Eile tähistas kirjastus Varrak Andrus Kivirähki raamatu “Ivan Orava mälestused. Minevik kui helesinised mäed” uue trüki ilmumist. Ühtlasi esitleti Eesti Majas sama pealkirjaga audioraamatut.

Selle eest, et Kivirähki ja Orava nimi laiemale lugejaskonnale tutvustamist ei vaja, võlgnevad nad suuresti tänu üksteisele. Kunagises Pühapäevalehe huumorilisas ilmuma hakanud Orava memuaarid trükiti 1995. aastal Kivirähki esimese raamatuna ära ning muutsid autori tõeliselt tuntuks. Mis vana seppa ennast puudutab, siis vajasid eaka ja tigedavõitu rahvuslase absurdsed mälestused kindlasti kirjapanekut. Kivirähki poolt Orava suhu pandud stiil on jäänud selles valdkonnas ületamatuks ning varjutab isegi väljaande Kultuur ja Elu tähelepanuväärsemad palad. Kolmteist aastat hiljem peab autor iseenda “patriootlikkuse taset” umbes sama kõrgeks kui varem, ehkki ta seda enda sõnul välja ei näita.

Äsja ilmunud trükk on järjekorras juba kolmas ja iga järgmine on eelmisest pikem. Sellest raamatust leiab varem ilmumata näidendi “Orav ja Meri”. “Loodame, et uusi trükke tuleb veel,” ütles Kivirähk esitlusel. Muude tegemiste kõrvalt kirjutab ta aeg-ajalt ka Orava-lugusid ning materjali tilgub tasapisi juurde. Raamatu heliversiooni sisse lugenud Andrus Vaariku sõnul sai ta linnahalli pimedas keldris töötades aru, kui üksildane on kirjanikuamet. Varraku peatoimetaja Krista Kaer kinkis Kivirähkile ja Vaarikule omalt poolt pakikese hea-paremaga.