Pealkiri, millega tervitas lugejaid 1940. aastal ilmuma pandud ajaleht Noorte Hääl, sobib iseloomustama muinasjutte, mida Nõukogude propaganda oma eksistentsi jooksul ära kasutas. Ükspuha, kas selle fraasi mõtles välja Stalin, Lenin või mõni liiga agar propagandatöötaja, iseloomustab ta ka meie kõigi kallal tehtud ajuloputust.

Käsitlus noorest Stalinist kui eeskujulikust õpilasest, kellest tsaristlik absurdiriik tegi pangaröövli, maffiabossi ja revolutsioonilise mässaja, pole just uus. Tegelikult ei ole Simon Sebag Montefiore raamatus “Noor Stalin” palju üllatavat. Kuid ta lammutab müüte ja legende palju võimsamalt kui suudaks ükski Venemaa või Gruusia ajaloolane. Mis muidugi ei välista, et tulevikus tuleb hakata murdma ka tema tekitatud legende.

Ajastu iroonia on just see, et kõige põhjalikuma pildi türannist, keda miljonid inimesed maapõhja needsid, kirjutab inimene, kes elab turvalisel Inglismaal, teisel pool kunagist raudset eesriiet. Ometi on raamat Stalini noorpõlvest valus lugeda nendele, kes tema julmuse läbi kannatasid.

Erapoolik Stalini suhtes

“Päästke meid biograafide eest,” kisendaks ilmselt paljud ajaloo suurkujud. Kui tänapäeva mõni ajaloolane tahab kangesti mineviku tegelastele freudistlikke komplekse, homoseksuaalsust või muid moeveidrusi külge mõelda, on Montefiore suutnud siiski piiri pidada.

Montefiore pole just kommunist. Stalini suhtes on ta suutnud säilitada isegi üllatava erapooletuse. Leninit kohtleb küll imetlusega, samas kirjeldades ka iseloomuomadusi, mis tegid temast peaaegu sama verise diktaatori. Me vaid ei ole siiani suutnud alati näha tegelikku väiklast vanameest punapropaganda kulisside vahelt.

Kui juba venekeelne Wikipedia otsib sõnu Montefiore sõimamiseks (“on kaasaegse antisovetštšina näiteks, pretendeerides intellektuaalsusele”) võib järeldada, et autor on virutanud naelapea pihta. Ka praeguses Vene-Gruusia konfliktis on Montefiore muutunud eriti ajakohaseks, kuna tankiroomikute mürin Stalini sünnikodu Gori tänavail on enam kui sümboolne. Kaks riiki, kes kuidagi ei suuda Stalini pärandile selga keerata, on läinud kaklema Stalini kehtestatud piiride pärast.