Viljandi Kultuurikolledzhi teatrikunsti esimese kursuse üliõpilased harjutavad uues saalis Sisuta stseeni. MARKO MUMM

Seni kitsikuses vaevelnud rahvuskultuuri üks sepi-kodasid Viljandi Kultuuri-kolledzh sai uues hoones senisest kolm korda roh-kem ruumi.

Neli aastat ehitatud hoo-netekompleks maksis 30 miljonit krooni, kuid hoone sisustamine pole veel lõp-penud ning kool peab pa-randama ka maja akustikat.

Viljandi Kultuurikolledzhi uus maja läks maksma viis korda vähem kui Muusika-akadeemia ja poole vähem kui Kärevere sild.

Endiste vene sõjaväe garaazhide kohale kerkinud maja mõjub keset linna igati modernsena. Ajaloolise aadlielamu kollastes ja sinistes toonides ja suure klaaskuubikuga juurdeehitis ergastab linnapilti.

Kolledzhihoone valmis kahes järgus, vana aadlimaja taastati kaks aastat ja valmis 1997 ning aasta hiljem alustati juurdeehitust.

Maja uude ossa said koha -tüüpi teatrisaal, helisalvestusruumiga stuudio, kõrge katuseaknaga kunstiklass, tantsuklass, kateedriruumid ja esialgu veel nimeta kohvik. Rahapuuduse tõttu on lõpetamata teatrisaali sisustamine ja sinna vaheseina ehitamine, samuti kostavad läbi kogu maja seinad ja uksed.

Kolledzh sooviks rahvakultuurikeskust

"Uue maja põhilised probleemid sõltuvad sisustusest, heli, valguse ja teistest tehnilistest probleemidest," ütles rektor Enn Siimer. Rektori sõnul on jätkuvalt jõus ka kolledzhi plaan laiendada oma rahvakultuuri keskust kõrvalasuvasse kaitseliidule kuuluvasse juugendhoonesse.

"Haridusministeerium ei toeta seda kava ning juriidiliselt peaks riik kord juba kaitseliidule antud hoone uuesti tagasi ostma," selgitas rektor.

Levimuusika eriala II kursuse üliõpilane Tanel Liiberg pidas seinte läbikostvust suureks probleemiks. "Kui tahad midagi lindistada, siis tuleb seda teha öösel, sest muidu tuleb kõiksugu müra sisse," lisas ta.

Sama probleem on rahvamuusika kateedri ruumides, kus rahvamuusikud loodavad seinad rahvuslike vaipadega katta ja sellega helid summutada. "Kui ikka levimuusikud võimendusega harjutavad, võime meie pillid kotti panna," sõnas rahvamuusika kateedri juhataja Celia Roose.

"Kuna kolledzhi soovid olid võimalustest kaks korda suuremad, tuli antud ruutmeetritest välja võtta maksimum," sõnas projekteerija Ike Volkov. "See tuleb alles välja selgitada, kas sellise kokkusurutuse juures on läbikostvus ehitajate või konstruktorite probleem," leidis ta.

Teatrisaalis heli ei kosta

Esimesel korrusel asuvas teatrisaalis teevad Kalju Komissarovi juhendatava esimese kursuse tudengid Sisuta stseeni. Üksteise nina all rääkides saab tekstist aru, kuid viie sammu kaugusele astudes näeb ainult liikumist, sest ruum paneb sõnad nii kajama, et neist aru ei saa. Teatritudengid ei tee sellest probleemi ja loodavad, et saali heli pikapeale korda saab. Tantsijatel olevat sootuks raskem, sest nende saal on madalavõitu.

Pööningukambritesse on seatud kateedriruumid. Esmakordselt on oma tuba ka Viljandi vapimärgil, Pärimusmuusika festivalil. Üks korraldajaid Piret Aus tutvustas värskelt interneti üles pandud suviste kontsertide videosid. "Kuu lõpus lähme Ando Kivibergi ja Ants Johansoniga WOMEXi messile tulevaks aastaks uusi esinejaid kuulama ja ennast näitama," lubas Aus.

Uus maja

Posti 1, Viljandi

Maksis: 30 miljonit krooni

Projekteerija: Ike Volkov

Projekteerimisfirma: VRK Projekt

Ehitaja: FKSM

Kasulikku pinda: 3600 ruutmeetrit

Plaanitav üliõpilaste arv: 350

Hoone avati 20. septembril 1999

ERIALAD

(Eesti rahvuslik kõrgkool, mis annab rakenduslikku kõrgharidust rahvakultuuri,-kunsti ja pedagoogilistel erialadel, korraldab rahvuskultuuri erialade täiendõpet)

Raamatukogundus

Laste- ja noorte huvijuht

Kirikumuusika-muusikaõpetaja

Levimuusika

Rahvamuusika

Talukujundus ja rahvuslik käsitöö

Tantsukunst

Teatrikunst