Kokku on Pilcheri raamatuid müüdud üle 60 miljoni eksemplari, kusjuures väga populaarne on autor Saksamaal, kus tema teoste põhjal on 1990-ndatest alates valminud arvukalt telefilme, kokku üle saja. Ka „Aprillilumest” on 1996. aastal tehtud telefilm. Just tänu Saksa filmimeistritele on Pilcher pälvinud suisa turismiauhinna. Nimelt käib Cornwallis aastas mitusada tuhat turisti, kes filmide ja raamatute tegevuspaiku oma silmaga näha tahavad. Pilcheri armastusfilmidega on kindlasti tuttavad ka Eesti televaatajad. Peale selle on eesti keeles ilmunud paarkümmend Pilcheri raamatut. Juurde neid originaalkeeles ilmselt ei ilmu: kirjanik lõpetas 2000. aastal tegevuse ja naudib nüüd Šotimaal pensionipõlve.

Abielluda või mitte?

„Aprillilumi”, mis eesti keeles ilmus esimest korda 2003. aastal, inglise keeles aga 1972. aastal, on võrdlemisi lühike ja kompaktne lugu, mis leiab aset 20-aastase Caroline’i elus umbes nädala jooksul. Caroline on armastuses pettunud ja nõustunud abielluma oma kasuema vennaga: vanema džentelmeniga, kellega teda ootaks ees turvaline ja rahulik elu. Ometi ei tunne neiu end kasuperes päris omas kodus – ta on üles kasvanud Kreeka saarel boheemlaslikus majapidamises ning briti kõrgklassi bankettide- ja vastuvõttuderohke reeglipärane elu käib talle närvidele. Peale selle peab noor naine muretsema oma 11-aastase väikevenna pärast, kellest ta peaks pärast pulmi lahku minema, sest tulevane abikaasa ei soovi mõlemat oma katuse alla võtta.

Just Caroline’i väikevend tuleb lagedale meeleheitliku plaaniga mõni päev enne pulmi Šotimaale sõita. Nimelt on neil ka vanem vend, tõeline hipinooruk, kes on juba aastaid omal käel mööda maailma seigelnud, ent peaks parasjagu juhutöödega Šotimaal elatist teenima. Ootamatult kaasatud Caroline ei valmistu aga Šotimaa ilmaoludeks ja nii satuvad õde-venda lumevangi 33-aastase Oliveri maahäärberisse, mille too on just pärinud. Kuna neil pole kuskile minna, tuleb Caroline’il ja Oliveril keeruline olukord lahendada ning välja mõelda, mis neist edasi saab.

Kuigi tegemist on armastusromaaniga, ei ole romantikale just palju ruumi antud.
Nagu ilmselt kirjeldusestki aru saab, varjutab raamatut teatav minevikuhõng. Tegevus toimub 1970-ndatel, kui elus on veel hipiliikumine kui vastuhakk ühiskondlikele normidele ning nii mõnigi seik elukorralduses ja maailmanägemises ei tundu tänapäeval enam kuigi loomulik. Juba 20-aastase neiu abielu endast üle kümne aasta vanema mehega tekitaks ilmselt rohkem vastuseisu. Kui aga meeles pidada, et tegu on ajastuga, kui väärtused ja hoiakud olidki teistsugused, ja end neist mitte segada lasta, on tegu mõnusa õhtuse meelelahutusega.

See on inimlik lugu, milles igal tegelasel on oma ajendid, hingevalu ja rõõmud-mured – nii pidetul ja otsustusvõimetul Caroline’il, tema võimukal kasuemal kui ka kõigil teistel tegelastel, kelle elud mõne päeva jooksul põimuvad. Kuigi tegemist on armastusromaaniga, ei ole romantikale just palju ruumi antud ja kõik on väga sünnis ja tänapäevaste armastusromaanidega võrreldes palju vaoshoitum. See on ühtaegu põgus sissevaade nii tegelastesse kui ka teise aega ja ruumi. Miks mitte armastusfilmi vaatamise asemel õhtul romaani lugeda.

Raamat

Rosamunde Pilcheri „Aprillilumi” müügil alates 9. aprillist vaid ühe nädala jooksul! Vaata lisa: www.lpraamat.ee

Kes ta on?

Rosamunde Pilcher on sündinud 1924. aastal.

Esimene romaan ilmus 1949. aastal, kokku on Pilcher kirjutanud 28 armastusromaani.

Pilcheri raamatute põhjal on tehtud üle 100 telefilmi.

2002. aastal sai ta Suurbritannia turismiauhinna Devoni ja Cornwalli propageerimise eest oma raamatutes ja nende põhjal tehtud filmides.

Filmid on üles võetud Corn-walli kaunimates paikades, nt üheksandast sajandist pärit St Germansi lossis Port Eliotis, mille praegune omanik korraldab oma maadel väga populaarset samanimelist kirjandusfestivali.