--

ESIMENE OSA

Iha

Esimene peatükk

„Selle, kui õnnelik sa oma elus oled,
määrab ära sinu mõtete kvaliteet.”
Täiusliku õnne otsinguil

LONDON,
2008. aasta september

Angelica Lariviere tõmbas jalga figuuri korrigeerivad püksid ja uuris ennast iga kandi pealt oma luksuslikus Smallbone of Devizes vannitoas, mis oli ekstra tema jaoks disainitud. Peeglid ümbritsesid vanni kolmest küljest ja selle vastas kahe kraanikausi kohal oli samuti peegel, mille ees kahkjal marmorpinnal põlesid kallid lõhnaküünlad ja veikles parfüümipudelite kaunikujuline klaas. Angelica armastas ilusaid asju: päikeses siravaid kastepärleid hapral ämblikuvõrgul; uduloori peegelsileda järvepinna kohal; antiikset klaasripatsitega kroonlühtrit; linde magnooliapuu okstel; taevatähti; punnpõskset täiskuud; Pariisi; lõhnaõli; kurvameelset tšelloviisi; küünlavalgust; talvise nõmme hingekriipivat alastust; lund. Tegelikkusest veel mitu korda hunnitumad olid tema fantaasiaviljad. Angelica unistused, mis olid täis üksikasju ja üllatusi nagu imede aed, vormusid fantaasiaküllasteks lasteraamatuteks, kus ei kehtinud päriselu piirangud ja ilu võis oma soovi järgi välja võluda. Kuid kõige rohkem armastas Angelica armastust, sest miski poleks saanud olla sellest ilusam.
Aja kiiret kadumist imeks pannes rändasid ta mõtted tagasi Pariisi esimese suudluse juurde, tänavalaterna alla Madeleine’i väljakul. Mitte kunagi enam poleks Olivier saanud teda niimoodi suudelda ja mitte kunagi enam polnud Angelical määratud kogeda esimese suudluse joovastust – justkui saja mesilase tiivad värelemas vastu kõhu sisepinda. Muidugi polnud Olivier lakanud teda suudlemast, lihtsalt abikaasa suudlus pole enam see, mis kallima suudlus. Esmakohtumist ei saa korrata. Abielu, lapsed ja argipäev olid nende suhet kahtlemata süvendanud, kuid samas olid nad kaotanud midagi imelist ning abieluline lähedus kippus juba meenutama õe ja venna ühtekuuluvustunnet. Nostalgiline mälestus minevikku jäänud nõiduslikust hetkest tõi kaasa kahetseva tõdemuse, et nii võimas armuelamus ei saa talle enam kunagi osaks.
Just siis marssis uksest sisse kaheksane Joe, pestud ja õhetav oma pidžaamas, silmad ema nähes ehmatusest ümmargused. „Jäle!” hüüdis ta nägu krimpsutades. „Sa ei pane ometi jälle neid!”
Angelica võttis veiniklaasi näppu ja sasis teise käega oma blondi kahupead.
„Vabandust, kullake, aga täna ma tõesti vajan oma suuri pükse,” ütles ta poisile külma Sauvignoni rüübates. „Mul oli valida suurte pükste ja suure kõhu vahel ja võid isegi arvata, kumba ma eelistan.”
„Issile need ka ei meeldi.”
„Arusaadav, prantslastel on ju nõrkus ilusa aluspesu vastu.” Ta mõtles terve sahtlitäie Calvin Kleini luksuspesu peale, mida ta kunagi ei kandnud, eelistades Marks & Spenceri kaubamaja lihtsat puuvillast pesu ja tõdes kahetsusega, et pärast kahte last ja kümmet aastat abielu ei pidanud ta enam vajalikuks pingutada, et seksikas välja näha. Ta libistas selga musta Prada kleidi. „Kas nii on parem?” küsis ta, võttis sisse edeva poosi ja naeratas koketselt.
„Huh!” Poiss tõi kuuldavale teatraalse ohke. Ema kükitas teda suudlema. „Sa lõhnad päris hästi,” lisas laps.
„See juba läheb. Pea meeles, et kui sa tahad tüdrukutele meeldida, siis räägi neile alati, kui head nad välja näevad. Tõhus ettevalmistus tulevaseks naisevõtuks.”
„Ma ei mõtlegi abielluda.” Poiss võttis emal ümbert kinni ja toetas pea ta õlale.
„Ah, küll sa veidi vanemaks saades meelt muudad.”
„Kindlasti ei muuda. Ma tahan alati sinuga koos olla.”
Angelica silmad tõmbusid niiskeks. „Oh sa mu kullake, see on kõige ilusam asi, mis sa mulle kunagi öelnud oled.” Milleks mulle armuuim, kui mul oled sina! „Anna mulle nüüd Joe suur kalli.” Poiss surus ennast itsitades veel kõvemini ema vastu. „Ah, kui armas!”
„Kas ma võin nüüd „Sipelgate kiusaja” multikat vaadata?”
„Olgu pealegi.” Angelica vaatas, kuidas Joe telekapuldi pihku haarab ja vanemate voodisse poeb. Poiss hüüdis oma õde ja Angelica kuulis, kuidas kuueaastane Isabel ta kutse peale üle trepimademe kohale tõttab.
Ema pööras pilgu jälle peeglile ja pühkis maha ripsmetušijälje. Sellest poisist kasvab kord tõeline südametemurdja, mõtles ta. Sammu tagasi astunud, vaatas ta peegelpildi veel kord üle. Pole paha, tänu Spanxi imettegevatele pükstele. Tõepoolest, ta nägi lausa sale välja. Sellest mõttest tiivustatud, tõttas Angelica eritellimusel valminud kappide ja riiulitega riietumistuppa, et tuua sealt must vintaažvöö nägusa kuldse liblikapandlaga, mille ta oli leidnud Portobello turult. Peegli ees tagasi, kinnitas ta selle endale ümber, lükkas jalga lahtise varbaga mustad stilettod ning jäi oma muutunud välimust rahulolevalt silmitsema.
Joe ja Isabel vadistasid voodis isekeskis, sekka kostis pidurdamatut naerulaginat, mis on ainuomane väikestele lastele. Uks avanes ja Olivier astus pikal sammul sisse, muretult nagu mees, kes on harjunud olema isand omas kodus.
„Siin lõhnab nagu bordellis!” Ta vajutas laetuled põlema. „Lapsed peaksid ammu voodis olema.”
„Nad ongi voodis – meie voodis!” Angelica naeris. „Tere, kallis.”
Mees puhus kulmu kortsutades küünlad surnuks, teades, et naine nagunii unustab seda teha. „Vaatan, et sul on siin klaasike veini. Ma ise jooksin ka hea meelega midagi.”
„Päev oli ränk?”
Olivier võttis lipsu kaelast. „Praegu on üldse rasked ajad. Keskuses valitseb rusutud meeleolu.” Ta astus riietustuppa ja riputas pintsaku riidepuule. „Sa ikka tõid mu riided keemilisest puhastusest ära? Tahan täna oma Gucci pintsakut kanda.”
Angelica põsed lõid õhetama. „Unustasin. Vabandust.”
Merde! Mõnikord ma lihtsalt ei saa aru, mis toimub su vatti täis peas.”
„Minu pähe mahub veel nii mõndagi, lisaks vatile muidugi.” Ta koputas oma meelekohta, püüdes säilitada ülevat meeleolu. „Mulle isegi makstakse mu kujutlusvõime eest.”
„Nende sinu fantaasiaraamatute keerulised süžeed püsivad sul kenasti meeles, aga mitte minu riiete toomine keemilisest puhastusest. Ja mu püksid on ikka veel rätsepatöökojas, kuigi ma palusin juba nädalaid tagasi sul neile järgi minna. Oleks sinul minu töö, oleksime juba ammu laostunud!”
„Sellepärast ma ei teegi sinu tööd. Kuule, mul on tõesti kahju.”
„Pole vaja vabandada. Ilmselt pole minu vajadused sinu silmis kuigi tähtsad.”
„Kallis, ära ometi vihasta, palun sind. Me läheme välja sööma, veedame mõnusalt aega. Sa unustad oma töömured ja Gucci pintsaku.” Ta astus mehe selja taha ja põimis käed ta piha ümber. „Sa ju tead, kui tähtis sa mulle oled.”
„Ole siis ingel ja too mulle üks drink. Ja pane lapsed magama. Suvevaheaeg on liiga pikk. Millal nad jälle kooli lähevad?”
„Neljapäeval.”
Olivier puhises ärritunult. „On ka ülim aeg.” Viigipükstest välja astunud, riputas ta need kohe puule. Ta oli loomu poolest korraarmastaja. „Ma käin nüüd duši all ära.”
„Enne ütle, milline ma sinu arvates välja näen?”
Kuldseid mansetinööpe käistelt eemaldades heitis Olivier naisele hindava pilgu. „Milleks see vöö?”
„Mood nõuab, kallis!”
„Miks sa tahad rõhutada oma kõige laiemat kehaosa?”
Angelica jäi teda jahmunult vaatama. „Kõige laiemat kehaosa?”
Mees turtsus naerda ja vajutas ta kaelale suudluse. „Sa näed alati võrratu välja, Angelica.”
Naine vaatas, kuidas ta võtab särgi seljast ja poetab mansetinööbid pükste viikimise pressil lebavasse nahkkarpi. Mitte just jõulise kehaehituse ja lüheldase kasvu kiuste võis Olivier’d ilusaks meheks pidada. Sportliku figuuri säilitamiseks käis ta regulaarselt Queensis tennist mängimas ja kulutas ülemäärast energiat tervisejooksuga Hyde Parkis, siis kui keegi kolmest tennisepartnerist alt ära hüppas. Ta nägi välja nagu tüüpiline prantslane: paksud pruunid juuksed laineliselt üle pea kammitud ja sile tõmmu jume, mis isegi talvel kahvatuks ei muutunud. Sinna juurde korrapärased näojooned ja pikk aristokraatlik nina, tähelepanuäratavaid rukkilillesiniseid silmi raamimas tihedad mustad ripsmed. Kuid mehe suu oli see, mis Angelicat omal ajal kõigepealt köitnud oli, õigemini tema viis ühte suunurka kergitades muiata. Kuigi nüüdsel ajal pidi ta kõvasti vaeva nägema, et abikaasat veidigi muhelema panna. Olivier käis riides pariislasele kohase elegantsiga, pöörates erilist tähelepanu kingadele, mis olid alati läikima löödud, ja ülikondadele, mis talle alati laitmatult istusid. Ta pidas esinduslikku välimust väga oluliseks ega kõhelnud kulutada suuri summasid Gucci ja Turnbull & Asseri kauplustes. Talle meeldis hea välja näha ja ta tahtis, et ka tema naine hea välja näeks.
Oma koduabilise Sunny toetusel sai Angelica lapsed viimaks magama ja kui mees tuli duši alt, lõhnates sandlipuu järele, ulatas abikaasale viski jääga. Olivier ei märganud, et naine on vahepeal vöö ära võtnud, et panna see tagasi sahtlisse, koos rõõmsa elevusega, mis oli teda äsja vallanud. Angelica ei kibelenud enam välja minema, mis sest, et Scarlet oli üks ta parimaid sõbrannasid. Ta tundis ennast järsku nagu vormitu jahukott.
Samal hetkel, kui ta sirutas käe oma ridiküli järele, andis mobiiltelefon märku saabunud sõnumist. Palun tule kohe siia. Vajan sind. Td. Kate. Angelica süda hüppas kurku. Kate’i oli tabanud järjekordne kriis! Ta vaatas kella. Kate elas Thurloe väljaku ääres, see jäi Scarleti Chelsea koju sõites nagunii tee peale. Kui ta nüüd kiiresti teeb, jõuab ta takso võtta ja hiljem Scarleti juures oma mehega ühineda.
Olivier reageeris just nii, nagu ta oli oodanud. Kukkus ohkima ja kiruma ning rääkis oma hukkamõistu rõhutamiseks lühidalt sõnu hakkides. „Ta on ju tuntud draamakuninganna! Ja sina jooksed alati kohale nagu alandlik õuedaam, taipamata, et ilma ümmardava õukonnata kukuksid tema kuninglikud näitemängud lihtsalt läbi.”
„Ta on nii õrnake. Ja täiesti endast väljas.”
„Ta on alati endast väljas.”
„Tema pole ju süüdi, et Pete teda petab.”
„Mina mõistan Pete’i. Oleks Kate minu naine, ma peaksin samuti armukesi.”
„Loodan, et see polnud ähvardus.”
„Sinu jaoks mitte, mu ingel. Juba ainuüksi see tõsiasi, et me oleme teineteise vastandid, teeb mu hingele head. Mina seisan kahe jalaga maa peal ja sina hõljud õhus.” Ta pahvatas naerma, rahul oma hinnanguga. „Olgu pealegi, saame siis seal kokku. Aga ära jää hiljemaks kui pool üheksa. Ma ütlen neile, et sa läksid esmaabi andma. Õuedaam number kaks suhtub kindlasti mõistvalt,” lisas ta Scarletit silmas pidades. „Kuigi ta ilmselt loodab, et sa õhtusöögi alguseks siiski kohal oled.” Naine oli juba poolel teel uksest välja, kui Olivier märkas tema ridiküli, mis oli hooletult koos huuleläike ja puudritoosiga voodile heidetud. „Mu ingel, kuidas sa mõtled takso eest maksta, kui rahakoti koju jätad?” hõikas ta pahaselt. Angelica jooksis tagasi, haaras oma asjad rutakalt kaasa ja tõttas uuesti minema.

--