1966. aastal asus Ruus tööle Tallinfilmi dokumentaalfilmide toimetajana. 1982. aastast asus ta juhtima ajakirja Teater.Muusika.Kino filmiosakonda ja pani aluse professionaalse filmikriitika kontsentreeritud avaldamisele. Ruus on kirjutanud ka kõikidesse Eesti Entsüklopeediatesse Eesti filmi puudutavaid üldartikleid.

Filmiajakirjanikuna ja -kriitikuna on Ruus alates 1961. aastast kirjutanud arvustusi ja muid filmikirjutist arvukatele väljaannetele, sealhulgas aastaülevaateid Eesti filmist Londonis ilmuvale rahvusvahelisele aastaraamatule Variety International Film Guide. Samuti on ta kirjutanud filmist Eesti Ekspressile selle rajamisest peale, filmitoimetajana on ta seal töötanud viimased 13 aastat. TV-Ekspressis võttis Ruus esimesena Eestis kasutusele filmide rahvusvaheliselt levinud hindamise punktisüsteemi. Samuti lõi Ruus eestikeelsed terminid ”märulifilm” ja ”kobarkino”.

Faktiliselt oli Ruus ka Pimedate Ööde Filmifestivali algatajate ringis ning alates 2004. aastast, kui PÖFFile lisati kaalukust rahvusvahelise võistlusprogrammiga, on Ruus selle kokkupanekut kureerinud.

Ruus on olnud kinoliidu esimees, filmiajakirjanike ühingu esimees ja Eesti filmi sihtasutuse ekspertkomisjoni esimees.

Varem on PÖFFi elutööpreemiad pälvinud Kaljo Kiisk (2004), Elbert Tuganov (2005), Aki Kaurismäki (2006), Heino Pars (2007), Max von Sydow (2008).