See on arvatavasti suve suurim kinosündmus.

Suurejooneliste lahingukaadritega sõjadraama korjas nädalavahetusel Põhja-Ameerika kinokassades ligi 40 miljonit dollarit. See on hea saavutus, kuigi asjatundjad ennustasid filmile 60 miljonilist kassavõitu. Suurfilmi maailma esilinastus oli veidi varem, 21. mail Pearl Harbori ajaloolises mereväebaasis, kuhu sadasid ligi 60 aastat tagasi jaapanlaste pommid.

POMPOOSSED KULUTUSED. Jaapanlaste Pearl Harbori mereväebaasile 7. detsembril 1941 tehtud rünnaku ekraaniloo filmimine maksis 152 miljonit dollarit. Ameeriklaste suure kaotuslahingu, kus uputati 19 sõjalaeva ja hävitati 400 lennukit, kajastamiseks kasutati ära 700 dünamiidilaengut ja leekide tegemiseks põletati 16 000 liitrit bensiini. ”Pearl Harbori” lavastas menukate põnevike ”Kaljukindlus” (1996) ja ”Armageddon” (1998) lavastaja Michael Bay ja tootis Touchstone Pictures.

Epopöas mängivad peategelasi, suurlahingust osavõtjaid, noored staarid Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale, Cuba Gooding jr. Lennukite ja laevadega lahingustseenide vahele mahuvad ka lendurid ja nende armulugu kauni meditsiiniõega.

”Pearl Harbori” filmiheitlused kestavad kokku kolm tundi, kuigi päris lahing vältas kaks. Washington Posti arvustaja Stephen Hunteri arvates ei kuulu ”Pearl Harbor” seniste sõjafilmide ritta, vaid on pigem ”Titanicu” tüüpi meelelahutusfilmide sugulane.

Filmikriitikute hinnangul puudub filmis halvustav suhe suurrünnaku teinud jaapanlastesse ja ”poliitiliselt korrektsele” sõjafilmile ennustatakse menu isegi Jaapanis.

MUUMIA TULEB TAGASI. Paljukiidetud “Pearl Harbori” kõrval teeb Ameerikas suuremat kassat hoopis “Muumia tagasitulek” (The Mummy Returns, UIP) – järg kahe aasta tagusele menufilmile “Muumia”. Ameerika kinodes kogus linateos avanädalavahetusel 68 miljonit dollarit, asudes selle tulemusega teisele kohale 1997. aastal linastunud Spielbergi “Jurassic Parki” järel.

Lavastaja ja stsenarist on selgi korral Stephen Sommers. Iidse needusega katsuvad jõudu ikka needsamad Rick O’Connell (Brendan Fraser) ja Evelyn (Rachel Weisz) ning loodetavasti on sama jabur ka filmi süÏee. Igatahes on möödunud 15 aastat, paar elab rahulikult Londonis ja kasvatab kaheksa-aastast poega (Freddie Boath). Aga muumiast vaenlane võib ellu ärgata ka ajaloomuuseumi keldris! Film linastub kobarkinos 29. juunil.

Kõigile Brad Pitti ja Julia Robertsi ande austajatele on aga maiuspala must komöödia “Mehhiklane” (”The Mexican”, DreamWorks).

”Muumiaga” samal päeval linastuvas loos mängib Pitt pisisuli, kes kavatseb alustada uut elu koos Samiga (Julia Roberts). Ent enne seda ootab teda üks töö: ta peab oma bossile hankima vanaaegse Mehhiklaseks kutsutava püstoli, millel lasuvat ammune needus. Mehhiklast tahavad endale saada veel palgamõrvar Leroy (James Gandolfini), tige koer, võimsa mootoriga El Camino ja hulk teisi tüüpe. Linateose lavastas Gore Verbinski (“Hiire jaht”) ja tootis Lawrence Bender (“Pulp Fiction”, “Hea Will Hunting”).

AVALÖÖK 1. JUUNIL. Lastele pakutakse Disney stuudio animatsiooni “Suvi: kool on läbi” ja põnevusfilmide fännidele on varuks “15 minutit” (”15 Minutes”, New Line Cinema). Viimases mängib Robert De Niro edevat, kuid andekat politseiuurijat, kes koos Ed Burnsiga peab jõudma jälile kahele idaeurooplasest roimarile, kes oma jõhkraid vere-töid filmilindile jäädvustavad.

Samast kuupäevast hakatakse kinos Sõprus Fimimaxi vahendusel näitama ka “Pariisi sari-mõrvarit” (maailmas tuntud ”Six-Pack’i” nime all.) Selle visuaalselt efektse thrilleri lavastas paljude prantsuse menukomöödiate autor Alain Berberian, mängivad Richard Anconina, Frédéric Diefenthal ning Marcello Mastroianni ja Catherine Deneuve’i tütar Chiara Mastroianni (”Pret-a-Porter”).

Film-noir stiilis lugu räägib Pariisi politseinike püüetest tabada erakordselt kavalat psühhopaadist sarimõrvarit Blade’i (Jonathan Firth), kelle ohvriks langevad kaunid noored tüdrukud.

Loodetavasti jõuab sel suvel eksraanile veel mitu filmi, mis on linastunud Tallinnas Pimedate Ööde festivalil. Nii näiteks on loota Dogma’95 traditsioone järgivat Thomas Winterberi “Perekonnapidu” (”Festen”, Taani, 1998), mis võitis grand prix’ Cannes’i festivalil 1998, Wim Wendersi “Buena Vista Social Club’i” (USA-Saksamaa, 1999), erootikafilmi “Kepi mind” (”Baise moi”, Prantsusmaa, 2000), Nagisha Oshima “Tabu” (”Gohatto”, Jaapan-Prantsusmaa, 2000) jt.

24. augustil tuleb kobarkinno aga tõeline maiuspala naistele. “Bridget Jones’i päevikut” (”Bridget Jones’s Diary”) teatakse Eestis seni vaid Helen Fieldingi raamatuna. Nüüd jõuab Sharon Maguire’i lavastatud komöödia kaaluprobleemidega maadleva vallalise naise igapäevamuredest ekraanile. Juba omajagu kõmu tekitanud filmis mängivad Renée Zellweger, Hugh Grant ja Colin Firth.