Põhiprogramm

PÖFF-i põhiprogramm vältab Tallinnas ja Tartus 25. novembrist 5. detsembrini. Peakorraldaja Tiina Loki sõnul linastub festivalil umbes 220 täispikka dokumentaal- ja mängufilmi 72–73 riigist. Nagu kõigil alafestivalidelgi, on tänavu fookuses uusim soome filmikunst. Peale selle linastub hulk filme Soome ja Tšehhoslovakkia 1960-ndate „uuest lainest”. Festivali avafilmis, soomlase Jalmari Helanderi linateoses „Kaotatud kaup ehk Jaht jõuluvanadele” mängib peaosalist Peeter Jakobi. Euraasia võistlusprogrammis osaleva 21 filmi sekka kuuluvad ka Veiko Õunpuu „Püha Tõnu kiusamine” ja sakslase Chris Krausi „Polli päevikud”, mille meespeaosas on Tambet Tuisk. Samuti võistleb Euraasia preemiale venelase Aleksei Fedortšenko „Tsiitsitajad”, mille tegevus toimub Marimaal ja peaosatäitja on narvalanna Julia Aug. Üks Euraasia programmi favoriite on ilmselt Abbas Kiarostami „Päris koopia”, mille peaosaline Juliette Binoche sai viimati Cannes’ist näitlejatari Kuldse Palmioksa. Omavahel konkureerivad ka Baltimaade täispikad filmid ja Põhja-Ameerika indie-filmid. Kavas on moefilmide ja inimõiguste eriprogramm ning näeb Euroopa filmiauhindade nominentide töid. Koostöös Euroopa filmiauhindade galaga linastub Solarises 4. detsembril EFA elutööauhinna ja 5. detsembril põhiauhinna võitnud film. Kuulsatest külalistest on seni teada Oscari, Grammy ja Kuldse Gloobuse võitja, helilooja Gabriel Yared, kes saab 4. detsembril EFA galal kätte elutööpreemia.

 Animated Dreams

19.–23. novembrini Tallinnas Artises ja Sõpruses toimuv animafestival Animated Dreams avati eile Mati Küti uue nukufilmiga „Taevalaul”. Allprogramm „Digimaailmad” keskendub moodsale animatsioonile, ööprogramm „Iha ja seksuaalsus” ning eksootiliste lõunamaafilmide programm „Lõunamaa briis” on mõeldud novembrijaheduse peletamiseks. Võistluskavas on näiteks Oscari nominent „Logorama” (Prantsusmaa 2009) ning Priit ja Olga Pärna „Tuukrid vihmas”, aga ka laiemalt tundmata nimesid. Programmijuht Heilika Pikkovi sõnul jäi eesti vanameistrite programm tänavu filmide vähesuse tõttu ära, seevastu toimub ohtralt noorte eesti filmitegijate loomingu esilinastusi. Täna peetakse Artises ja Von Krahlis koomiksipäeva. Loenguprogrammis „Keyframes” uuritakse animafilmi ja muu kultuuri seoseid, üks tõmbenumbreid on Kanada bulgaaria režissööri Théodore Ushevi ja eesti kirjaniku Jan Kausi esmaspäevane ühine performance.

JUST Film

18. novembril filmi „Harry Potter ja surma vägised” linastusega alanud laste- ja noorsoofilmide festival JUST Film toob tänavu Tallinnas Solarise ja CCP ekraanile 49 filmi ja kestab 28. novembrini ehk kolm päeva kauem kui mullu. Festivali juht Mikk Gran­ström tõstab lastefilmide programmist esile Gustavo Roni linateost „Kuidas elada igavesti” (Suurbritannia 2010) ja Kaspar Munki noortefilmi „Hoia minust kinni” (Taani 2010), milles räägitakse küberruumi kolinud kiusamisest. Tänavakultuuri programmis saab näha sõjaorbude elust rääkiva doki „Brown­stones to Red Dirt” (USA/Sierra Leone 2010), Euroopa esilinastust.

Sleepwalkers

20.–24. novembrini Tallinnas Kanutis, Von Krahlis ja Sõpruses vältav tudengi- ja lühifilmide festival Sleepwalkers toob ekraanile 198 teost. Festival algab tänavu esimest korda rahvusvahelise lühifilmide programmiga. Festivali juhi Helen Vinogradovi sõnul on välismaine huvi Sleepwalkersi vastu järjest kasvanud, tänavu saadeti välismaalt festivali eelvooru 1200 filmi. Teine rahvusvaheline võistlusprogramm puudutab tudengifilme. Üks eesti lühifilmide võistlusprogrammi favoriite on mitme välismaa festivali programmi jõudnud Anu Auna lühifilm „Vahetus”. Kanuti gildi saalis toimuvates meistriklassides kuuleb teiste seas USA stsenaristi John Bernsteini. Oma alaprogramm on ka rulajatele ja trikiratturitele. Neljandat korda toimuvale Nokia mobiilifilmide festivalile laekus tähtajaks 57 võistlustööd, kõigi nendega saab tutvuda internetis aadressil moff.ee.