Üks Haapsalu võrratu vaatamisväärsus on kuursaal, kus hea kange kohvi kõrvale saate täiesti tasuta nautida meeleolukat merevaadet. Sirje Ginter on kuursaalile elu sisse puhunud. Siin toimub igat masti kontserte, eelistatud on klassika ja jazz. Kunagi käisid samas paigas Cyrillus Kreek, Ants Laikmaa ja teised meie kuulsad kultuuritegelased. Need, kes selle paiga on kord avastanud, astuvad siit alati läbi.

"Kogu laupäevase suure tulevärgipeo rahvas ei mahu siiski kuursaali sööma, kindlam oleks leivakotid kaasa võtta," arvab Sirje Ginter, pealegi toimub laupäeval kell seitse promenaadikontsertide sarja viimane kontsert, kus on kindlasti kõige rohkem kuulajaid.

Suvemuusika traditsioon Pärnus, Haapsalus, Kuressaares on aastakümnetetagune. Vahepeal jäi see väärt traditsioon rahapuudusel katki. Nüüd on nii siin kui seal alustatud suvekontsertidega, kuid lühema perioodi vältel. Haapsalu Promenaadi Sümfonietis mängivad ERSO muusikud. Dirigent Loit Lepalaan on tuntud eeskätt tubli trompetisti ja bigbändi juhina. Neeme Järvi tehnikat tal pole, kuid kerge suvine kava ei nõua ka eriti palju. Kõrvuti igahaljaste Suppe, Straussi, Waldteufeli ja Rossini lugudega on orkestri kavas ka 19.sajandi ja 20.sajandi alguse meelelahutajate vähetuntud lugusid, mis aga kenasti sulavad üldpilti.

Kontserdi lõpuks on magus maitse suus, sest muusika voolab lahedasti kõrvust sisse ja välja, pretendeerimata sügavale sisule ja suurtele tunnetele. Siiski on taoline suvine sümfoniett midagi stiilset, mis manab koos kuursaali atmosfääriga esile sajandialguse hõngu ja õndsuse. See on midagi inimestele, kes otsivad rahu ja mahedat muusikat. Galopid ja intermezzot toovad küll veidi elevust, kuid särtsu võiks kavas rohkemgi olla. Ettevõtmine ise-enest on igati kiiduväärt.

Viis päeva 27 inimest laval, 100-150 saalis 20-krooniste piletitega on fakiiritrikk, millega võib hakkama saada ainult Sirje Ginter. Järsku õnnestub see tal ka järgmisel aastal. Loit Lepalaan võiks aga hakata mõtlema, kas mitte mõni kergem Mozart või Tshaikovski ka kavva võtta.