KOGUMIK

Eri esitajad

Hinne 5

„Absoluutselt hitid 2”

Suurepärane ja maitsekalt komplekteeritud kogumik, mis annab Eesti popmuusika koorekihist avarapilgulise ülevaate. Rõõmu teeb, et kogumikule on leidnud tee just huvitavad ja mitmeplaanilised artistid: HU?, Vaiko Eplik, Rulers Of The Deep, Lenna Kuurmaa, Metro Luminal jpt, kusjuures peaaegu kõik oma värskete ja põnevate paladega. Üldmuljet ei riku isegi „kohustuslik” jõululaul Birgitilt ja Ukult.

Mart Normet

FOLK

J. Karjalainen ja Veli-Matti Järvenpää

Hinne 4

„Paratiisin pojat”

Tasub teada, et Karjalainen on Soome suur laulumeister ja sel plaadil on Ameerikasse rännanud soomlastelt paar unustatud lugu. Kui võtta ette plaadivahel peituv sõnadevihik, siis kostuvad põhjanaabrite jõmina asemel 13 mõnusat ameerikalikku viisi, soomelike sõnadega omalaadset (rahva)laulu (teadjamatele: polkabilly ja stringband), milles igaüks räägib kitarri, bandžo ja akordioni mõnusal taustal mõne loo. Veidi (kodu)igatsust, veidi üksindust, veidi kibestumust, veidi minnalaskmist, veidi elutarkust.

Mari Klein

ROKK

Lacuna Coil

Hinne 5

„Visual Karma

(Body, Mind and Soul)” DVD

Kui rokkbänd teeb kontserdivideo, siis peab tal endal ka sõnaõigust olema. Sest ei mina usu, et nad keset päevaesinemist pilti tahtsid. Ei mingit tulesõud, vaid lava äärtes suitsu kiskuvad tehnikud ja roadie’d. Gootiroki moodi mussi mängiva bändi kolmveerandtunnise esinemise otsa on lükatud lühem, kuid suuresti varasemaga kattuv suts Jaapanist, kus on tuledega kõik korras. Ühe DVD peal on ports dokfilme bändist ja nende mõtetest. Ent kuna „Visual Karma” on eelkõige pildiketas, siis itaallaste muusika kuulamiseks on vahest kõige targem end järgmiseks laupäevaks Rakveresse vedada.

Veiko Pesur

POPROKK

Razorlight

Hinne 5

„Slipway Fires”

Poisid on mingi poolpiduse žanrihüppe teinud, enam ei ole indie, nüüd on läikiv ja lihtsalt seeditav staadionipopp, laulusõnad on naiivsed, muusikaga on ka kindla ja lihtsa kummitamajäämise peale välja mindud. Olgu pealegi. Siis satun Razorlighti albumi avaloo „Wire To Wire” video (kuulsa režissööri tehtud ka veel) peale, kus ninamees laulab refrääni „Love me wherever you are” pimedas tikutule valgel, särk nabani lahti nööbitud, pärlikee kaelas, koor taustal ulumas. Ühesõnaga – see on huumoriplaat.

Maris Meiessaar

ROKK

The Sun

Hinne 4

„Unisex”

Tere, tupsununnukesed teismelised, The Suni fännitarid! Onu Dannar siinpool. Kas teate, et onu Tanelil ja tema sõpradel on uus plaat väljas? Plaat on täpselt samasugune, nagu kõik Suni plaadid on olnud, nii et ärge muretsege selle madala hinde pärast, mis lehes on. Selle pani üks kuri toimetajatädi, kes on kaugelt üle 20-ne ehk tema „parim enne” on läbi ja ta on lihtsalt kuri. Tegelikult meeldite mulle endiselt väga ja The Sun on ka tore. Lehva-lehva.

Dannar Leitmaa