Või kuulutatakse tema asi juriidiliselt põhjendamatuks nagu tema advokaat loodab, ja oodatakse, et ta saab anonüümse kirvehoobi kuklasse nagu isa Aleksandr Men, kelle mõrtsukaid pole leitud või tahetud leida.

Kogu Euroopa teab, et Venemaad varitseb aatomikatastroof. Nõukogude logisevad jõujaamad pole veel kahjutuks tehtud. Ja Koola poolsaare tuumaallveelaevad loksuvad kardetava koormaga juba paar aastakümmet Murmanski rannavetes. Sellest ei saa saladust teha.

Aga endine allveelaeva kapten oli ainuke, kes julges kisa tõsta, keskkonnakaitseorganisatsioone appi kutsuda. Kindel on, et kui Koola kandis plahvatab uus Tshernobõl, siis ei puuduta see mitte ainult Venemaad, vaid ka kõiki ümbritsevaid rahvaid, eelkõige Skandinaaviat, Soomet ja ka Eestit. Ometi on vene põhiseaduses keelatud varjata ökoloogilist informatsiooni, kui selle mahavaikimine ohustaks rahva julgeolekut. Nikitin ei varjanud ja sattus selle eest trellide taha.

Kremli isandad pole ilmselt kunagi huvi tundnud oma rahva vastu. Kui Araali meri ja selle ümbrus ära laostati, ei liigutanud keegi sõrmegi. Aatomimaterjalis nähakse ainult sissetulekuallikat. Ja nüüd teatab Greenpeace, et Venemaa nõustub juba vastu võtma Lääne-Euroopa aatomijäätmeid, kui selle eest hästi makstakse.

Vahepeal ilmus Venemaal veel üks "reetur" välja, mereväelane ja ajakirjanik Grigori Pasko, kes julges kirjutada Vaikse ookeani laevastiku sahkermahkerist, varustusega hangeldamisest ja sellest, kuidas merevägi vett reostab. Ka tema istub juba vanglas ja ootab protsessi. See, kes Venemaal riskib kodanikuna käituda, on "meie aja kangelane".

Lääne-Euroopa lehed teatavad nüüd, et Venemaal on Nikitini ja Pasko toetuseks loodud mitmeid komiteesid. Aga vaevalt neid seal keegi kuulda võtab. Kas ei peaks reageerima väljaspool Vene piire?

Mida arvavad sellest Baltimaade venelased? Juba ebaõiglane kohtuotsus reostaks Venemaad, märgiks vene rahvast kui barbareid Idast. Kas eesti venelased, vähemalt need, kes on suutnud nõukogulikud silma-klapid maha nühkida ja tahavad eurooplased olla, suudavad sellise häbiga nõustuda?

Olen veendunud, et nende protest ärataks tähelepanu ja paneks ehk mõnegi autokraatliku ametimehe järele mõtlema. Ja see siin on juba auküsimus.