POPROKK

Stereochemistry

Hinne 4

„Märka”

Märkan, et tegelikult pole „Eesti laulu” konkursil laiemat tuntust kogunud Stereochemistryl midagi häbeneda. Märkan, et nende muusika on täpselt selline rokk, mis sunnib raadiot autosõidu ajal kõvemaks keerama. Märkan, et eestikeelsed tekstid annavad sellele muusikale korraliku lisaväärtuse, usutavuse. Märkan, et nende debüütplaat on tervikuna õnnestunud. Märkan, et ma olen praegu kirjutanud rohkem häid sõnu, kui esialgu plaanis oli.

Mart Niineste

ROKK

Ivo Linna

Hinne 3

„Iff Originaal”

Mõnikord on nii, et tuleb jube hea idee, aga selle elluviimise tulemus nii väga hea enam polegi. Supernova poisid (põhiliselt Urmas Jaarman ja Rainer Michelson) on kirjutanud 14 laulu kuuekümnendate stiilis. Stiil on õige, aga laule, lauluviisi pole, või õigemini on nagu üks laul. Igavaks kisub. Iff on väga musikaalne ja tal on võrratu hääl, kuid seegi ei päästa ühetaolisusest. Õnneks on kolm lugu, mis meelde jäävad ja kõrva paitavad. Kindlasti on tegu plaadiga, mille puhul korduv kuulamine kasuks tuleb – nüansid ilmutavad end.

Ene Poll

NUNNUPOPP

Alexander Rybak

Hinne 3

„Fairytales”

Kõigepealt plaadikujundusest. Vähe sellest, et mustvalgel fotol vasikasilmadega objektiivi vaatav Sass on nunnu nagu 1990-ndate boyband’ide kutid oma parimatel päevadel, on seal veel pliiatsijoonistused kutsikatest ja linnukestest ja hobustena kappavatest lainetest... Sama nunnu on ka muusika. „Kiss and Telli” mustlaslik viiul viib mõtte korraks Gogol Bordello peale, aga siis kohe jõuab järele taipamine, et tegelikult on tegu GB absoluutse vastandiga. Hea meel hakkab, et Eurovisioni võitis nii nunnu, lihtne, pehme, süütu ja roosa asi.

Maris Meiessaar

HIPHOP

Busta Rhymes

Hinne 3

„Back To My B.S.”

Hiphopi pioneer Busta on oma 39 eluaasta jooksul küll juba nii palju teinud, et võiks endale midagi tõsisemat lubada. Kõva hilinemisega ilmunud album loksub eelmise hittplaadi kiiluvees. Vastupidi „Big Bangile” pole siin julget bustalikku sammu edasi astutud. Siiani hitimeistri staatust kandnud koomikust MC on sel albumil üles rivistanud all-star-koosseisu: Pharrell, Mary J, T-Pain, Akon, Estelle jt.

Heidy Purga

INDUSTRIAAL

Marilyn Manson

Hinne 1

„The High End of Low”

Gooti, glämmi, industriaali ja muu kokkusegaja seitsmes plaat on otsast lõpuni tavaline mänsoni plaat. Ja nii tavaline, et seda tuleb lausa kehvaks nimetada. Värskus ja kõrvupimestavad helipahvakad on kusagile varju jäänud ja peaosas on mingi veniv-mediteeriv teema. Plaadinimega annab mängida: „the low end of high” kõlaks ausamalt.

Veiko Pesur