Eesti Ajaloomuuseum, Filmimuuseum ja Filmarhiiv tähistavad Eesti Vabariigi sünnipäeva filmiüritusega, kus näidatakse legendaarset, nõukogude ajal põlu all olnud ning viimastel aastatelgi suhteliselt vähe näidatud linateostTheodor Lutsu “Noored kotkad”.

Filmile teeb elavat muusikat ansambel Vabad mõtlejad koosseisus Katariin Raska, Madis Nõmme ja Tõnu Tubli. Elav filmimuusika saab teoks tänu koostööüritusele “Kas kino ka saab?” Tallinna Kesklinna Valitsusega.


Filmiesitlusele eelnevad ettekanded Theodor Lutsu ja filmi saamisloo teemadel. Ettekannetega esinevad Ivi Tomingas “"Noored kotkad" ja Filmiarhiiv”, Jaak Lõhmus “Mõned huvitavad seigad "Noorte kotkaste" saamisloost ja levist” ja Merike Jürjo kõneleb teemal “Theodor Luts ja kaitsevägi”.

Gloria-Palace. Täna kauaoodatud hiilgav esietendus! „Siirius-Filmi“ suurteos Vabadussõjast! Suurim ja parim seni lavastatud Eesti filmidest! Eesti rahvas ajaloo suurel pöördepunktil, kuulsus- ja võidurikkas Vabadussõjas, heroilises võitluses sada korda tugevama vastasega, üliõpilaselu, rahuliku töö ja verise võitluse päevad, õrn armastus ja murdmatu kangelasmeel - seda näitab suurfilm Noored kotkad. Käsikiri kirjanik Oskar Lutsult ja Theodor Lutsult. 10 suurt jagu haaravaid sündmusi ja kauneid pilte, mis on luu meie luust ja liha meie lihast. Grandioosid lahingustseenid Vabadussõjast 4000 tegelase osavõtul. Kommunistide valitsusaeg Eestis. Kõik see tehniliselt ja kunstiliselt haruldaselt õnnestunud filmis, mis on Eesti filmitööstuse meistriteos, millega algab uus ajajärk Eesti filmitööstuses.” Nii kõneles Eesti Päevalehes 14. detsembril 1927 ilmunud reklaam filmile "Noored kotkad".

Oskar Lutsu noorema venna Theodor Lutsu esimene mängufilm “Noored kotkad” on legendaarseim linateos Eesti Vabadussõjast. Kuperjanovi pataljoni koosseisus tegi Theodor Luts kaasa nii Paju kui Võnnu lahingu, olles nii ka sobivaim mees looma filmi eestlaste vabaduspüüdlustest.

Eesti filmiajaloo esimest sõjafilmi hinnatakse tema hoogsa tegevustiku ja õnnestunud lahingustseenide, samuti ohtra patriotismipaatose tõttu. Filmis teevad kaasa paljud tollased Eesti sõjaväelased ja teenistujad.

Filmi "Noored kotkad” algab Maarjamäe lossis neljapäeval kell 15.00.