NO-teater mängib selgi hooajal palju kõneainet pakkunud lavastust “Nafta!”. Teatri kodulehekülg reklaamib, et tegu on muudetud ja täiendatud variandi ehk “Nafta! 1.2-ga”.

NO-teatri dramaturgi Eero Epneri sõnul soovisid lavastajad Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper tükki muuta, sest tegu on ühiskonnaga tugevalt seotud lavastusega ning kolmveerand aasta jooksul on maailmas palju toimunud.

“Ükski lavastus ei jätku etendusest etendusse muutumatul kujul, seda ikka täiendatakse ja parandatakse,” tõdes Epner. “See on ikka seesama “Nafta!” mis varem, lihtsalt seda on parandatud, tihendatud ja veelgi intensiivsemaks tehtud.” Ta kinnitas, et parandused ei ole tingitud väljastpoolt tulnud kriitikast, vaid pigem enesekriitikast.

Epner ei soovinud öelda, mis muudatusi teater täpsemalt tegi, ainult seda, et need on seotud ühiskonnas olnud sündmustega. Teater reklaamib etenduse muudatusi, sest peab neid oluliseks, kuigi need polevat samas siiski põhimõttelised. Osatäitjaid vahetatud ei ole: ka muudetud ja täiendatud etenduses “Nafta! 1.2” mängivad Tambet Tuisk, Mirtel Pohla, Gert Raudsepp, Jaak Prints ja Kristjan Sarv.

Tänavu veebruaris esietendunud “Nafta!” on dokumentaalne kabaree-etendus naftaajastu lõppemisest. Selle kirjutamisel konsulteerisid autorid Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper rohelise liikumise visionääri Marek Strandbergiga. Laval käsitletakse liigtarbimist, mugavust ja priiskamist, kasutades muu hulgas nii televisiooni tõsielusaadete kui ka muusikalide vormingut.