Rootsi lavastaja Georg Malviuse nimi eesti teatripublikule tutvustamist ei vaja: varem on ta meil lavastanud "Viiuldaja katusel" ja "Sevilla habemeajaja" Estonias ning "ämbliknaise suudluse" Draamateatris.

Tony Kushneri näidendist ("Angels in America") on suurema või vähema vaimustusega lugeda olnud väljaspool Eestit reisinud teatriinimeste muljetes. 1991. aasta mais oma lavaelu alustanud, Pulizeri-preemia teeninud näidend on ilma teinud Ameerikas ja Euroopas, jõudis paar aastat tagasi Soomeski lavale - nüüd ka eesti teatripubliku ette.

Tolerantsi proovina?

Reklaamlehel gay fantaasiaks nimetatud näidendi motoks on tõstetud: Sallivus. Lootus. Armastus. (Piiblitundja märkab, et pühas kolmainsuses on siin usk astendatud sallivuseks.) Pärast esimest lugemisproovi Draamateatris ajakirjanikega kohtudes rõhutas lavastaja Malvius näidendi ideena just lootust: "Kushneri idee on öelda, et lootus on olemas ja lootus on oluline." Kasvõi selles, et pärast seda, kui inimene on läbinud väga sügava kriisi, leiab ta oma elus ka midagi täiesti uut.

Malviuse lootuseks on, et "Inglid Ameerikas" toob Draamateatrisse publikut erinevas vanuses ja mitmelt elualalt. Sest kõneks on väga suurt osa maailmast vapustanud probleemid, kui ka Eestis pole õnneks aidsiga seonduv (veel) nii põletavaks probleemiks. Lavastaja loeb "Ingleid Ameerikas" viimaste aastate üheks jõulisemaks näidendiks. Väga kauniks ja poeetiliseks, ehk ka provokatsiooniliseks näidendiks, mis seab publiku silmitsi tunnetega, millega ei olda harjutud. Kolmeks peamiseks aineks - seks, religioon ja poliitika.

"Võib puudutada sindki!"

Malviuse sõnul vaatab Tony Kushner ("Ingleid Ameerikas" kirjutades oli ta 35-aastane) maailma siin gay-vähemuse pilgu läbi, süüdistades maailma ka selle topeltmoraali pärast. Ent lavastaja pidas vajalikuks lisada, et kuigi (homo)seksuaalsus on siin üks olulisi teemasid, ja aidsist on palju juttu, pole well-made-play nii ühene, hõlmates laiemalt inimestevahelisi suhteid, armastust ning puudutades tabuteemasid ka poliitikas (taustaks 1980-ndate USA Ronald Reagani presidendiksolemise aja kriitika).

"Loodan, et noored inimesed leiavad selle näidendi huvitava olevat, kuivõrd maailm avaneb siin palju keerukamalt kui nad ehk arvanud," ütles Malvius. Inimsuhted selles loos kannavad ka laiemat üldistust, pakkudes äratundmist ka vanemale publikule. "On kohutav näha oma kõige lähedasemat inimest suremas, seda enam noorena. Lähedalt kogeda, et keegi kallitest on surmavalt haige... Raske haigus, kui see ka pole aids, mõjutab nii või teisiti lootusetu haige ümber elavaid inimesi. See on tähtis mistahes vanusele või põlvkonnale, kuidas aidata üksteisel toime tulla üha keerukamaks muutuva elu raskustega, suhetega, mis on meie ümber," arendas Malvius lavastuse mõtet.

Enneolematult rahvusvaheline

Draamateatri jaoks on "Inglid Ameerikas" ka varemolematut mõõtu rahvusvaheline koostöö. Malviuse kõrval kuuluvad meeskonda shoti päritolu teatrikunstnik Ellen Cairns Inglismaalt, helilooja Miki Jelinek Tshehhist ja valguskunstnik Hans Ake Sjökvist Rootsist. Kuivõrd näidend toob meil esimest korda lavale aidsi haigestunute problemaatika, nende keerukad suhted ühiskonnaga, on veel enne esietendust kavandatud Draamateatris kõigile avatud loengud Rootsi juhtivate aidsi-uurijate osavõtul (esimene toimub 28. aprillil kell 14).

Ellen Cairns on lavaruumi kujundanud, nagu demonstreeritud maketi põhjal ka näha võis, jäämaailmana. Keskmes purunenud jäätükide vahele vajunud Ameerika sümbolina kuulus Vabaduse sammas. Põnevad lavaefektid jäävad vaatajale üllatuseks... Teatrijuht Margus Allikmaa nimetas, et oma 13-aastase eesti teatripraktika juures nägevat ta esimest korda, et kunstnik tuleb nii efektse, nii detailideni ettevalmistatud lavakujundusega juba esimesse proovi! Mispeale Ellen Cairnsiga maailma erinevates teatrites koostööd teinud Malvius muheles: teistmoodi ei kutsuks keegi neid teist korda tagasi. Olevat normaalne, et ühte lavastust ettevalmistavaks tööks kuluvat veel enne, kui näitlejate ette teatrisse tulla, vähemalt pool aastat.

Malvius pidas vajalikus öelda, et võime olla uhked Draamateatri julge valiku üle: "See polegi nii lihtne paluda näitlejaid töötada sedavõrd raske teemaga." Kaasa teeb üheksa näitlejat: Andrus Vaarik, Dan Põldroos, Elina Reinold, Mait Malmsten, Taavi Eelmaa, Kersti Kreismann, Ivo Uukkivi, Andres Puustusmaa ja Enn Nõmmik. Malviuse "Viiuldaja katusel" ja "ämbliknaise suudluses" säranud Jüri Krjukov debüteerib sedakorda lavastaja assistendina!

Andrus Vaarik ütles omalt poolt, et kuuldavasti hakkab Hollywoodis Robert Altman "Inglitest Ameerikas" filmi tegema, peaosas Al Pacino. "Loodan, et meie jõuame enne!" ütles Vaarik. Esietendus Draamateatris on 15. juunil.

MEELIS KAPSTAS