“Meie arusaamine kultuurist ja muusikast on vabanemas Euroopale keskendunud piiratusest,” rõõmustas festivali välja kuulutades selle kunstiline juht Peeter Vähi. “Silmaklappidega käib ringi see, kes ei märka üldist tendentsi maailmavaatelise avardumise poole.”

Vähi sõnul on festivali suund jätkuvalt autentsete ida esinejate Eestisse toomine. “Oleme tänavu püüdnud laiendada festivali piire väljapoole suurriike ja toonud siia esinejaid Jakuutiast, Sri Lankalt ning Vietnamist,” ütles Vähi. “Ilmselt on 100% Oriendil kõlavast muusikast nende teoste Eesti esmaettekanded.”

Ida muusika festivali avas eile õhtul Jaapani hiigeltrummide ansambel O-Suwa Taiko, mis esindab võitluslikku trummimängutehnikat. Trummimängu eesmärk on liita inimesi ühise tegevuse kaudu, luua vajalik hingeline side ja meeleseisund. Suwa, kust muusikud pärit, on üks Jaapani shintoismi olulisemaid keskusi ning taiko-trummid on seal saatnud rituaalseid tantse ja pidustusi alates 14. sajandist, Tallinnas esinenud koosseisus käis laval ka vanade taiko-suguvõsade järeltulijaid.

Ida tantsu tutvustab Orient tänavu mitme üritusega, järgmisel kolmapäeval, 9. mail esineb Estonia kontserdisaalis Sutra tantsuteater Malaisiast, mis näitab nii Malaisia algupärandit kui ka nüüdistantsu. India tantsu näeb samal õhtul vanalinnastuudios Akram Khani esituses, tema esinemises vahelduvad kathaki tantsule omased jalgade kiired ning vaheldusrikkad liikumismustrid nüüdistantsu võtetega. India klassikalist tantsu saab näha järgmise reede, 11. mai õhtul Estonia kontserdisaalis ja Vanemuise kontserdimajas ja 12. mai õhtul Estonia kontserdisaalis. Pühapäeval, 13. mail pakub Orient Estonia kontserdisaalis Sri Lanka mägismaa tantsu ja klassikalist muusikat, sama kava jõuab 14. ja 15. mail Tartu Ülikooli aulasse.

Järgmisel neljapäeval esinevad Estonia kontserdisaalis Iljana “Medveditsa” Jakuutiast, kes peagi saab Eesti publikule tuttavaks filmi “Karu süda” naispeategelasena ja Vietnami multiinstrumentalisti Pham Duc Thanhi ansambel. Samal õhtul mängib ERSO Hiina dirigendi Muhai Tangi juhtimisel, kaastegevad on oboemängija Thomas Indermühle Saksamaalt ja kri‰naiitide ansambel Svarat. Pühapäeval soleerib Estonia kontserdisaalis legendaarne India flötist Hariprasad Chaurasia.

Järgmisel reedel toimub Estonia kontserdisaalis tasuta kontsert orientaalsest lõunamuusikast, kõlavad Jakuudi rahvalaulud ja esineb kri‰naiitide ansambel.

Kuni 18. maini on Vanemuise kontserdimajas avatud Madis Eelmaa Kagu-Aasia fotode näitus ning tänasest kuni 13. maini Estonia kontserdisaalis Jaapani kalligraafia ja ikebana näitus.