Poolteist aastat tagasi ringiga läbi Ameerika ja Rootsi Eestisse jõudnud endine Prantsuse sõjaväe eriüksuslane Pierre Blime kavatseb taastada Sinimägedes kunagised lahingutandrid ja hakata seal arendama Lääne-Euroopas populaarset militaarturismi.

Militaarturism ühendab inimesi, kes tunnevad huvi ajalooliste sündmuste vastu. Kuid selle asemel, et külastada losse või kirikuid, veedavad militaarturistid aega kunagistel lahinguplatsidel. Lääne-Euroopas on praegu tuntuimad militaarturismiobjektid Austerlitz Tsˇehhis, Verdun ja Normandia Prantsusmaal ning Waterloo Belgias.

Militaarturism tähendab ülipikkade matkaradade läbimist, mille käigus külastatakse ka üüratute mõõtmetega kaitserajatisi või kunagisi sõjabaase. Nende seas on seni populaarseimad Suur Hiina müür, Hadrianuse vall Suurbritannias, Massada kindlustus Iisraelis ja Pennemünde Saksamaal, kus natsid töötasid välja esimesed raketid.

“Sinimäed Ida-Virumaal pakuvad militaarturismihuvilistele kahekordset rõõmu,” märgib Blime. “Esiteks on siin kaitserajatised, mis ehk pole küll Lääne-Euroopa omadega võrreldes nii muljetavaldavad, kuid selle hüvitab asjaolu, et siin toimus üks Teise maailmasõja pikemaid lahinguid.”

Militaarturism on tekkinud endiste sõjaveteranide huvist külastada lahingupaiku, kus elati üle raskeid aegu ning kuhu on maha jäetud võitluskaaslasi. Esimesed sellised ühiskülastused korraldati juba Napoleoni sõdade järel, mis jätsid armi tervele Euroopale.

“Sinimäed teeb eriliseks asjaolu, et paik oli pikemat aega välismaalastele suletud ja kujutas endast olulist lüli natside Tannenbergi liinil,” märgib Blime. “Ida-Euroopa lahingutandrid on läänlasele siiani paras eksootika. Eeskätt huvitab inimesi ju see, mismoodi elati teisel pool raudset eesriiet. Eesti pakub militaarturismi koha pealt suurepäraseid võimalusi, kuigi vahel on tulnud ütlemist ka kohalike inimestega, kes loomulikult ei taha Nõukogude ajast midagi kuulda. See on arusaadav, kuid kahjuks on need sündmused juhtunud ja neist ei saa mööda vaadata. Lääne inimesed tahavad ju samuti mõista, mis siin tegelikult juhtus.”

Tõotab kohalikele tulu

Kui koostöö kohaliku omavalitsusega sujub kavakohaselt ja Sinimäed võtavad turistidele atraktiivsema ilme, siis peaks Blime’i hinnangul sellest tõusma suurt tulu ka kohalikele inimestele. Prantsusmaal elab kogu Normandia piirkond suuresti tuludest, mida jätavad sinna kunagise kuulsa dessandi kohta kaema tulnud turistid.

Blime’i ettekujutustes võiks Sinimägede turistide seas olla ligi 60 protsenti külastajaid lähiregioonidest. Kooliekskursioonid ja üldharivad ekskursioonid Eestist, Lätist ja Soomest tagaksid pideva külastatavuse. Ülejäänud külastajaskonna moodustaksid hooajalised välisturistid.