Ühest küljest on ilmselt ülekohtune niigi tühjaks pigistatud žanrist 21. sajandi hakul epohhi loovaid uuendusi oodata. Teisest küljest on need uuendused – või vähemalt uued motiivid – end aeg-ajalt ka siiski ilmutanud. Viimati Jaapani horror’i ülemaailmse võidukäiguga seoses. Nüüd siis on Hollywood Lõuna-Korea õudukad avastanud ja esimene suurem katsetus remake’ide järjekordses laines on “Peeglid”.

Kuigi kohati on film visuaalselt üsna efektne, ei suuda Kiefer Sutherlandi õudusdebüüt ööund siiski röövida. Sest kõike seda on kirglik kinofänn juba miljon korda näinud. Ning nagu Aasia toit, mis küll regiooniti varieerub, ent on laias laastus ikkagi üks kausitäis nuudleid, sarnaneb korealaste horror jaapanlaste omaga nagu üks lusikatäis praetud riisi teisega. Ameeriklaste tõlgitsuses vähemasti.

Alkoholiprobleemide küüsis siplev politseinik Ben Carson saab öövalvuri töö mahapõlenud kaubamajas, mille peeglid avaldavad – nagu üsna peagi selgub – inimestele kummalist mõju. Ja mitte ainult. Peagi avastab Jack Bauer... khmm... Ben Carson end painava umbsõlme südames, mille lahtiharutamiseks osutub mehe detektiivikogemus üsna käepäraseks.

Peategelane lokaliseerib probleemi tuuma ja asub seda talle tuttavate vahenditega – terava mõistuse ja laetud revolvriga – lahendama. Ja oh seda rõõmu, head jäävad ellu ning paha saab palga. Muidugi on kogu lool ka kohustuslik puänt, mida oma­aegse teleseriaali “Twilight Zone” vaatjad oskavad juba kusagil filmi keskel ette aimata. Aga las jääb midagi ka kinos avastamiseks.

Tuttav õudus

Orientaalse horror’i fänne “Peeglid” ehmatada ei suuda. Alexandre Aja lavastatud film on omamoodi greatest hits’i kogumik, mis tsiteerib suuremat osa senist õudusfilmide ajalugu. Siin on “Poltergeist” (peeglis koledaks moonduvad näod), “The Exorcist” (kurjuse raudses haardes visklev väike tüdruk) ning loomulikult kogu moodne Jaapani horror’i doktriin, “Ring” kõige ees ja “Dark Water” rivi lõpus. Kiefer Sutherland vajub Jack Baueri rutiini vaid üksikutel kordadel ning Carsoni õe surm on üsna vaatemänguliselt – et mitte öelda veriselt – lavastatud.

Kui õudusfilmist ainult õudust otsida, siis leiab vähem küüniline filmifänn selle “Peeglitest” ka suurema vaevata üles. Karastunud horror’i sõber läheb aga videolaenutusse, et sealt “Wolf Creeki” nimelise Austraalia meistriteosega koduse videomaki ette lõdisema siirduda. 

“Peeglid“

Režissöör Alexandre Aja

Osades Kiefer Sutherland, Paula Patton, Amy Smart, Jason Fleming

Alla 16 eluaasta keelatud

Saab vaadata kobarkinos.