Simm ütleb, et dokumentaalfilm tuleb ikka, kuigi veel ei ole teada, kas selle nimi jääb samaks. „Saame selle kindlasti tehtud. Meil on tohutult materjali filmitud,” kinnitab Simm. Materjali jõuti filmida umbes aasta jooksul.

Loodav dokumentaalfilm võtab kokku nii Komissarovi panuse Eesti kultuuri kui ka tema isiku. „Ja ka tema vastuolulisuse. Ta on olnud eluaegne kompromissitu otse välja ütleja, mis on meie kultuurimaailmale ülimalt vähe iseloomulik. Ta nautis, kui sai otse põrutada, ja see ei pruukinud alati õiglane olla,” märgib Simm.

Liigutav hetk õpilastega

Tegijad loodavad, et film valmib veel sel aastal. „Komissarov peab meie filmi kontekstis kõige-kõige olulisemaks või tema elu tähtsamaks päevaks seda, kui kõik ta õpilased on saalis koos ja on tema sünnipäev. Eelmisel aastal seda ka filmisime ja see tõi pisara silma mitte ainult tema õpilastele, vaid ka meile, kes seda filmisime,” räägib Simm.

Peale filmitud materjali kasutatakse ka arhiivikaadreid. „Meil on väga huvitavat materjali, mis algab lausa sellest, mis Kalju ise 16–17-aastasena on filminud. Sellised poisikese tehtud naljafilmid,” ütleb Simm. Tegijad said hiljuti ka Viljandi kultuuriakadeemia noorte filmitud materjali, mida kavatsetakse filmis kasutada.

„Ta on olnud eluaegne kompromissitu otse välja ütleja, mis on meie kultuurimaailmale ülimalt vähe iseloomulik.”
Peeter Simm

Nüüd pärast kurba uudist tuleb omajagu muuta ka dokumentaalfilmi kontseptsiooni. „Lootsime, et saame veel kevadel filmida ja ehk õnnestub midagi koos Viljandi tudengitega teha, sest Viljandi kool oli Komissarovi südameasi. Tänu temale on üldse olemas sellised erialad nagu rekvisiitorid, valgustajad, butafoorid, keda ei ole kunagi enne Eestis koolitatud,” sõnab Simm ja lisab, et nagu osa teatriinimesi ütleb, koolitab EMTA lavakunstikateeder näitlejaid Tallinna ja Viljandi kultuuriakadeemia ülejäänud Eestisse. „Ja selle osa rajaja on kindlasti Kalju,” kinnitab Simm.