ALTERNATIIVPOPP

Sigur Ros

Hinne 5

“Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust”

Sigur Rosi andunud austajana pelgasin, et bänd on oma tegemisi arendanud sinna suunda, mis poetab mee sisse tõrvatilga, sest nüüd laulavad nad ka inglise keeli. See hirm osutus õnneks põhjendamatuks. Uus Sigur Ros on energilisem ja akustilisem ehk vähem elektrooniline, aga essents on alles. Seesama hingele haiget tegev unelus ja ihalus millegi määratlematu järele. Kiigud võrkkiiges, vaatad taevas sõudvaid pilvi ega tea, kas nutta või naerda.

Mari Rebane

MAAILMAMUUSIKA

Geografix

Hinne 5

“Geografix”

Geografix on Brian Melvin, Mart Soo, Taavo Remmel ja Priit “Julm” Juurmann. Ühesõnaga Eesti punt tegelemas zˇanriga, mida võib tinglikult nimetada maailmamuusikaks. Tegelikult üldse mitte halvasti. Kohati hakkas küll häirima nõrga falsetiga meeshääl (arvatavasti Brian Melvinile kuuluv), aga üldpilt oli täiesti tugev keskmine. Mis ehk plaadilt vajaka jäi, oli energia ja sädelev omapära. Kuid monotoonseteks mediteerimisteks on siin helikandjal lugusid piisavalt.

Priit Pruul

POPp

Carla Bruni

Hinne 5

“Comme Si De Rien N’Était”

Pärast Prantsuse troonile tõusmist ei jätnud kümme aastat tagasi modellist lauljaks muutunud Carla Bruni käsi rüppe, vaid hakkas tegema plaati oma kaotatud ja leitud noorusest, endistest armastustest ning narkootikumidest (mis Colombia valitsusele palju meelehärmi tegi). Muusika on endiselt sama sˇansoonidest inspireeritud prantsuskeelne folkpopp (v.a “You Belong to Me”), kuid ehk väheke šabloonsem kui varasemad unelemist soodustavad armulood.

Tiiu Laks

GLÄMM-SIMMAN

Kasemahlake

Hinne 5

“Kadunud süütus”

Kasemahlake oleks nagu kamp näitlejaid, kes on õppinud küll laulma, kuid muusikaliselt oskavad vaid võtta vanu laule ja neid kaverdada. Nii nad ongi muutnud laulud kitarrirohkeks, kuid kergelt seeditavaks simmanimuusikaks, mis võib väga hästi toimida tüüpilisel õllepeol, kus pool rahvast hakkab kindlasti kaasa jorisema. Mina õlut seekord ei joonud ja 12. laulust kaugemale ka ei jõudnud. Siis sain aru, et asi on halb, kuid mitte nii halb, et juba hea hakkaks. Plaadikaanel on muide huvitav kirjaviga – “Kasemahelake”.

Dannar Leitmaa

REGGAE

Eri esitajad

Hinne 4

“Ziggy Marley in Jamaica”

Ei ole paremat muusikat selliseks suveks, mis praegu Eestimaa peale laskunud on! Bob Marley poeg on Jamaica muusikaskeenes nii sees, et tema koostatud kogumikku võib igatahes usaldada. Milleks siis osta suvaline Best of Reggae kogumik?! Pigem see reggae erinäolisust ja paremikku demonstreeriv plaat – Ziggy papa bändilt The Wailers on siin ainult üks lugu, varasem ja vähem tuntud “Mr. Chatterbox”.

Tiiu Laks