Väikeses Eestis saab hoobilt “staariks” pea igaüks, kelle nägu on tõsielusarjas teleekraanile jõudnud. Seetõttu tundub uskumatu, et värske mängufilmi “Kuhu põgenevad hinged” peaosalisel Ragne Veensalul on õnnestunud jääda peaaegu tundmatuks, kuigi tema pildiga plakat ripub otse Viru keskuse vastas kobarkino seinal ning filmi reklaamklipp ja muusikavideo on juba üle kuu netis üleval olnud. Kusjuures ta mängib üht olulisemat tegelast meie viimase 15 aasta noortekirjanduses – Aidi Valliku loodud Annit. Ja nii kriitikud kui ka vaatajad on olnud ühel meelel, et mängib hästi.

Muidugi tuleb tõdeda, et satanisti mängiva blondide juustega popbändi laulja kõrval pole eriti raske varju jääda. Ragne Veensalu lisab, et paljud pole ilmselt eelmisel nädalavahetusel esilinastunud filmi veel näinudki. Teda on seni ära tuntud ainult üks kord.

“Rimis üks tüdruk lihtsalt tuli ja ütles: “Sina oled see filmist!”, rääkis, et film meeldis ja ta kuulab just seda Lenna lugu, mis seal on,” jutustab Ragne. See, et ta saab oma elu edasi elada tavalise inimesena, meeldib talle. “Ma ei taha olla kuulus, tahan olla hea selles, mida ma teen.”

Näitlejaks hakkas ta tahtma kuuendas klassis. Nõmme erakoolis tegid nad näidendeid juba esimesest klassist peale, aga kuuendas sai ta aru, et teatritegemine võibki olla päriselu. Gümnaasiumi läks ta juba vanalinna hariduskolleegiumi teatriharusse, kus õppis Maria ja Lembit Petersoni juures.

Mullu aprillis võitis Vanalinna hariduskolleegiumi lavakava Anton Tsˇehhovi ja vene romansside ainetel Rakveres kooliteatrite festivalil grand prix’ ja Ragne Veensalu sai parima nais-kõrvalosatäitja preemia.

Filmi “Kuhu põgenevad hinged” rezˇissöör Rainer Sarnet kutsus kogu trupi casting’ule. Ragne sai peaosa, Lenna Kuurmaa mängib tema parimat sõbrannat Mayat. (Enne filmi Ragne ja Lenna ei tundnudki teineteist. Ka praegu ei käi nad eriti läbi – üks tegeleb teatri, teine bändiga.)

Anni lugusid on Ragne kunagi lugenud küll, aga päris ammu – siis, kui need olid just ilmunud, ja vahepeal oli ta need juba ära unustanud. Filmi jaoks lehitses ta need üle, aga tõdes, et raamatu Annil ja filmi Annil pole suurt seost, ja rolli tegi ta pelgalt stsenaariumi järgi. Ka temal endal ja filmi Annil pole väga palju sarnast, kui välja arvata, et kumbki ei räägi väga palju. Ragne märgib, et tema ei käituks samasugustes olukordades nii nagu Ann.

Filmis oli Ragne varem mänginud vaid korra. “Aga see ei loe, sest see oli ühe tuttava tuttava kooliprojektis väike stseen, kus ma sain kohe surma. Olin juhuslikult seal ja siis leiti, et tehku ma see väike osa ära,” räägib ta.

Filmi “Kuhu põgenevad hinged” võtted olid Tallinnas eelmise sügise oktoobris ja novembris. Peaosatäitjale oli see tore kogemus – kuidas tehakse filmi ja kuidas trobikond inimesi toimetab otse kaamera kõrval, kuigi seda pärast näha ei ole.

Väsitav ja külm töö

Samas tulevad ühe esimese mälestusena meelde ka pikad päevad ja külm. “Olin peaaegu kogu aeg võtteplatsil, kuigi mul alati midagi just teha ei olnud, ja siis tuli istuda ja oodata,” meenutab Ragne. “Pool aega lasen filmis ringi lühikeses seelikus ja õhukeste sukkpükstega, tossud varba otsas, aga eelmisel aastal tuli sel ajal juba esimene lumesadu. Õhtul tehti veel viimaseid võtteid, nii et lund sadas kogu aeg juurde ja seda lükati pidevalt eest. Mina siis lõdisesin seal, varsti toodi mulle fliis ja minu eest hoolitseti ning ma ei jäänud isegi haigeks.”

(“Ragne kasuks räägib fakt, et ta ei ütle kunagi midagi üleliigset ja iial ei kuuldud teda virisemas,” seisab filmi kodulehel.)

Tulemuse kohta ütleb Ragne lakooniliselt: “Pole viga,” ja lisab, et oma filmi on  raske hinnata.

Praegu keskendub Ragne Veensalu näitlejaks õppimisele. “Proovisin eelmisel aastal “lavakasse”, aga ei saanud sisse. Ka nii juhtub,” muigab ta. Vahepeal tegi ta filmirolli ja töötas ühes väikeses firmas universaalse kontoriametnikuna ning sel aastal astus Viljandi kultuuriakadeemiasse. Ragne räägib, et elu on kiire – päeval koolitunnid ja öösel uni, muuks eriti aega ei jäägi, hea, kui vahepeal jõuab süüa. Aga see on see, mida ta tahab teha – näidelda teatris ja kinos, kõike rohkem ja üha paremini.

Film

“Kuhu põgenevad hinged”

••  Noortefilm (alla 12-aastastele mittesoovitav).

••  Tootja Exitfilm

••  Režissöör Rainer Sarnet

••  Annit mängib Ragne Veensalu, tema sõbrannat Mayat Lenna Kuurmaa ja Maya kallimat Sethi Andres Lõo. Anni vanemad on filmis Ivo Uukkivi ja Viire Valdma. Teistes osades mängivad Ene Rämmeld, Taavi Eelmaa, Piret Kalda, Tiit Lilleorg, Kaie Mihkelson, Lauri Lagle, Rene Markov, Andres Ots, Margus Prangel jt.

••  Esilinastus 26. oktoobril.

••  Koduleht www.hinged.ee