Masu on räsinud ka Pori festivali publikut – pileteid müüdi 56 000, see on 10 000 vähem kui eelmisel aastal. Piletiga kontserte toimub 40. Tasuta kontserte 120, rohkem küll kui viimati, kuid rahvast on hõredamalt. Seevastu soosib festivali ilm.

Eesti turvakontrolli kogemusega esmakordselt Kirjurinluoto Arena kontsertide külastajat hämmeldab kindlasti võimalus võtta kaasa sööke-jooke.

Neljapäeva peaesineja, teismeliste tüdrukute iidoli Duffy infantiilne imago tundub olevat hea turundusnipp. Värelev hääl, saamatu lavaliikumine ja kloonitud taustalauljad. Sobib ta sellisena plikade ontlikele emadele-vanaemadele ja küllap mõnele isalegi. Nagu Vändra Aveli, kes oskab laulda.

Reede õhtul vallutab lava Erykah Badu. Oma kaubamärgiks saanud hiigelturbanitest on ta loobunud, tohutu juuksepahmakas kõrgub oreoolina ümber pea ja kaelas ripuvad preestrinna kombel rinnaplaadid. Souli, hiphoppi, džässi ja elektroonilist muusikat segav diiva nõiub vähetuntud elektroonilisel pillil theremin välja ulmelisi helisid. Instrumenti saab mängida nii, et käed selle vastu ei puutugi. Esoteeriline daam! Ma ei ole just suur soulifänn, aga kontsert jätab väga hea mulje. Sellele aitab kindlasti kaasa ka laval hullav DJ Rashad Smith.

Laupäeval mängivad koos kolm bassivirtuoosi – Stanley Clarke, Marcus Miller ja Victor Wooten. Koosmängimine ei ole mitte võistlus, vaid suurepärane kooskõla. Sõrmeosavad meistrid on teinud tegelikkuseks kõigi kidrafännide unistuse.

Kihutamas džässi kiirteel

Peaesineja oli laupäeval Brian Setzer Orchestra. Rockabilly-legendiga koos on laval 13-liikmeline puhkpilliorkester ja ägedalt võimlevad taustalauljad. Energiat jääb neil ülegi. Esitatakse vanu Stray Catsi lugusid, tuntud džässi- ja rokihitte.

uLTRA on Pori Jazzil teistest erinev kontserdipaik. Endises Pori puuvillatehase ketrusmajas paiknev saal on õdus ja boheemlik. Tänavune teema on klaver. Neljapäeva õhtul toimuvat uLTRA hAPPENING nIGHTi alustab Free Tallinn Trio. Anne-Liis Poll (vokaal), Jaak Sooäär (kitarr)  ja Anto Pett (klaver) improviseerivad mahlaka jõuga. Trioga ühineb agressiivne kontrabassimängija ja laulja Joelle Leandre, kes klopib oma pilli. Polli ja Leandre piire ületav duett toob kananaha ihule. Reedel esitab Iro Haarla oma sekstetiga täiesti uut salvestamata loomingut. Haarla mängib lisaks klaverile ka Taiwanist pärit keelpillil chen mediteerivat, idamaist muusikat. Laupäeva õhtusel uLTRA hORNS & pIANO nIGHT-il esineb kaks pöörast kollektiivi. Trio Grande koos pianist Matthew Bourne’iga esitab fantaasiaküllast, lõbusat, uperpallitavat muusikat. Odessa 5 koosneb Leedust, Soomest ja Taanist pärit muusikutest. Ultrale omaselt kihutame pööraselt džässi kiirteel, see on nagu sõit Ameerika raudteel, ainult et pärast pole süda paha. Ekstreemsust pelgav kontserdikülastaja peaks uLTRA-st kaarega ringi käima. Kõigil teistel julgetel ja vapratel džässifännidel soovitan sinna kindlasti minna.

44. Pori Jazz

11.–19. juuli 2009

Esinesid: Erykah Badu, Duffy, The Brian Setzer Band, Booker T. Jones, Clarke & Miller & Wooten, Bianca Morales Band jpt