HEVI

Iron Maiden

Hinne 4

Flight 666

On hulganisti bände, mille puhul on hea see, et nad pole oma karjääri jooksul kordagi põhimõtteliselt muutunud ega kavatsegi seda teha, sest milleks rikkuda masinavärki, mis toimib veatult ning toob või vorsti ja saia vahele. Iron Maiden on üks neist. Topeltplaat „Flight 666” võtab kokku nende mulluse turnee esimese osa kontserdid. Kui on huvi kuulata vana head Iron Maidenit veidi „lahtisema” helipildiga kui stuudioplaatidel, siis miks mitte.

Mart Niineste

ROCK

Black Sabbath

Hinne 4

Greatest Hits

Miskipärast peetakse aeg-ajalt vajalikuks teha sääraseid refresh-plaate, kus ainsaks uudiseks on lugude erinev järjekord: kord Paranoid peal ja Iron Man all ja siis jälle vastupidi. Ning alati on tegemist millegi uuega, mida ei tohi varem nähtuga võrrelda. Ähh, tegelikult ei olegi klassikalist muusikat enam ilus arvustada, samuti nagu lugude järjekorda. Plaadil on 14 lugu, mis kõik on heade vanade tavade järgi toredalt pikad ja mitmekesised. Plaat sobib hästi sellele, kes ei taha riiulisse rida Black Sabbathi plaate, vaid peab vajalikuks piirduda ühe kummarduskogumikuga.

Veiko Pesur

HUUMOR

B.D.Ö.

Hinne 4

Heavy Metal Megahits

Kõigepealt olgu öeldud, et neljast antud punktist läheb kaks kujundajale. Järelejäänud kaks jagunevad kõigi plaadil mängivate muusikute vahel. Oli huvitav avastada, et raskete riffide saatel räppimise traditsioon ulatub Eestis 1990-ndate esimesse poolde. Kusjuures on isegi veidi kahju, et ajaline distants on B.D.Ö. hevihelihuumori pisut raskesti tabatavaks teinud ning nende muusikale lohaka grafiti „oma aja lapsed” peale kritseldanud.

Mart Niineste

POP

A-Ha

Hinne 3

Foot Of The Mountain

See siin on klassikaline album: kümme hoolikalt valitud ja produtseeritud pala, täpselt oma sihtrühmale. Nende seas on ka üks iseäranis väljapaistev lugu („Riding The Crest”). Lisaks hõrgu graafika, bändimeeste piltide ja laulusõnadega vaheleht. Kõik täpselt nii, nagu ühe kvaliteetse muusikatootega kombeks on olnud. Objektiivselt: väga hea plaat. Subjektiivselt: asi on maitses.

Mart Normet

ESTRAAD

Eri esitajad

Hinne 3

Estraadist Leto Svetini

See on Priit Pajusaare ja Glen Pilvre viisteist eurolaulu aastat. Miskipärast meenutab käesolev kogumik mulle esimese hooga mõne sotsialistliku realismi teisejärgulise klassiku kogutud teoseid. Tema raamatute tegevuskohad

ja süžeed on küll erinevad, kuid tegelased ja nende suhted on alati ühe-kahe korduva šablooniga sirgeldatud. Aga vähemalt on nad ideoloogiliselt korrektsed. Camp’i mõttes on sotsialistlikku realismi aeg-ajalt päris hea lugeda. Selles mõttes aus kogumikplaat.

Mart Niineste