Klassika alla mahub koguni kaks kava: laupäeval mängitakse ühel seansil ette Eesti animeeritud õudusfilmid, mis pakuvad tumedate žanrite teoseid meie animatsiooniklassikutelt, nagu Rao Heidmets, Hardi Volmer, Riho Unt ja Janno Põldma. Kavas on lühifilme eri aastatest.

Teine klassika alla kuuluv osa festivalist on pühendatud Lucio Fulcile, keda võib pidada kuulsaimaks Itaalia õudusfilmide tegijaks. Tegemist on filmimehega, kelle kaadritest lausa pritsib verd. Tema vändatud filmid hiilgasid varem sellega, et neid ei võetud seal esineva vägivalla rohkuse tõttu õige mitme maa filmilevisse.

Haapsalus näeb Fulci filmi „Zombi 2” (1979), zombi’dest tegi see filmimees triloogia. Tema zombi’d olid tohutud elukad, selle näiteks võib tuua vee all filmitud stseenid, kus zombi ründab pärast seda, kui tema käest on pääsenud põgenema kena poolpaljas neidis, vihaga möödaujuvat haid ja hammustab mereelukast suure tüki liha.

Odav õõv

Veel näeb festivalil Fulci õudusfilmi „Sealpool” (1981), mida vahel esitletakse pealkirja „Surma seitse ust” all. Noor kena naine eksleb ühes kohutavalt kummitavas hotellis, kus põrandal voolab ämbritäite kaupa verd ja koolnud pudenevad igast nurgast. Kui film välja tuli, panid tsensorid selle keelu alla Suurbritannias, Norras ja Saksamaal.

Fulci filmid on igas mõttes odavad. Neis on nüüdisaegse filmi seisukohast tähelepanuväärselt primitiivne montaaž, halb muusika ja keskpärane näitlejamäng. Ent sellest hoolimata andis mees tohutu panuse žanri arengusse, olles sealjuures ise vaadetelt ortodoksne marksist.

Huvitav film tuleb festivalile Soomest. Koostöös Eestiga filmi „Jade Warrior – igavese armastuse sõdalane” teinud Antti-Jussi Annila on valmis saanud uue koleduse, filmi nimega „Sauna”, mis on paigutatud gooti kultuuri alla. Film läheb ajaloos tagasi 15. sajandisse ning toob vaatajate ette Rootsi ja Venemaa vahelistest sõdadest laastatud Soome. Seda, et tegemist on päris õudusfilmiga, tunnistab asjaolu, et teosele anti kolm Jussi-auhinda – parim, mida Soome film võib kodumaal pälvida. „Sauna” tõi auhinna kunstnikule, kostüümikunstnikule ja heliefektide tegijale ehk siis just neile, kelle panus õudusfilmi õnnestumisel on eriline. „Sauna” on tähelepanuväärne sellegi poolest, et seal lööb kaasa meie oma filmitäht Rain Tolk, kes on pidanud mängima venelast – ampluaad, millesse vennasrahvas kipub eestlast viimasel ajal määrama.

„Sauna” kuulub Põhjamaade filmide kavasse ning seal saab veel näha uusi jubedusfilme Norrast ja Islandist.

Põhikava filmide hulka kuuluvad teosed Suurbritanniast, Koreast, Jaapanist, Brasiiliast ja Indoneesiast. Festivalikavva on pikitud ka lühifilme.

Uus ja klassikaline õudus

Haapsalu õudus-ja

fantaasiafilmide festival

Korraldatakse Haapsalus neljandat korda

•• 17.-19. aprillini Haapsalu kultuurikeskuses

•• Festivali filmidel on soovituslikud vanusepiirangud.

•• Kõiki filme juhatavad sisse festivali korraldajad ja žanri asjatundjad.

•• Üksikseansi pilet maksab 50 krooni, festivali pass 300 krooni.

•• Piletid on müügil Piletilevis ja tund enne seansi algust kohapeal.

•• Kava vaata: www.hoff.ee