Valminud on kolm uut animateost: Ülo Pikkov on teinud joonisfilmi “Elu maitse”, Kaspar Jancis sai valmis samas tehnikas teosega “Maraton” ja Elisabeth Salmin “Elu võimalikkusest arbuusil”. Viimane on loodud, kasutades eri tehnikaid.

Elisabeth Salmini “Elu võimalikkusest arbuusil” on toodetud stuudios Multifilm, ülejäänud teoste taga on legendaarne Eesti Joonisfilmi stuudio.

Kõige pikem teos – kestab 13 minutit – on Kaspar Jancise oma. Selle ainest ümbritseb saladuseloor. “On raske öelda, millest see on,“ ütleb Jancis. “Filmi peab ise nägema.” Niipalju on siiski selge, et filmis on puudutatud spordi ja terrorismi teemat. “Seal on tõesti nii sporti kui ka terrorit. Ja filmis on juttu kahest elurütmist, mida need nähtused esindavad,” paotab Jancis saladusekatet.

Filmis “Elu maitse” uuritakse armastuse ja toidu omavahelisi seoseid. Nii nagu toiduahel, eksisteerib ka armastuseahel – selleks, et kedagi armastada, peab see keegi samuti armastama.

Lühim, Elisabeth Salmini “Elu võimalikkusest arbuusil” kestab neli minutit. Tegijate väitel on tegu tõestisündinud looga.

Samuti linastub samal seansil osa ühest animafilmist. Nimelt on Eesti Joonisfilmil praegu loomisel film “Must lagi”. See koosneb eesti eri luuletajate seitsme luuletuse ainel loodud seitsmest lühifilmist. Igaühe looja on omakorda eri filmilavastaja.

Filmide saatus lahtine

Sellest koguteosest on valmis saanud üks osa – “Taimne direktor”. Andres Ehini samanimelise luuletuse on joonisfilmiks teinud Priit Tender ning see kahe ja poole minutine lõik filmilinale ka tuleb.

Mis saab filmidest pärast esilinastust, tegijad veel öelda ei oska. Sõpruse kino juhataja Katrin Rajasaare väitel linastuvad uued animafilmid vaid korra festivalil Anamated Dreams ja edasist saatust pole arutatud. “Näitaksin neid hea meelega,” ütles ta uutest animafilmidest koosneva seansi võimalikkuse kohta Sõpruse ekraanil.