Messiküla planeerimisel oli seekord keskendutud perekonnale ja pereelule, paljud majad olid valminud just konkreetse pere vajadustest lähtuvalt. Sel aastal olid sisustajad palju tähelepanu pööranud lastetubadele ja koduloomade heaolule.

Linnakeskusest mõne kilomeetri kaugusele 14,5 hektari suurusele kaunilt reljeefsele järveäärsele maatükile oli püsti pandud terve linnaosa: 37 ühepereelamut, veidi paarismaju, mõned ridaelamuid meenutavad ühendatud väikemajad ja vaid üksikud madalakorruselised kortermajad – ühtekokku 107 kodu, millest külastajaile olid avatud pooled.

Kogu asumi siduvaks jooneks on Häme traditsioone järgiv majade esikülgede tänava äärde kinniehitamine. Nii jäi majade taha privaatne siseruum, tänaval jalutades tekkis aga väikelinna tõeline naabrivalve tunne.

Uhkeldavat retrot

Ilmselgeid moeröögatusi ja fantaasialendu, mille poolest paistis eelmise aasta messil silma tigumaja, ei olnud, küll võis aga näha väga erinevaid ehitus- ja sisustusstiile, funktsionalistlikust ja minimalistlikust uhkeldavalt luksuslikuni välja. Üks korter oli aga sisustatud hoopis second hand’ist hangitud mööbliga. Samuti püüti külastajaid meelitada tuntud disainerite nimedega, nende hulgas ka Ristomatti Ratiaga, kellel oli valminud ühe eramu sisekujundus.

Kui Espoo messil praktiliselt ei näinudki kardinaid, siis sel aastal leidus nii volangirohket õhulist kangast kui ka minimalistlikku aknapalakat. Tooni aga andis väga erinevatest materjalidest paneelkardinate rohke kasutamine.

Valgus ja värviküllus

Väliskujunduses oli kasutatud kõige erinevamaid materjale, mis kõik oli suudetud kenasti ühtseks tervikuks siduda. Majade juures jäi silma palju puitterrassi pinda, mis küll oluliselt vähendab aiatööde kohustust, kuid põhjamaade kliimas leiab teenimatult vähe kasutamist ja uhke aiamööbel tuleb talveks samuti peitu panna. Moodi hakkavad aga taas tulema (suve)aiamajad, mida saab kasutada nii külaliste majutamiseks, mõnusaks puhkehetkeks, suveköögiks, panipaigaks või milleks tahes.

Paljud majad olid ehitatud avarate elutubadega läbi kahe korruse, sisekujunduselemendina oli suhteliselt julgelt kasutatud klaasi.

Võrreldes eelmise aastaga oli üldmulje palju värviküllasem, eriti lastetubades. Värvilahendusteks pakuti tunduvalt vähem süngevõitu tumedaid toone. Seinavärvina pakuti palju kas päris valget või väga heledaid toone, tapeeti nägi minimaalselt.

Ka köökides torkas silma valge köögimööbel, sekka ka kõrgläikeline. Kus vähegi rohkem ruumi, oli kasutatud köögisaarekest. Endiselt on moes avatud ruumilahendusega köögid, mille lahutamatuks osaks on söögilaud – mida suurem, seda parem.

Pesuruumides oli tavalisest enam kasutatud puitu – nii põrandal, seinas, laes kui ka horisontaalpindadel. Saunalauad on läinud tumedamaks, üks saun oli suisa suitsusaunahõnguliselt peaaegu must. Ristomatti Ratia saunalahendusel oli leiliruumi sein mõnusalt lõhnavast kadakapuust. Ka plaadivalikul oli eelistatuimaks hele toon kõrvuti kontrastse tumedaga.

Tasub teada

•• Keskeltläbi käis kuu aega kestnud messil iga päev 6000— 7000 inimest, rekordpäeval isegi üle 9000, mis oli ka üsna läbilaskevõime piiril.

•• Ebamugavustest: auto tuli jätta kuue kilomeetri kaugusele parklasse, kust edasi sõidutati juba messibussiga, “sabatamine” pileti- ja jäätisejärjekorras, aeglaselt inimvooluga majast majja kulgemine tekitasid kohati peavalu.

•• P.S. Autoga Soome sõitjatel tasuks tähelepanelikult kontrollida, kas juhiload on ikka kaasas. Vastasel korral ähvardab lahe teisel kaldal kopsakas rahatrahv.