Skimmingu mõiste tuli Ameerikast, teab Silver Soe(18), kes ostis esimese laua sõber Arturilt kolm suve tagasi. Praegu on see veel nii vähe tuntud, et keeletargad pole talle head eestikeelset nimegi leiutanud (skim = pinna koorimine).

Ameerikas teatakse kahte moodi skimmimist, tasases madalas vees ja ka läbi kõrgete lainete. Selleks on eri suurusega lauadki – vaikses vees sobib väike laud, sest libiseb paremini. Lisavarustusena on vahel vaja ka kuivülikonda ja südametunnistuse järgi peaks nõu pidama arstiga, kas tervis hooga tuiskamist ikka välja kannatab. Skimmimine käib edasi-tagasi, sest kui sobiv koht leitud, tuleb seal paigal püsida, edasiliikumisvahendiks laud ei sobi.

Plastist skimmilauda saab tellida Ameerikast interneti teel, üks võimalik aadress on MoreBeach.com.

Paljud Eesti poisid ja mõned tüdrukudki on proovinud liuelda ja laual suure kiirusega kihutades püsti püsida. Kellele sobib, hangib sellise laua endalegi.

Kõigile paraku skimming kaugeltki ei meeldi, sest see nõuab head tasakaalu ja parajalt harjutamist, enne kui kukkumise lõbust saab kiire liuglemise lõbu.”Kukkudes võib ikka vette kukkuda ja jalgu võib ka nikastada.”

Vaja vaikset ilma

Silver on sportlik ja talle on alati meeldinud rulaga sõita, mis samuti nõuab tasakaalu. ”Palaval päeval on lauaga vees palju parem.”

Ta ütleb, et niimoodi võib aega veeta kaua, isegi kolm kuni neli tundi, ilma et väsiks. Põhiline, et vesi ei lainetaks ega oleks ees mõnd liivavalli, sest siis põrkab laud selle vastu ja hooga liugleja kukub valusasti. Ning tuule ja tormiga ei saa kohe mitte kuidagi, vaja on vaikset rannailma. Kukkumise pehmendamiseks jagab Silver kogemusi: püüa keerelda, kas või paar sammu edasi joosta, et hoogu pidurdada.

Skimmilauda saab ka ise teha, nagu näiteks Silver tegi. Selleks läheb vaja vineeri, millest välja saagida munajas, umbes 70 cm pikkune toorik. Teravamat esiotsa peab veidike pressi all painutama, et ta läbi vee paremini juhiks. Edasi on kõik ilusaks tegemine – lakkimine ja värvimine. Töö võtab aega veidi üle nädala.

Silver on ise juba mitu lauda teinud, viimase värvis siniseks, kollaste delfiinidega. Ta käib Pelgulinna gümnaasiumi kunstiklassis, sellepärast.

Skimmimist ei tohiks surfamisega segi ajada. Surfatakse sügavas vees läbi lainete. Seda tahaks Silver järgmisena proovida, aga ühtki sobivat ookeani pole hetkel käeulatuses.