Kontserdi kava "Meditatio" jaguneb kaheks mõtteliseks pooleks, kus esimene, teenistuslik osa langeb enim suure koori õlgadele ja koor on justkui koguduse rollis. Teine toetub missa ülesehitusele ja kasutab enam väiksemaid koosseise. Ühehäälse gregoriaani koraali kõrval kõlab ka hilisem mitmehäälne muusika nn Notre-Damei koolkonna aegadest (13. sajand).

Ansambli Vox Clamantis juht Jaan-Eik Tulve on gregoriaani koraali asjatundja, keda hinnatakse mitte ainult Eestis, vaid ka kaugemal. RAM-iga töötamise kogemust hindab Tulve kõrgelt, kuivõrd tavapärase tosinaliikmelise ansambli asemel on seekord tema kasutada 60-liikmeline meeskoor.

RAM ei uuri õhtumaise kunstmuusika vanemaid kihistusi esimest korda: kahel korral on koor laulnud Toomas Siitani juhatusel renessansiaegset kirikumuusikat. Niivõrd varase muusikaga kohtub koor siiski esmakordselt, sest valdavalt on see ühehäälne muusika, mille juured ulatuvad esimestesse sajanditesse enne Kristust ja kaudsemalt veelgi sügavamale.

Tartu ja Tallinna kontsertidel kõlab muusika, milles avaldub kristliku kultuuri sügavaim olemus ja kirik on parim koht selle nautimiseks.

EPL