Joe Dunthorne’i romaan „Submarine“ (2008), mille kohta ütleb väljaanne Independent: „Üks teravamaid, naljakamaid, jämedamaid hädas teismelise kasvulugusid pärast „Kuristikku rukkis“ on toodud kinolinale. Säherduste teoste ekraniseeringud ei küündi sageli kirjapandu tasemele, kuid Richard Ayoade’i kinodebüüt on särav erand. Nii arvasid kriitikud Sundance’i, Toronto ning Londoni rahvusvahelistel filmifestivalidel, kus Ayoade’ile - uuele häälele kinokunstis - püüti lausa uue lunastaja tiitlit anda – au, mis saab osaks säravalt originaalsetele uutele talentidele.

Filmi peategelane Oliver Tate (Craig Roberts), arukas ning ekstsentriline noormees arutleb raamatu lehekülgedel filmide ja kooliskäimise ning tüdrukute ja vanemate ja elu enda teemadel. Seni koomikuna tuntud britt, norra-nigeeria päritolu debüüt-rezhissöör Richard Ayoade on suutnud selle kõik uuenduslikult ning kompromisse tegemata kinolinale püüda. Tulemuseks on igati nauditav komöödia, mis peaks sobima nii briti huumori austajaile kui ka tordiga-näkku naljade fännidele. Pole just "American Pie", kuid eeldatavasti meeldib ka selle filmi publikule.

„Ma arvan, et mul on needsamad probleemid ka siis kui olen 38-aastane,“ ütleb filmi peategelane, 16-aastane, ning äsja esimest korda südame murdnud Oliver Tate tähtsal ilmel, hommikumantel seljas, sidruniga kuum vesi tassis, hilisõhtusel ajal oma vanemate magamistuppa põigates ning neid selles takistades, milles ta oma vanemaid enam kahtlustadagi ei osanud.

Filmi treiler