks märku anda. Ben Howardi plaadi avalugu, „Old Pine”, mis muidu „hüppab”, mängis automakis sadama poole sõites tõrgeteta. ETV näitas õhtul „Drive’i”, pärast seda linnas autoga ringi sõites tundsin end Ryan Goslinguna. Vastu ööd käisin emal külas. Ta oli hommikul jõudnud tagasi Pariisist, kust tõi mulle tüki Prantsuse juustu. Rääkisime kirest. Kirglikult.

K: Pidin vara ärkama, auto tuli remonti viia. Jalutasin Mustamäelt Nõmme turule. Ostsin maasikaid ja värskeid hapukurke, nagu lapsepõlves koos vanaemaga olime teinud. Jalutasin Nõmme vahel, kuni sõitsin bussiga number 18 oma kunagist kooliteed pidi kesklinna.

Keskpäeval toimus jalgpalliliidus Eesti karikavõistluste 1/32 finaali paaride loosimine, Aivar võttis loosikastist meile vastaseks Lasnamäe FC Ajaxi. Võinuks huvitavamalt minna, aga proovikivi seegi. Jalutuskäik venis pikale, seda võinuks juba kondamiseks nimetada. Õhtueineks ostsin Villa Thaist kaasa murg tikka lasan’i. Õhtul läksin külla venna perele, vaatasime EM-i esimest poolfinaali Hispaania ja Portugali vahel. Läks penaltite peale. Portugalist on veidi kahju, õigemini on kahju nende sellisel kujul finaalist väljajäämise pärast.

N: Jätkasin Wellsi raamatu lugemist. Õhtul trenn. Pärast trenni vaatasin teatris teist poolfinaali Saksamaa ja Itaalia vahel. Saksamaad ei tundnud äragi, alagrupimängudest mängleva kergusega läbi tulnud sakslased said veerandfinaaliks ehk liiga kerge vastase Kreeka näol, see võis rütmi segi lüüa. Joachim Löw mängitas kreeklaste vastu poolkaitses alagrupimängudega võrreldes mõneti teisi mängijaid, mis võis ses kontekstis isegi mõistetav olla, kuid poolfinaalile vastu minnes suurendas dilemmasid. Itaallaste vastu ei õnnestunud nagu midagi. Itaallaste endi mäng seevastu oli muljetavaldav. Meeskondlikku tegutsemist kroonis nooruse uljuse võidukäik, Balotelli sai selle õhtuga palju andeks.

R: Peas mängisin läbi tegelikkuses pidamata jääva pronksikohtumise. Imaginaarselt võitnuks Portugal. Wells oli jõudnud oma esimese Hiiu õlle kogemuse kirjelduseni. Enne käiku hambaarsti juurde kohtusin F-hoones Mirtliga. Meiega liitus Inga. Mul pole seni ühtegi hambaauku olnud.