Täna õhtul toimub ETV otse-eetris ajalootunnist tuttava Austerlitzi kolme keisri lahingu variatsioon – kolme koori lahing, mis peaks diivanid istmikest lohku venitama. Milliste meeleoludega koorid ja koorijuhid laululahinguks valmistuvad?

„Muidu on meil proovid kaks korda nädalas, aga alates veebruarist seoses lahinguga enne esimest saadet töötasime kolm nädalat pea järjest,” iseloomustab Tõrva laulustuudio koori reibas dirigent Maie Kala töörežiimi ja kiidab oma tüdrukuid, kes lõpuklassi õpilastena suudavad valmistuda nii eksamiteks kui ka laululahingu finaaliks, valida lõpuõhtuks riideid ja teha selle kõrvalt veel igapäevast koolitööd.

WAF-koori juhendaja Maiken nendib, et kõik finaalinädala päevad on koorile olnud pikad tööpäevad.

Ka Euroopa kultuuripealinna segakoori dirigent Veronika Portsmuth kinnitab, et tööd esinemise kallal tehakse tõsiselt. Ja tempokalt. „Iga lugu vajab küpsemiseks aega,” selgitab Portsmuth ja täpsustab: „Nädal on mingis mõttes piisav, kui iga päev harjutada. Aga üldjuhul koorid iga päev proovi ei tee, normaalne tsükkel on pikem.”

Ajanappuse tõttu peavad koorijuhid oma töös ka pisut resoluutsemad olema. „Lauljate ettepanekud peavad konstruktiivsemad olema,” toob Portsmuth välja laululahingu õppuse ühe põhilise erinevuse võrreldes tavalise prooviga. Kala sõnul on edukas saates esinemine Tõrva koorile tahtmist kõvasti juurde andnud. Lisaks igapäevastele kooriproovidele tehakse usinalt ka priitahtlikku kodutööd.

WAF-koori töökorraldus on märksa iselaadsem. Kui televisioonis dirigeerib Anneli Pilpak ja koori juhatab Maiken, siis kuidas kulgeb koostöö? „Mina ei dirigeeri, sest pole seda õppinud,” selgitab Maiken, „aga proove teeme koos. Suurtes proovides on vaheldumisi üks klaveri taga, teine juhendab. Meil on hea koostöö, klapime. Teeme võrdselt. Lõpuks tema juhatab, sest on õppinud oskaja.”

Kala tunnistab, et kuigi kevad on möödunud lauldes, pole need laulud – saati siis finaaliks ette antud repertuaar – olnud lihtsad. „Palusin noortepärasemat seadet. Kui suudame kõik laulu ja liikumise omandada, siis oleme võitnud juba iseennast. Ega ta kerge ole, vaeva näeme,” lausub ta. Maiken iseloomustab laulu kui nõudlikku ja täpsustab: „Täpselt nii keeruline, kui keeruliseks ise tegime. Seade tuli keeruline.”

Tõrva uhkus

Oma koori edu on Lõuna-Eesti väikelinna Tõrva elanikud elevile ajanud. „Kodulinna poolehoidu hoomab iga sammul,” räägib elevil Maie Kala. „Inimesed on rõõmsad, tulevad vastu ja naeratavad, räägivad, kuidas nad kaasa elavad ja närveerivad. Mul on tunne, et me oleme pööranud linna ühtsemaks ja sõbralikumaks.”

Kuid „Laululahing” on palju reisinud koorile avanud ka ukse paralleelmaailma: „See on nende aastate jooksul natuke teine väljund tunda end sõuäri teise kaalu peal olevat, maitsta staarielu ja meedia huvi – see on meie jaoks uudne. Natuke väsitab, aga siiski… Tüdrukud on täis tahtmist.” See, kui populaarseks muudab „Laululahingus“ osalemine laulustuudio, selgub Kala sõnul sügisel, kui hakatakse uusi õpilasi vastu võtma.

Ühes on kolm koorijuhti sama meelt: mõlemad konkurendid on tublid ja tasemel. Teemal, kes lahingu võidab, nad spekuleerima ei kiirusta. Aga üks on Portsmuthi kinnitusel kindel: „Võidab see, kes on kõige parem.”

Laululahing

Finaalsaates võistlevad

Tõrva laulustuudio, dirigent Maie Kala

WAF-koor, dirigendid-juhendajad Anneli Pilpak ja Maiken

Euroopa kultuuripealinna segakoor, dirigent Veronika Portsmuth

Finaalsaade täna kell 21.25 ETV esimesel kanalil

Kordus homme hommikul kell 11 või veebis etv.err.ee/arhiiv

Saate veebileht www.etv.ee/laululahing