6. maist on Pärnusse maalima, joonistama ja skulptuure tegema oodata ligi kolmsada vaimse puudega inimest Rootsist, Soomest, Kreekast ning Koluvere ja Sõmera hoolekodudest. Kutsed on saadetud ka Leetu, Lätisse ja Novgorodi.

õpetajad on Rootsi vaimse puudega kunstnike keskuse Inuti õpetajad Helena Peterssoni, Karin Beije, Eva Olofsson ja Eesti kunstnikud Evald Okas, Tiiu Kirsipuu, Mari Roosvalt, Marina Aleksejeva ja Tiiu Pallo-Vaik.

"Sümpoosioni eesmärk on luua süsteemne kunstiõpetus vaimsete puuetega inimestele Eestis ja aidata seda luua Lätis, Leedus ja Loode-Venemaal," ütles Mark Soosaar.

Soosaare sõnul on sümpoosioni tähtsaim külaline Tommy Mason (50) Shotimaalt, kes hakkas ühiskonnaga suhtlema alles 40-aastaselt pärast vanemate surma, sest need häbenesid teda. "Lugemise, kirjutamise ja rääkimise selgeksõppimine on olnud tal vaevaline, kuid ta maalib kui õnnistatud looja. Seepärast kutsume neid õndsateks kunstnikeks," selgitas Soosaar.

Tommy Mason juhatatakse esimesel päeval Pärnu Chaplini kultuurikeskuse tühja suurde saali, kus ta hakkab maalima oma näitusetöid. Külastajad saavad kolme nädala jooksul vaadata, kuidas ta töötab.

"Inimene, kel puudub rääkimis-, lugemis- ja koordinatsioonivõime, on tunnetes lahtisem kui inimühiskonna reeglitest kammitsetud norminimene. Seetõttu on nende värvid ja kompositsioonid fantaasiaküllasemad, võimsamad ja jõulisemad," rääkis Soosaar.

Soosaar lisas, et tema juhitud valimisliidu Mesilaste valimisplakati joonistas vaimse puudega 72-aastane rootslane Olle Bergström.

õndsate kunstnike Pärnus valminud töödest teeb kunstnike zhürii valiku, mis müüakse ära Linnar Priimäe juhatataval oksjonil. Soosaare sõnul on Priimäelt ka ettekanne, milles ta oraaklina pakub ettekuulutusi õndsate kunstnike tulevikust. Ajaloolise ülevaate õndsate kunstnike loomingust teeb Jaak Kangilaski.

Soosaare sõnul ei mahu kõik oodatud vaimse puudega kunstnikud Pärnusse korraga, seepärast oodatakse eelregistreerimist.

Sümpoosioni lubasid külastada ka ürituse matroonid, Rootsi ja Eesti sotsiaalministrid Margot Wallström ja Tiiu Aro ning patroon kultuuriminister Jaak Allik.

Reedel eraldas Pärnu linnavalitsus oma reservfondist Chaplini keskusele 30 000 krooni õndsate kunstnike ürituse läbiviimiseks.

ANU SAARE