--

20. juuni. Kuidas kaugsuhtes vastu pidada, kui su kutt on ülikuum rokijumal

1. Laadi oma arvutisse Skype, WhatsApp, Snapchat ja põhimõtteliselt iga viimane kui suhtlusäpp, mille kätte saad. Istu kogu öö üleval, panda kombekas seljas, ja jutusta oma kutiga, kuni su silmalaud tõmblema hakkavad ja sa lihtsalt pead magama heitma.
2. Iga kord, kui ärkad ja temast puudust tunned, kuula kordusesitusega „Sügisetüdrukut”.
3. Pane oma telefonis tööle äpp, mis näitab kellaaega paigas, kus tema parasjagu viibib, et sa teda rääkimiseks kogemata kombel kell kolm öösel üles ei ajaks (ilmselt olen ma seda juba oma kümme korda teinud).
4. Osta endale kalender ja märgi ära temaga taaskohtumiseni jäänud päevade arv (muide, selle hetkeni on jäänud ainult VIIS PÄEVA VEEL).
5. Sebi endale miskitmoodi lotovõit, et saaksid kooli sinnapaika jätta ning lennata kuhugi, kus tema parasjagu on, ja te ei peaks enam kunagi nii kaua teineteisest lahus olema.
6. Mida sa ka ei teeks, ÄRA MINE netti, et vaadata videoid lihtsalt põrutavast popstaarist Leah Brownist, kes parasjagu miljonite kiljuvate fännides ees ümber nimetatud kuti hööritab ja twergib.
7. Ja ÄRA TRÜKI otsingusse tema nime, et näha, milliste ülilahedate asjadega tegeleb tema sel ajal, kui sina eksamiteks õpid. Mu armsad lugejad, kui ma ka peaksin ühel päeval tundma, et võiksin selle blogi avalikuks teha, ei tee ma seda iial. Sest ma tean – ma ei tohi tunnistada, et tunnen end ebakindlalt ja kõike muud kui ilusana ja enam kui pisut armukadedana, kui mu kutt on kõige nunnum poiss kogu maailmas ja pole andnud mulle vähimatki põhjust end sedasi tunda, eks ole? Lubage mulle, et see tunne läheb üle. Ma lihtsalt ei tea, kuidas vastu pidada.

Tüdruk Offline … kes ei logi enam kunagi sisse.

Esimene peatükk
Viis päeva hiljem

Eksamiruumid vaatega merele peaksid täiesti ametlikult ebaseaduslikud olema.
Kus on siin õiglus, kui meie oleme nelja seina vahel lõksus, sõrmed kahetunnisest pastaka hoidmisest krampi kiskumas, aga väljas tantsiskleb valgus laineharjadel ja kõik näib nii särav ja muretu? Kuidas peaksin ma suutma meelde tuletada, mis oli kuningas Henry VIII neljanda naise nimi, kui linnud laulavad ja võiksin vanduda, et lähedusest kostab jäätiseauto lustakat ja trillerdavat muusikat?
Raputan pead, et hajuks nägemus mõnusalt pehmest jäätisekuhilast, millest turritab ulakalt välja Flake, ja üritan luua otseühendust oma parima sõbra Ellioti ajuga. Tema ei pea kõigi ajalooeksami sooritamiseks vajalike faktide ja aasta arvude meeldejätmiseks suuremat pingutama. Andsin talle hüüdnime Wiki, kuna tema aju näib sisaldavat Wikipediaga võrdses mahus teadmisi, sellal kui minu kordamiseks tehtud märkmed haihtuvad mu mälust Snapchatiga võrreldavas tempos.
Ohkan ja üritan eksamiküsimusele keskenduda, kuid sõnad valguvad mu silme ees laiali ja ma ei suuda oma segasest kritseldusest midagi välja lugeda. Loodetavasti saadab eksamitöö hindajat selles osas suurem edu.
Ajaloo valimine üheks eksamiaineks oli algusest peale halb mõte. Lähtusin oma valikus lihtsalt teiste eeskujust. Teadsin vaid seda, et fotograafia on aine, mille ma pean päris kindlalt valima. Tegelikult pole mul aimugi, mida ma pärast kooli lõpetamist teha tahan.
„No nii, kõik panevad nüüd kirjutusvahendi käest,” ütleb klassi ees seisev eksamineerija. Mu suu tõmbub hetkega kuivaks. Ma ei tea, kui kaua ma täpselt unelesin, aga seda, et kõigile küsimustele ma vastata ei jõudnud, tean kindlalt. Nende eksamite tulemustest sõltuvad ained, mida tuleval aastal valida saan ja juba olen ma kõik nässu keeranud. Mu peopesad tunduvad higist libedatena ning ma ei kuule enam väljast kostvat linnulaulu.
Mu kõrvu kostavad vaid kajakate kriisked. Tundub, nagu skandeeriksid linnud kooris „feil, feil, feil”. Sees hakkab keerama ja tunnen, et mul vist hakkab paha.
„Penny, kas tuled juba?” Tõstan pilgu ja näen oma sõpra ja klassikaaslast Kirat laua juures seismas ja ootamas. Eksamineerija oli mu töö juba enda kätte krabanud ja mina ei olnud seda tähelegi pannud.
„Ikka, üks hetk.” Haaran oma koti ja libistan end laua tagant välja.
Ja siis, püsti tõustes, saab iiveldusest võitu kergendustunne. Tulemusest olenemata on nüüd kõik: see oli mu viimane eksam! Selleks aastaks on kooliga kõik!
Kirale high five’i lüües on mu näol tobe irve. Tunnen oma klassikaaslaste, ennekõike kaksikute Kira ja Amara suhtes suuremat lähedustunnet kui kogu varasema kooliaja jooksul kokku. Aasta alguses toimunud draama järellainetuses koondusid nad minu ümber – moodustades uudiste hävitava tõusulaine eest kaitset pakkuva sõpruse kindla seina. Minu suhtest rokkstaar Noah Flynniga teada saades läks meedia pöördesse ja siis avastasid nad minu blogi; nad nuhkisid välja salajasi üksikasju minu elust ning ristisid mu suhtelõhkujaks, kuna Noah’l oli väidetavalt suhe megapopstaar Leah Browniga. Need olid mu elu kõige hullemad päevad, kuid mu sõbrad aitasid mul tormi üle elada. Ja siis, kui kõik oli möödas, oli kogetud draama meid lähedasteks muutnud.
Kui me kambakesi koridori pudeneme, küsib Kira: „Tähistame burgeritega GBKs? Me kõik läheme enne kontserti sinna. Sa oled ilmselt elevil, et varsti jälle Noah’t näed.”
Tunnen kõhus tuttavat võbelust. Ma olen elevil – muidugi olen –, aga ma olen ka närvis. Ma nägin Noah’t viimati kevadvaheajal, mil ta mu kuueteistkümnenda sünnipäeva koos minuga veetis. Peagi veedame teineteisega tervelt kaks nädalat. Ja kuigi see on ainus asi, mida ma soovin – ja ainus asi, millest mõelda suudan –, pean endalt paratamatult küsima, kas kõik on vanaviisi.
„Ma saan teiega burgerirestos kokku,” luban Kirale. „Ma pean preili Millsi kabinetist mõned asjad ära tooma ja siis kodus riideid vahetamas käima.”
Kira pigistab mu käsivart. „Appike, ma pean samuti välja mõtlema, mida selga panna!”
Naeratan jõuetult, kui ta minema tuhiseb, aga eksamite lõpuga kaasnenud elevuse asemel hakkab maad võtma omamoodi ärevus. Kas-ma-meeldin-endiselt-oma-kutile-ärevus. Tean, et peaksin olema enesekindlam ja uskuma, et meeldin Noah’le sellisena, nagu olen, aga kui su esimene kutt on juhtumisi üks hetke kõige kuulsamatest noortest muusikutest tervel planeedil, siis on see teoorias lihtsam kui praktikas.
Koridor on nüüd peaaegu tühi ja ainsus heli, mida kuulen, on mu Converse’i tossude tekitatud kriuksumine põrandat katval linoleumil. Suudan vaevu uskuda, et kohtun viimast korda oma fotograafiaõpetaja preili Millsiga. Tunnen, et ta on mind sel aastal palju aidanud – ilmselt oli ta lisaks mu vanematele ainus inimene, kellele möödunud aasta jõulude ja aastavahetuse ajal toimunust ausalt rääkisin. Ma ei räägi isegi Elliotile alati kõike. Mul polnud kunagi erapooletut kuulajat olnud – aga ma ei teadnud ka, et mul võiks sellist inimest vaja minna.
Paanikahoog, mis tabas mind kitsas kapis, mille preili Mills oli hädapäraseks pimikuks ümber ehitanud, ei teinud asja samuti paremaks. See juhtus vaid paar nädalat pärast seda, kui uudised Noah ja minu kohta avalikkuse ette jõudsid. Harilikult mõjub pimik mulle rahustavalt, aga tookord – oli see siis põhjustatud suletud ruumi täitvatest kemikaaliaurudest või tõsiasjast, et ilmutasin parasjagu pilti, millel oli Noah’ nägus näolapp, mida ma ei saanud terve igaviku näha – oleksin ma igatahes keset kemikaale peaaegu ära minestanud. Õnneks olid tunnid juba läbi ja niisiis polnud „Paanika-Penny” järjekordsel etteastel tunnistajaid; preili Mills tegi mulle tassikese teed ja pakkus küpsiseid, kuni hakkasin rääkima ja lihtsalt ei saanud enam pidama.
Ta on pärast seda mind korduvalt aidanud, kuid ma teadsin, millest kõige enam abi oleks: minu blogi. Blogimine mõjub alati kuidagi eriliselt vabastavalt. Ka pärast seda, kui olin teinud oma blogi viimase sissekande, „Muinasjutust õuduslooks”, ja seejärel kõik Tüdruk Online’i postitused privaatseks märkinud, ei suutnud ma tähelepanuta jätta tuttavlikku kihelust, millele soovisin järele anda – kihku oma mõtteid maailmaga jagada. Tüdruk Online oli enam kui aasta jooksul mu loominguliseks ja emotsionaalseks päästeventiiliks olnud ja ma tundsin puudust nii sellest kui ka online-lugejatest, keda olin hakanud oma sõpradeks pidama. Teadsin, et kui ma vaid oleksin nende poole pöördunud, oleksid blogi lugejad mind kõiges selles toetanud, täpselt nagu mu esimeste paanikahoogude ajal.
Aga iga kord, kui ma silmad sulgesin ja oma blogi uutest sissekannetest unistasin, nägin vaimusilmas vaid vihkamist täis inimesi ootevalmilt klaviatuuri kohale kummardumas, valmis mind tükkideks rebima. Paljude inimeste toetavale ja heatahtlikule suhtumisele vaatamata piisas vaid ühest sapisest kommentaarist, et mind tagasi pimedusse lennutada. Ma polnud iialgi varem tundnud sellist tardumust, suutmatust kirjutada. Tavaliselt voogasid sõnad mu sõrmede all nagu vesi, aga praegu tundus kõik, mida ma kirjutasin, ülespuhutud valena. Selle asemel panin kõik päevikusse kirja, aga see lihtsalt ei tekitanud sama tunnet.
Olin üritanud preili Millsile oma tundeid kirjeldada. Selles kukerpallitavas pimeduses muutusid online-inimesed paksult meigitud klounideks ja kui nad naeratasid, olid nende hambad teravad nagu habemenoad. Nad olid justkui koletised, kuid pimeduses varitsemise asemel püsisid nemad kõigi silme all. Nad kehastasid kõiki mu hirme ühes pakendis. Nad olid kui miljon õudusunenägu. Nad tekitasid minus soovi asjad kokku pakkida ja kolida kaugel Amazonase ääres elava suguharu juurde, kus lennukeid jumalate saadetud kurjadeks vaimudeks peetakse. Elliot rääkis mulle nendest. Vean kihla, et nemad pole Tüdruk Online’ist või Noah Flynnist elu seeski kuulnud. Vean kihla, et nad ei tea, mis on Facebook. Või Twitter. Või viraalseks läinud videod, mis enam kuhugi ei kao.
Elul poleks viga ka siis, kui ma elaksin üksnes Inglismaal Brightonis. Koolis on minu „skandaal”, täpselt nagu möödunud hooaja „X-Factori” võitja nimigi, praeguseks unustuse hõlma vajunud. Mu isa ütleb ikka, et tänastest uudistest keeratakse homme kala ja krõbekartuli jaoks tuutu. Ja tal on õigus – minu blogi ja koguni Noah’ ja minu suhte uudisväärtus on praeguseks kulunud niisama viledaks kui mu lemmikteksade põlved. Aga mina ei ela džunglis ega ka vaid Brightonis Inglismaal. Selle asemel olen ma elanik planeedil nimega Internet ja hetkel on see minu jaoks maailma halvim paik üldse – sest mind vaevab mõte, et siin ei unustata midagi.
Samas on netist tulnud ka vähemalt üks hea asi. Pärast seda, kui PegasusTüdruk oli mulle toeks olnud, vahetasime temaga e-posti aadresse ning nüüd on Tüdruk Online’i ühest kõige ustavamast lugejast saanud üks mu parimatest sõpradest – vaatamata sellele, et päriselus me kohtunud pole. Pärast seda, kui ta oli kuulnud mind umbes miljonendat korda hädaldamas, kuidas ma sooviksin, et Tüdruk Online endiselt olemas oleks, rääkis ta mulle, et võin oma blogi seadeid niimoodi muuta, et kirjutatut näevad üksnes inimesed, kes on minult parooli saanud. Nüüd on tema, Elliot ja preili Mills ainsad inimesed, kes mu uitmõtteid loevad, aga seegi on parem kui mitte midagi.
Ma näen preili Millsi läbi klassiukse kooldunud klaasi; õpetaja helepruunid juuksed vajuvad ettepoole, kui ta hinnatavate tööde kohale kummardub. Koputan uksele ja ta vaatab naeratades minu poole.
„Päevast, Penny. Nii et oled selleks aastaks lõpetanud?”
Noogutan. „Sain just oma ajalooeksami tehtud.”
„See on ju tore! Astu sisse.”
Ta ootab, kuni olen ühel kõva plastistmega toolil istet võtnud. Ruum on täis mu kaasõpilaste fotograafiaprojekte, mis on kinnitatud mustast vahtplastist alusele ja suviseks fotonäituseks valmis seatud. Palusin preili Millsi soove eirates konkreetselt, et minu fotosid välja ei pandaks. Tegin kõik ülesanded ära, kuid mõte oma fotosid teistele näidata käis mul üle jõu. Paljud mu klassikaaslased panid oma portfooliod netti üles, aga mina lõpetasin enda omade üleslaadimise pärast jõule. Kardan kohutavalt, et keegi leiab mu pildid ja kasutab neid, et mind naerualuseks teha. Selle asemel olen oma portfooliot paberil kokku pannud ja fotod igal nädalal preili Millsile üle andnud. Loometöö füüsiline pool on olnud vägagi teraapiline.
Ta ulatab mulle mu portfoolio. „Nagu ikka, tubli töö, Penny,” ütleb ta naeratades. „See jääb mõneks ajaks vist meie viimaseks kohtumiseks, kas pole? Tahtsin sinuga su viimasest blogipostitusest rääkida. Tead, asjad lähevad tasapisi paremaks.”
Kehitan õlgu. Iga uue päeva õhtussesaamine on enamvähem kõik, mis mulle praegu jõukohane on.
Preili Mills justkui loeks mu mõtteid ja jätkab: „Ma arvan, et sa suudaksid päev korraga elamisest palju enamat. Penny, sa võiksid edukas olla. Sa oled viimasel kooliaastal pidanud väga palju läbi elama. Mul on hea meel, et sa otsustasid tuleval aastal A-tasemega jätkata – eriti fotograafias –, aga minu meelest ei peaks sa praegu liialt oma valikute pärast pead vaevama. Sa ei peagi veel teadma, mida sa pärast kooli lõpetamist teha tahad.”
Tahaksin teda uskuda, aga see on raske. Tundub, et kõik peale minu teavad täpselt, mida oma eluga ette võtta. Elliot ei saa sellest aru. Tema teab, et tahab õppida moekunsti ning unistab sellest, kuidas tal on tulevikus oma kaubamärk. Sain hiljuti teada, et Kira soovib saada loomaarstiks, niisiis valis ta põhiaineteks bioloogia ja matemaatika, et kindlasti mõnda heasse ülikooli sisse saada. Amara on tõeline füüsikageenius ning on alati tahtnud teadlaseks saada, niisiis on ka temal kõik paigas. Mina tahan ainult pilte teha ja kirjutada blogipostitusi, mida saan vaid salaja kõige lähematele sõpradele avaldada. Ei usu, et sellest mingi eriline karjäärivõimalus kujuneks.
Tean, et võimalused laiuvad ookeanina minu ees, aga mina olen kaldal lõksus ja pole valmis vette hüppama. Küsin temalt: „Kas teie siis ei ole alati tahtnud õpetajaks saada?”
Ta hakkab naerma. „Tegelikult mitte. Ma lihtsalt … komistasin kuidagi selle ameti otsa. Ma tahtsin saada arheoloogiks! Kuni hetkeni, mil sain aru, et arheoloogial ei ole mingit pistmist Indiana Jonesi stiilis seiklustega ja see tähendab liigagi sageli lõputuid tibatillukesi luutükke sorteerides veedetud tunde. Ma ei suutnud päris pikka aega õige otsa peale saada.”
„Mul on just selline tunne,” ütlen mina. „Ma ei suuda samuti õige otsa peale saada. Ja kompassi kasutada ma ka ei oska. Kas elus ei oleks võimalik GPSi kasutada?”
Preili Mills naerab. „Öelgu teised täiskasvanud sulle mida tahes, mina igatahes usaldan sulle ühe väikese saladuse: sa ei peagi neid asju praegu teadma. Sa oled kõigest kuusteist aastat vana. Lase vabaks ja tunne elust rõõmu! Ela oma elu. Pööra oma sisemist kompassi ühte- ja teistpidi ja keeruta ringiratast, kuni sel kõik ilmakaared sassis on. Nagu ma ütlesin, sai minust õpetaja täiesti juhuslikult, aga praegu ei tahaks ma enam ühtki teist tööd teha.” Ta nõjatub minu poole ja naeratab. „No nii, kas sa juba ootad tänaõhtust kontserti? Kõik mu õpilased on täna ainult sellest rääkinud. Noah on vist The Sketchi soojendaja?”
Teema muutmine valmistab mulle rõõmu ja ma naeratan. Mu süda teeb mõttest, et näen taas Noah’t, rinnus jõnksu. Mingil hetkel Skype ja sõnumite saatmine enam lihtsalt ei toimi ja see hetk on nüüd kätte jõudnud. Lisaks on see esimene kord, mil ma teda laval, tuhandete kiljuvate plikade ees esinemas näen. „Jah, ta on sellel kontserdil soojendaja. Tema jaoks on see väga oluline.”
„Kõlab küll sedamoodi. Ole siis suvel tubli. Ja ära unusta ettevalmistusi fotograafia A-taseme jaoks.” Ta viipab mu portfoolio poole. „Oled kindel, et ei taha näitusel osaleda? Sul on siin mõned erakordsed tööd ja need on kindlasti tunnustamist väärt.”
Raputan pead. Ta ohkab, aga teab, et mulle ei ole mõtet peale käia. „No igatahes jätka oma blogi kirjutamist, Penny. Sul on kirjutamise peale annet. Sa tead, kuidas inimestega kontakti saada ja ma ei tahaks, et see oskus kaotsi läheks. Las sellest saada lisaks fotodele sinu suvine kodutöö. Kui tagasi jõuad, tahan su reisidest täielikku ülevaadet.”
Naeratan ja libistan portfoolio kotti. „Tänan abi eest, preili Mills.”
Mõtlen meie suvisele fotograafiaülesandele. Preili Mills palus meil otsida „alternatiivseid perspektiive”; see on ülesanne näha asju tavapärasest erineva nurga alt. Mul pole aimugi, kuidas seda teha, kuid olen kindel, et kontserttuur koos Noah’ga pakub mulle selleks miljoneid erinevaid võimalusi.
„Võta heaks, Penny.”
Väljun klassist ja olen taas inimtühjas koridoris. Tunnen, kuidas mu süda rinnus peksma hakkab; mu sammud muutuvad kiiremaks, lähevad üle sörgiks ja siis ma juba jooksen. Paiskun välisuksest õue, ajan käed laiali ja keerutan end koolitrepi esimesel astmel. Mõistes, kui lapsik see välja näeb, tõmbun näost roosaks, kuid samas pole ma iialgi kooliaasta lõppemiseks nii valmis olnud. Vabadus pole kunagi nii mõnusana tundunud.

--