Tegemist on kultuurilooliselt tähtsa asutusega, mis on ka arhitektuuriväärtusena kaitse all. Krestõl on koht ka Eesti ajaloos – suur osa eestlastest prominente on seal oodanud paremaid päevi. 1910. aastal istus Krestõ vanglas Konstantin Päts. 1905. aastal viibis seal Otto Strandman. Kurioosumina oli samal ajal Krestõ ülemaks tema vanem vend Andres. Hiljem on Krestõ vanglast läbi käinud teisigi prominentseid ja vähem-

prominentseid eestlasi, kes sattusid sinna Stalini vaenamise aastatel.

Venelastest Krestõs istunud suurmeeste rida oleks aga ütlemata pikk. Krestõs asus pikka aega ka lennukitelooja Tupolevi konstrueerimisbüroo, nn sˇarasˇka, mis koondas konstruktoreid ja insenere, kes täitsid tähtsaid riiklikke ülesandeid.

Kuulus vangla asub kesklinnas – Viiburi poole peal paikneval Arsenali kaldapealsel. Asukoht on hotellile igati sobiv. Mis tüüpi hotell ja millised meelelahutused sinna tulevad, on veel lahtine. Siiski on selles suunas juba ka vanglaksoleku ajal samme astutud. 1995. aastal alustas tööd Krestõ muuseum, alates 1999. aastast saab vanglasse ekskursioonile, seda pakuvad ka Eestis töötavad turismifirmad.

Seniajani Euroopa suurima vangla ehitus hakkas peale 1884. aastal ja lõppes 1890. Omas ajas oli vangla moodne, seal oli elekter, veevärk ja sundventilatsioon. Vangla oli algselt mõeldud 1150 asukale. Veel 1993. aastal oli neid 8000, stalinlike hekseldamiste tippajal mitukümmend tuhat.

Krestõ projekteeris tsˇehhi päritolu Anton Tomisˇko (1851–1900), arhitektuuriakadeemik ja Venemaa vanglate peavalitsuse palgaline arhitekt. Tema jooniste järgi on Peterburi ehitatud teisigi olulisi maju, muuhulgas on ta ehitanud ühe tsaariperekonna suvemaja.

Vangla on oma nime saanud sellest, et ta korpused moodustavad risti. Keskel asub suur administratiivhoone ja kirik.

Krestõ muutmine hotelliks ei ole sugugi originaalne käik, maailmas on leida küllaga analooge. Näiteks Langholmeni hotell Stockholmi südalinnas oli kunagi vangimaja. Niisamuti Lowengraben Luzernis või siis Courthouse Hotel Kempinski Londonis. Meelelahutuse alal tegutseb ka kuulus Alcatraz San Francisco lahes. Venelased alles arutavad selle üle, kui palju hakkab Krestõ minevik mängima kaasa tema tuleviku äriloos.