Lugu kahe erineva taustaga perekonna, kaluritalu vanema poja Toomas Roo (Rasmus Kaljujärv) ja pealinna advokaadi perepoja Indrek Kallaste (Märt Avandi) lähedaste saatusest, hõlmab ajavahemikku 1917– 1940. Märkimisväärseks teeb “Tuulepealse maa” fakt, et kui jätta välja sama pikk “Wikmani poisid” (1995, rež. Vilja Palm), siis polegi ETV-s nii mastaapse haardega ajalooliseid sarju enne tehtud – reeglina on piirdutud kahe- kuni kolmeosaliste sarjadega. Põhjused on pea eranditult majanduslikud-organisatoorsed.

“Tuulepealse maa” režissöör Ain Prosa, kelle kontol on märkimisväärne hulk eesti kirjandusklassikast inspireeritud telelavastusi, toonitab samuti, et ajaliselt väga pikka perioodi hõl-mavate sarjade tootmine kipub olema komplitseeritud. Esiteks on üpris raske saada kokku võteteks vajalike näitlejate kaader, eriti suvel, mil näitlejad kas puhkavad või on hõivatud suvelavastustega. “Kui tahad kasutada hõivatud näitlejaid, siis on kolme neist ühte kaadrisse kokku saamine väga keeruline,” tunnistab Ain Prosa.

Raske on ka sobivate inter-jööride ja eksterjööride leidmine, kuna neid kas pole suurt säilinud või on nad ära rikutud. “Sa võid leida enam-vähem toreda maja, aga sellele on juba jõutud ette panna plastaknad,” nendib Prosa, täiendades, et tegijad ei osanud võteteks valmistudes ette näha, kui kalliks kogu võtteperiood minna võib. “Iseenestest on kohutav see, et tasuta interjööre saime ainult paarist kohast, sest hoolimata sellest, et tegemist oli riigiasutustega, siis ikkagi keegi vastu tulla ei tahtnud ja iga liigutuse eest küsiti raha. See jutt, et teeme Eesti Vabariigi juubeli seriaali, ei morjendanud kedagi. Kõik toovad põhjuseks majanduskriisi, saamata aru, et see majanduskriis laieneb ju meilegi.”

Küsimusele, kuidas režissöör võrdleb “Tuulepealse maa” tegemist oma teise seriaali “Õnne 13” lavastamisega, ütleb Ain Prosa, et peamiseks erinevuseks ongi ajakulu, sest “praegust seriaali ei saa nii teha nagu “Õnnet”, et täna otsustame, et võtame poest riided ja läheme homme kuhugi tegema. Kuid tegelikult on see kõik välist külge puudutav küsimus, sest inimesed ise on ju igas ajas ühesugused ja mänguline-lavastuslik külg ei ole kahe seriaali vahel erinev.”

Viimase osa võtted töös

Näitlejad on režissöör valinud sisetunde järgi ning ütleb, et ilma ei jäänud ta ühestki – kõik olid kohe nõus paati hüppama. Et ennast seriaalisündmuste kontekstiga kurssi viia, luges Prosa palju ajaloolist kirjandust ja mainib, et välismaiseid ajaloolisi analoogseriaale ta televiisorist “spikerdamise” eesmärgil jälginud pole.

Küll aga teab režissöör, et üks seriaali stsenaristidest, Mihkel Ulman, pidas “Tuulepealse maa” käsikirja üheks kaudseks mõjutajaks inglaste “Forsythe’ide saagat”.

Käimas on veel seriaali viimase osa võtted. Kui filmimise perioodiga alustati tänavu

12. aprillil, siis lõputärminina pakub Ain Prosa oktoobri lõppu, kuid sellega pole töö veel lõppenud – ees ootab pikk montaa-žiperiood.

Teleseriaal

“Tuulepealne maa”

•• Režissöör: Ain Prosa;

stsenaristid: Mihkel Ulman ja Lauri Vahtre

•• Osades: Märt Avandi, Ras-mus Kaljujärv, Liina Olmaru, Marko Matvere jt

•• Esilinastus täna kell 21.35 ETV-s