Viimase kahe aasta (eelkõige siiski möödunud aasta, sekka mõne tänavuse) nüüdisaegse tantsu lavastustest koosnev kolmepäevane programm pakub iga päev vähemalt viit etendust, päädides laupäeval lausa kaheksa etenduse maratoniga.

Näiteks tuleb taasesitusele ka Eesti teatri parima lavastuse aastapreemiale kandideeriv tantsuteatri Fine 5 „Faasid”, kus Tiina Ollesk ja Rene Nõmmik tunnevad muret keskkonna ja inimese ökoloogilise jälje pärast.

Kui liikuda auhindu pidi, siis on festivali „Uus tants 9” raames laval kõik tantsulavastuse auhinna nominendid: juba mainitud „Faasid”, Päär Pärensoni humoorikas debüütlavastus „Hädaorg”, Oksana Titova õhustikuline „Kass ennustab tulevikku inimesest paremini” ning Mart Kangro viimane teos „Can’t Get No / Satisfaction” (auhinnale kandideerib Kangro koos Christina Ciupkega tehtud lavastusega „Winner versus Losers”.)

Festivalile lisavad värvi ja kaalu noorte õnnestunud katsetused, Renate Valme ja Triin Reemanni isikupärased lavastused ning Prantsusmaalt tulev Nele Suisalu ja Florent Hamoni „Ball”. Esietendub Kaja Kanni ja Juha Valkeapää kontsert „Lokaal täna: Kann/Valkeapää”.

Kogu tõde tantsust

Tantsuplatvormi korraldaja, Kanuti Gildi SAAL-i juht Priit Raud kahetseb vaid, et paar head „asja” jäid festivalile tulemata, sealhulgas Teet Kase uue lavastuse esietendus ja hinnatud koreograaf Krõõt Juurak ise. „Samas oli Krõõda lavastus, mis kaks aastat tagasi oli Eesti tantsuplatvormil, eelmisel aastal Austria tantsuplatvormil,” leiab Raud hea külje.

Kui vahepeal olevat räägitud Eesti tantsu madalseisust, siis festivali „Uus tants 9” programmi vaadates sellele väitele kinnitust ei leia.

„Programm näitab, et Eesti nüüdisaegne tants on jõudnud normaalsesse arengufaasi, kus ei ole enam suuri murranguid, vaid skeene on stabiilne,” analüüsib Raud. „Väga suuri kunstilisi valikuid me tegema ei pidanud, kuid see on Eesti tingimustes ka normaalne, et pakutakse seda, mida on. See lihtsalt näitab, et enam ei joosta lati alt läbi, vaid kui tehakse, siis ikka tõsiselt ja korralikult.”

Raud toob esile kava mitmekesisuse, mis peegeldab ühtlasi nüüdistantsu hetkeseisu Eestis. Kolmel päeval saab näha nii visuaalset tantsu, kontseptuaalse tantsu eeskujulikku näidet, kui ka pigem performance’i poole liikuvat lavastust.

Festival

Tantsuplatvorm

„Uus tants 9”

•• Tallinnas

•• 19.–21. märtsini

•• 16 eelmise ja selle aasta nüüdisaegse tantsu lavastust

•• Vaata programmi www.saal.ee