FOLKFUSIOON

Paabel

Hinne 5

„Epöpoa”  

See on tuleviku plaat. Olgu siis muusika, tegijate või sujuvalt kokkusulatatud stiilide paabeli pärast. Näidates koha kätte kõigile, kes kurdavad, et eesti muusika ei arene ega/või väärtusta ajalugu. Ja need, kes vaaksuvad (neti)piraatlusest – sellele plaadile annab Nerva lilli puhuvate loomadega ümbrisraamat lihtsalt nii palju juurde, et koopia jääks kurvalt poolikuks. Pealegi, Sandra vilede ja torude eest ei tohiks olla kahju raha välja anda. Või Arno laulu. Või Erko kitarride. Või Taneli kontrabassi. Või Tõnu trummide. Tegelikult kogu kupatuse eest, sest see, mis sealt välja tuleb, on uskumatu sünergia, mille pidevas muutumises olevat kõla on raske kirjeldada. Sest džässi ja folgiga harjunule poetatakse siin vahele ootamatuid biite ja pauerit.

Aga kõige tungivamalt tekitab see plaat tahtmise kuulda neid noori, kes naudivad täiega seda, mida nad teevad – laivis. Ma juba näen vaimusilmas päikesest soojaks köetud ja seda tunnet täis blackbox’i suvises Viljandis... Lihtsalt täiuslik.

Mari Klein

POPP

Chris Cornell

Hinne 5

„Scream”

44-aastaselt leidis üks maailma parimaid rokihääli Chris Cornell endale hingesugulase, popgigandi Timbalandi?! Koos veedetud aeg sulatati kokku tunniseks non-stop-albumiks, mis tuksub Timbalandi rütmis. Tõeline pettumus Soundgardeni ja Audioslave’i fännidele?

Albumi kohta käiv kriitika meenutab Villu Reiljanit, kelle meelest peaks iga sepp oma liistude juurde jääma. Iga loominguline inimene saab tegelikult ju aru, miks oli „rokipeerul” vaja piire ületada ning end ja oma pärandit proovile panna. See julgustükk näitab Cornelli kui artisti suurust. Miks ei võiks Terminaatori uut plaati produtseerida Critikal või Tanel Padari oma Sven Lõhmus? Kunst sünnibki ebaturvalisi valikuid tehes.

Iseasi, kas kunsttükk alati õnnestub... Siin albumil on Timbaland selgelt Cornelli energiat pidurdanud ning ise koostöösse panustanud täpselt null uut ideed. Vastandid on teineteist pigem maha jahutanud, mitte pauguga plahvatanud. Nõnda sündiski ebaturvalisest koostööst üks keskmine toode.

Mart Normet