Homme alustab filmilavastaja Rainer Sarnet noortefilmi “Kuhu põgenevad hinged” filmimist. Uue eesti mängufilmi esilinastust on oodata järgmise aasta septembris.

Filmi materjal pärineb Aidi Valliku Anni-lugudest, stsenaariumi on kirjutanud Aidi Vallik ja Peeter Sauter. Valliku romaan “Kuidas elad, Ann?” ilmus aastal 2001 ja kujunes noorte hulgas menukaks.  Peagi ilmus raamatule järg “Mis teha, Ann?”. Valliku loodud tegelaste kõlapinna ulatusest räägib seegi, et noorteromaani “Kuidas elad, Ann?” põhjal valmib teatrilavastus, mille esietendus on 20. oktoobril.

“Kuhu põgenevad hinged” viib vaataja 16-aastase Anni müstilis-romantilisse maailma, kust ei puudu ka melanhoolia ja üksijäetuse tunne. Ann palub vihahoos saatanalt oma väikevenna surma. Kui vend jääbki haigeks, haarab Anni süü. Ta tahab oma palvet tagasi võtta ja pöördub abisaamiseks nii kiriku, sensitiivi kui ka kohaliku satanistide ordu poole. Anni trots ja võitlusvaim tõmbavad isepäise Maya tähelepanu ning kahe tüdruku tutvusest saab sõprus.

Tegevuspaigaks Tallinn

Anni rollis on Vanalinna hariduskolleegiumi lõpetanud Ragne Veensalu, Anni vanemaid mängivad Ivo Uukkivi ja Viire Valdma, sõbranna Mayat kehastab Lenna Kuurmaa. Satanistide pealikku ja Maya kallimat Sethi mängib muusik ja kuraator Andres Lõo. Filmis teevad kaasa veel Ene Rämmeld, Taavi Eelmaa, Piret Kalda, Tiit Lilleorg, Kaie Mihkelson ja teised näitlejad.

Tegemist on pealinnalooga. “Kõik filmi võtted toimuvad Tallinnas,” ütles filmi produtsent Anneli Ahven.

Filmi operaator on Mait Mäekivi, kunstnik Liina Keevallik ning kostüümikunstnik Reet Aus. Filmi eelarve on 11 miljonit krooni, tootjaks on Exitfilm. Austria koostööpartner Synchro Film pakub tehnilist abi ja järeltöötlust.

Rahastajad on Eesti Filmi Sihtasutus, kes eraldas filmile ühtekokku 3 440 000 krooni, ning Kultuurkapital ja Euroopa Liidu Media+ programm.

Algavad võtted

“Kuhu põgenevad hinged”

(tööpealkiri)

•• R: Rainer Sarnet

•• O: Ragne Veensalu, Ivo Uukkivi, Viire Valdma, Lenna Kuurmaa, Andres Lõo jt

•• Esilinastus on planeeritud 2007. septembrisse


Intervjuu

Peeter Sauter:  kirjutasin Valliku kondikava pealt oma loo ja tegelased

•• Kuidas filmi “Kuhu põgenevad hinged” kirjutamine korralduslikult välja kukkus? Mis vahekord on käsikirjas Vallikul, Sauteril ja Sarnetil?

Aidi Vallikuga pole ma sõnagi vahetanud, aga nii vist oligi õige. Samas tajusin kuidagi läbi õhu, et ta respekteerib seda. Kui ma muretsesin, siis vist produtsent tegi vihje, et Valliku jaoks on minu sekkumine okei. Raineriga võtsime töö algul ninad täis ja rääkisime asjad nii hästi läbi kui oskasime (püüdsin aru saada, mis Rainerit ses loos erutab). Edasi tegin tööd ja Rainer mõtles kaasa ja vahepeal kirjutas kaasa ja mulle meeldis, et tema sees see materjal justkui elas ja tal tuli uusi ideid.

•• Mis sai Valliku romaanist võimendatud ja mis maha vaikitud?

Kogu respekti juures Aidi Valliku vastu – ma ei ole Annist kõnelevaid romaane lugenud, mul oli ees Valliku kinokäsikiri, millest võtsin loo. Selle kondikava pealt kirjutasin oma loo ja tegelased. Teisiti ma elusat asja kirjutada ei saa ja surnud asja teha ehk olemasolevat natuke siia- või sinnapoole nühkida pole mõtet. Mis need teatrikooli jutud olid – et lavastaja peab surema näitlejas jne. Samaoodi stsenarist – loodetavasti on nad võtete ajal leidnud oma elusa loo.

•• Kui palju ja millist auditooriumi stsenaariumi kirjutades arvestati?

Ei tea, mina katsusin ainult võimalikult elusat asja teha. Tütar küll luges (minu palvel) vahepeal ja tegi paar kriitilist märkust, aga otsustasin, et ta pole ainus teismeline ja läksin ikka oma teed pidi edasi. Rainer küll korra ütles, et proovivõttel oli lastel raske nii karmi keelt suust välja saada, et võta natuke maha. Ma ei võtnud. Las võtavad ise. Olen teismeliste suust ühte ja teist kuulnud.

Tahan lisada, et minu jaoks on oluline selle töö kaudu satanismini jõudmine. Luterliku maa elanikule on satanism kosutav vahepala – soovitan kõigile, internetis on palju materjale ja see kaev on põhjatu. Alustage La Veyst, Eenoki raamatust (mis piiblist välja jäeti) ja John Deest, kes eenoki ehk inglite keeles juhiseid sai.