Tuntuim kant on kindlasti Uttaranchal, mis uhkeldab hinduistliku maailma nelja olulisima kohaga: Yamunotri, Gangotri, Kedarnath ja Badrinath. Aga mitte ainult suured religioonid pole end mägede veertel kinnistanud. Lisaks on veel sadu väikseid külasid, kus kummardatakse vähem tuntud jumalusi ja viljeldakse omanäolist kultuuri, mille algelemendid on pärit hoopis teistest kultuuridest.

Himaalaja on esmalt vaimne paik ehk Deva Bhoomi – jumalate maa, sest ühelgi teisel religioonil ei ole nii palju kultuspaiku. Siinsetes salajastes kohtades on läbi ajaloo mediteerinud pühakud, nagu Gautama Buddha, Kalidas, Madhavacarya, Sankaracarya jt.

Ladakh ehk väike Tiibet

Muust maailmast eraldatud Ladakhis, Zanskaris ja Spitis on Tiibeti kultuur säilinud ehedamalt kui Tiibetis endas. Piirkonna asustus paikneb üsna hajali üksikutel rohelistel lapikestel jõe kaldal. Ülejäänud maa on hõivanud elutud liivamäed, kivid ja lumi.

Inimesed on erakordselt sõbralikud, peaaegu igas külas on võimalik leida peavarju, süüa ja kohalikega sõbruneda. Tihedam elu käib ainult Lehis ehk Ladakhi nn pealinnas, kus kaubeldakse ja lahutatakse väheke ka meelt. Ülejäänud väikestes kohtades leiate eest ajaloolised valgeks lubjatud majad ja kloostrid. Nende kloostrite hõng on sajanditetagune, viirukitossune ja nõgine.

Erilist tähelepanu väärib Dha-Hanu, mille elanikud polegi mongoliidse, vaid pigem europiidse välimusega. Räägitakse, et seal elavad kunagisest Aleksander Suure armeest maha jäänud sõdurite pered.

Kaunis on ka Nubra org oma siin kandis haruldase vähese rohelusega ja keset lagedaid mägesid laiuva suurima järve Tso Moririga, mille läheduses võib kohata Ladakhi nomaade khampasid oma karjadega.

Ladakh on parim kant pikkadeks matkadeks üle mitme kõrge kuru, mis kõrguvad üle 5000–6000 meetri. Sellel reisil võib leida täielikus eraldatuses peituvaid külasid, päevateekondade kaugusel karjatavaid karjuseid, kohata lumeleoparde ja jakke (tiibeti veis).

Spiti regiooni uhkus on Chandra Tal ehk Kuujärv ja India kõrgeim küla, 4200 meetri kõrgusel asuv Kibber. Selle läheduses asub sipelgapesasarnane Ki klooster, lisaks hämmastavate skulptuuride ja maalingutega Tabo kloostrikompleks.

Zanskar on üks puutumatumaid piirkondi: esimene tee sinna avati alles 1980 ja ka praegu tuleb kõndida päevi, et jõuda sealt mõnda külla või kloostrisse.

Himachal Pradesh

See on ehk kõige mitmekesisema kultuuriga piirkond, mida kutsutakse ka Himavatiks. Siia jäävad dalai-laama elupaik Dharamsala, hipide meelispaik Manali, selle lähikaudsed külad ja nõiduslik pühamu Hadimba-nimelisele jumalale.

Omapärases Kullu ja Parvati orus räägib iga küla oma dialekti ja kummardab oma küla jumalat. Üks huvitavamaid on Malana küla, mis asub väga raskesti ligipääsetavas kandis. Malana rahvas elab ainult oma seaduste järgi, neil on oma keel, tavad ja kombed ning nad ei segune ühegi teise lähiküla rahvaga. Räägitakse, et nende keel on deemonite keel. Kui Malanast aeti ära küla valitsenud suur deemon, olevat too neednud külaelanikud seda keelt rääkima. Küla valitseb salapärane jumalus Jamlu, keda pole näinud keegi peale küla preestri. Kuigi küla näeb välja räämas ja üsna armetu, on enamik külaelanikke väga rikkad, sest nende peamine tuluallikas on marihuaana kasvatamine. Seda saavad nad teha, sest ei tunnista India riiki.

Parvati oru lõpus on veel üks huvitav koht – Manikaran. Külas on mitu kuumaveeallikat, milles turistid end ravimas käivad. Sealt saab teha selle kandi ühe huvitavama kümnepäevase matka Mantalai liustikuni, kust saab alguse Parvati jõgi.

Himachal Pradeshi külade elanike enamik kummardab pooljumalaid: Yakshaste, Gandharvade ning Sˇiva ja Visˇnu kehastusi.

Selle kandi kuulsaim festival on Kullu dussehra, mis peetakse sügise hakul. Festivalile kogunevad kõik lähikandi külad koos oma jumalustega, mis tuuakse kohale kaarikutel ja kandetoolidel. Kullu ja Parvati oru peamine jumalus on Sri Raghunathji, kellele teised jumalused andamit toovad. Sri Raghunathaji toodi siia Ayodhiast jumal Rama aegadel.

Omaette põnev kultuur on gaddi’del ehk karjakasvatajatel, kes elavad piki Ravi jõge, peamiselt Chamba ja Bharmaouri läheduses – imeilusad puust ja kivist nikerdatud ehitistega külad. Ravi jõgi lõpeb mitmepäevase matka kaugusel oleva Manimaheshi järvega, mille kristallselge vesi helgib uhkes üksinduses lumiste mägede vahel. See on kant, kus võib kõige tõenäolisemalt kohata sadu lamba- ja kitsekarjuseid oma lojustega ühelt roheliselt lapilt teisele kulgemas. Chamba vaatamisväärsus on LaxmiNarayana templikompleks, mis on nikerdatud kivist ja täiendatud marmorist jumalustega.

Kangra org

Kangra org on tuntud ja tunnustatud Dharamsala tõttu, kus elab dalai-laama. India andis Dharamsala Tiibeti põgenikele. Nõnda on seal peavarju saanud kümned tuhanded tiibetlased, kes on end kenasti sisse seadnud ja tutvustavad oma kultuuri. Siin on ka väga kaunis ja mitmekesine loodus ning lausa hämmastavad vaated, mis on kättesaadavad igale külastajale, kes viitsib võtta ette mõnepäevase ronimise. Dharamsalast algab ka mitu pikemat matka üle võrratute maastike Manalini ja Bharmaouri. Samuti on läheduses Jawalamukhi tempel devi jumalannale, kes ilmutab end tule kujul, mis tuleb mäe seest sinise leegina.

Shimla

Populaarseim India turismisihtkoht on loomulikult Shimla, mis on mägede suurim linn ja oli Inglise koloonia pealinn. Üllatudes avastate end keset inglise arhitektuuri ja kultuuri.

Baspa / Sangla org

Veel üks täiesti omanäolise kultuuriga kant. Elanikke nimetatakse kinneriteks. Legendi järgi on nad linnu ja inimese järeltulijad ning taevalikud muusikud, kes laskusid maa peale. Kultuur on segu hinduismist ja budismist, altaritel seisavad kõrvuti mõlema kultuuri jumalused. Omapärased puuehitised ja väga järsud orud. Kui satute tulema pühade ajal, näete kindlasti mõnd imelikku, keerulist rituaali, mida saadavad võimsad pillihelid. Aastas toimub üle 200 festivali.

Lankar Viri tempel

Väike küla, mille uhkus on see meisterlik, peente puugraveeringutega ehitis lumiste mäetippude taustal.

Tempel on pühendatud Sˇivale, Parvatile ja Buddhale. Kõrval asuvas väikeses templis ohverdati veel üsna hiljuti inimesi, kuni India valitsus selle keelas.

Uttarancahal

Esmalt peab kindlasti ära märkima India joogapealinna Rishikeshi, mis justkui valvab kõrgemal asuvaid pühapaiku. Asub Gangese kaldal. Hajevil, rahulik ja tõeliselt meeldiv paik, kus end mõneks ajaks elumuredest välja lülitada.

Peamine põhjus Uttarancahali tulla on Char Dham ehk hindude neli pühapaika, kus iga hindu peab elu jooksul vähemalt korra käima: Yamunotri – Yamuna jõe algus, Gangotri – Gangese jõe algus, Kedarnath – sˇivausuliste pühapaik, kus keset kõrgeid lumiseid mägesid asub müstiline Pandvate ehitatud tempel, ning Badrinath – NaraNarayana tempel ja omapärane Saraswati jõgi, mis sealkandis maapõue ära kaob. Ja Mana küla, kus elevandipeaga jumal Ganesˇ kirjutas üles veedad.

Vaata ka

www.peeterpaanmaailm.ee